Wednesday, July 05, 2006

Szövegértelmezés

A Los Angeles Times is felhívja a figyelmet a magyarországi kárpótlásra jelentkezés közelgő határidejére. Az idén márciusban – a választások előtt – újra indított kárpótlásról annak idején én is beszámoltam, méghozzá elég szkeptikusan és kritikus hangon. A kaliforniai újság viszont egész más megvilágításba helyezi az esetet, melynek végkicsengése azért valahol találkozik az én véleményemmel. („…..nagyon kevés túlélő, ill. annak "házastársa" jogosult valamiféle kárpótlási jegyre(?)…..” – további részletek itt)

Mégis, az az érzésem, hogy a Los Angeles Times, és az amerikai Holocaust túlélők nincsenek teljesen tisztában az általam kritizált törvénymódosítással, ill. annak szövegével. Hiszen a cikk azzal a dicsérő és lelkesítő gondolattal indít, hogy a német kormány és a svájci bankok jóvátételi, kárpótlási akciói sorába beállt a magyar állam is. Méghozzá igen nagyvonalúan, mivel a (legújabb) magyar kárpótlás nem szorítkozik a halál-, ill. munkatáborokba hurcoltakra. Az idén márciusban hatályba lépett budapesti törvénymódosítás alapján bárki jelentkezhet, aki még nem tette, és akiket (bármilyen oknál fogva – tehát nemcsak faji vagy vallási alapon!) „….. az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak…”

A cikk szerint igen nagy az érdeklődés az amerikai Holocaust túlélők között. A riporter meglátogatott egy idősek otthonát, ahol épp szorgalmasan töltötték ki a többoldalas jelentkezési lapot. A jelenlévők többsége karján jól látható a kékes színű számtetoválás. Jó néhányan magyar feleségük, ill. férjük után várják a beígért egyszeri összeget (a LA Times cikke szerint mindenegyes szülő után USD 1.800, és mindenegyes gyerek után USD 800 jár, akik magyar segítséggel jutottak koncentrációs táborba - miközben az eredeti magyar tájékoztató elsősorban a munkaszolgálatosokról szól! ) A kaliforniai lap megjegyzi, többen (ügyvédek is!) arra panaszkodtak, hogy nehezen érhető a kitöltendő kérdőív. A magyar nyelvet jól értők is nehezen birkóznak meg nyolcvan év felett ezzel a kihívással.

Vannak, akik nem nagyon bíznak abban, hogy ebből valaha is pénzt látnak, mert mint mondják, már egyszer (vagy 10 évvel ezelőtt) volt egy hasonló „akció”, amikor 30.000.- forintot adtak egy emberéletért. Az sem érkezett meg sokukhoz. Valószínű most is a szemétkosárban landol ez a kérvény is.

Ennek ellenére, a cikkíró megjegyzi, hogy a Los Angeles-ben élő kb. tízezer holocaust túlélő közül ötven jelentkezőre számítottak, de már most ennek ötszörösét is meghaladja a magyar kérdőívet kitölteni szándékozók száma. Az Egyesült Államokban 120 ezerre becsülik a még életben lévő Holocaust túlélőket. Egy 2003-as tanulmány szerint a túlélők 25 %-ának jövedelme, nyugdíja a szövetségi, központi szegénységi színt alatt van. Ellentétben az ország többi zsidó származású 55 éven felül állampolgárával, akiknek mindössze 5 % él a létminimum alatt.

A felhívást a washington-i magyar nagykövetség tette közzé még idén március végén, – Simonyi András nagykövet szervezésében -, mint az itt - harmadik cikk (Hungarian Compensation) - olvasható angolul.

A jelentkezési határdő: 2006. július 31. Ekkorra kell Budapestre érkezniük a kitöltött kérdőíveknek.




0 Comments:

Post a Comment

<< Home