Monday, July 03, 2006

Egy kis földrajz

Olvasom az index.hu bulvár hírét (hétfő, 9:37), melynek forrásaként az MTI-t jelölték meg. Íme a négymondatos jelentés egy huszonegy éves fiatalemberről, akiknek hét anyától hét gyereke van.

„……Keith MacDonald 15 évesen nemzette első gyermekét, aki a Jamie Leah nevet kapta, de nem sokkal azután, hogy a kicsi világra jött, már el is hagyta az anyát. A második gyerek Kady, a harmadik Angelis volt, a negyedik nevét - ő egy hónappal később született - már nem is közölte a lap.

Keith tavaly nyilvánosan dicsekedett azzal, hogy nem segíti pénzügyileg első hat gyermekét. A hetedik édesanyjával sem él együtt. Newcastle Sunderland nevű külvárosának lakója, míg jövendő hetedik gyermekének anyja a közeli Washingtonban él a szüleivel
. ……”

Hogy mindez melyik országban játszódik, az index.hu írásából nem derül ki, sőt még az sem, hogy melyik lapból vették a hírt. A fiatalember neve alapján valószínűleg angol nyelvterületen él, és Newcastle és Washington két olyan városnév, melyből szép számmal találunk a világban Angliától az USA-n át Ausztráliáig.

Ez adta az ötletet, hogy megkeresem az angol nyelvű hírek között az eredeti szöveget. A londoni Sun és Mirror web-oldalain leltem a hírre, amiből egyértelmű, hogy a „panoráma” anyag Angliában született, már csak azért is, mert a szóban forgó hétgyermekes apa szociális juttatásait angol fontban kapja.

Most már csak azt szerettem volna tudni, hogy hol játszódik pontosan a történet, amiből a brit sajtó nem a fiatalember termékenységét emelte ki, hanem annak anyagi vonzatát. Hiszen egy munkanélkülivel van dolgunk, aki a 44 fontos heti segélyből magát is alig tudja eltartani. Ráadásul a rossznyelvek szerint pénze nagy részét játékautomatákra költi. A Mirror úgy tudja, hogy a hétgyermekes apa a rossz minőségű óvszereket hibáztatja a történtekért, mely a brit adófizetőknek – a fennálló szociális törvények értelmében – egy millió fontsterlingbe kerül majd a hét gyermek állami támogatása 16. életévük betöltéséig. Erről már az inforadio.hu (hétfő, 9:44, Daily Mirror) is beszámolt. Hogy a különös eset hol játszódik, azonban ebből a magyar nyelvű hírből is hiányzik.

Hála az Internetnek, egy kis nyomozás után ez is kiderült. Ezek szerint észak-kelet Anglia történetünk színhelye. Méghozzá Sunderland városhoz tartozó egykori szénbányász település Washington. Egyes források szerint innen származik az Egyesült Államok első elnökének családja is. De, aki a rockzenében jártasabb, mint az amerikai történelemben, annak talán többet mond és jelent, hogy az angliai Washington szülöttje Brian Ferry.

Sunderland 300 ezer lakosával a legnagyobb város Edinburgh és Leeds között. Newcastle-nak csak 270 ezer lakosa van, így nehezen elképzelhető, hogy „Sunderland nevű külvárosában” (lásd index.hu) többen laknának, mint magában a városban.


Newcastle US (Washington szövetségi állam)
Newcastle AUS
Newcastle UK


0 Comments:

Post a Comment

<< Home