Thursday, July 06, 2006

Magyarok a hírekben

Két magyar vonatkozású hír is megjelent a brit hírportálokon az elmúlt 24 órában. Az egyik egy hitelkártyacsalás, a másik egy autóbaleset kapcsán.

A Nagy-Londonhoz tartozó, Thames (Temze) parti Kingston egyik benzinkútjának pénztárából valaki elemelt egy hitelkártya számlákkal teli zsákot. A tettes egy csomag cigarettát kért a benzinkutastól és ameddig az elfordult, a rabló a pénztárgép melletti pénzes-zsákot felkapva elmenekült. Mint később kiderült, a zsákban nem pénz volt, hanem az aznap hitelkártyával vásárolt számlák. A rendőrség szerint a rabló tévedésből vitte el az értéktelen papírokat, de a kételkedők megnyugtatására felszólították az aznap ott hitelkártyával fizetőket, hogy jelentsék az esetet bankjuknál, ill. kérjenek új hitelkártyát. A hír tanulságos érdekessége, hogy a megszólaltatott szakértő szerint, a tanácsos a hitelkártyával való fizetés után a kapott számlamásolatot megőrizni, mert csak így tudjuk a bank felé hitelérdemlően bizonyítani, hogy valóban mennyit is költöttünk, fizettünk aznap, ill. azon a helyen.

Különben a jelentés megemlíti, hogy azért ilyen érzékenyek (és idegesek) a kingstoni-ak, mert nemrég (idén májusban) ítéltek három év börtönre két magyart, név szerint a 27 éves Horvát Attilát és a 32 éves Szabó Gábort hitelkártya-hamisítás miatt. A kingston-i rendőrség tavaly szeptemberben fogta el a két magyart, akik speciális berendezéssel felszerelve, rejtett kamerával olvasták le a pénzautomatáknál az ügyfelek titkos számkódjait. Lebukásukkor 70 „klónozott” hitelkártyát találtak náluk.

A másik eset június 29-én történt Essex-ben az M11-es úton. Itt egy kamion lengyel sofőrje belerohant egy személygépkocsiba, mely ennek következtében kigyulladt. A súlyos közúti balesetben a személyautó két – feltehetőleg – huszonéves magyar utasa (egy férfi és egy nő) meghalt. A lublini gépkocsivezetőt őrizetbe vették, mivel kialvatlan volt, és a kötelező tachométer adatait is meghamisította. A két elhunyt magyar azonosítása érdekében most azt tervezik, hogy az essex-i rendőrök Magyarországra utaznak.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home