Wednesday, July 12, 2006

Az ügy lezárult

Szombat éjjel, melbourne-i otthonában váratlanul meghalt a háborús bűnökkel gyanúsított Polgár Lajos. A halálhírt meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadta a Polgár-esetet ismerő közvélemény. A magyar és ausztrál (nyomozó) hatóságok valószínűleg megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy ezzel munkájuk véget ért. Különösen magyar részről lélegezhettek fel, hiszen az elmúlt több mint hatvan esztendő semmittevését, (nyomozási, kutatási) eredménytelenségét többé nem lehet a szemükre vetni. Legalábbis (a hivatalos) Magyarországon.

Nem úgy a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója, Efraim Zuroff, aki nagyon csalódott volt Polgár halálhírének hallatán. Zuroff volt az, aki - a Holocaust áldozatai nevében - forszírozta Polgár Lajos bíróság elé állítását, miután a melbourne-i férfi büszkén mesélt nyilaskeresztes múltjáról a The Australian és a The Age napilapnak. Ez utóbbinak kifejtette, hogy „……azért mert magas rangom volt a (Nyilaskeresztes) Pártban, az automatikusan azt jelenti, hogy zsidókat öltem? Igen, voltak olyan párttagok, akik zsidókat öltek. De én nem láttam egyetlen megölt vagy megkínzott zsidót. Ártatlan, abszolút ártatlan vagyok. Soha nem érintettem meg egy zsidót vagy bárki mást…..”

A Wiesenthal Központ igazgatója azonban úgy értékelte, hogy egy ilyen magas rangú, beosztású embernek köze kellett, hogy legyen a zsidóüldözéshez, a népirtáshoz. Hiszen Polgár az Andrássy út 60. alatti Hűség Háza (ma Terror Háza) parancsnoka volt a nyilasuralom idején. Zuroff feltételezését azonban a magyar fél nem tudta hitelt érdemlően alátámasztani. Polgár Lajos neve még a történészek, a Nyilas Párt, ill. a Holocaust-kutatók előtt is ismeretlen volt !!! Bizonyítékot végül a The Australian országos napilap munkatársai találtak a Fővárosi Levéltárban, a Szálasival együtt kivégzett Gera József periratában.

Az ausztrál törvények szerint ez azonban kevésnek bizonyult egy kiadatási kérelemhez. Olyan (szem)tanúkra lehet a vádat alapozni, akik ott voltak, és hitelt érdemlően bizonyítják a gyilkosságokban való részvételt. Ennek hiányában az ausztrál hatóságok nem találták megfelelőnek a sebtiben összetákolt magyar kiadatási kérelmet. Pontosabban a magyarok nehezen tudták összeállítani a Polgár elleni megalapozott vádakat. A canberra-i magyar nagykövetség is elismerte, hogy a (magyar) nyomozó hatóságok nem találtak perdöntő bizonyítékokat.

Az ausztrál törvények viszont megkövetelik, hogy a vádnak az elkövetés színhelyén tartózkodott (szem)tanúk vallomásain kell alapulnia. Ezért oly ritka Ausztráliában bíróság elé állítani náci háborús bűnösöket – vélekedik egy ausztrál jogszakértő. Zuroff ezért idén áprilisban világméretű felhívással fordult a még élő tanúkhoz, ill. azok felkutatására szólított fel.

Polgár Lajos fia, Lou, állítja, hogy apja mindvégig kitartott ártatlansága mellett, és váratlan halálában jelentős szerepet játszottak az utóbbi idők eseményei. Polgár Lajos, a Hűség Háza egykori parancsnoka, 89 éves volt.



Előzmények, a Polgár-ügy története

0 Comments:

Post a Comment

<< Home