Sunday, January 15, 2006

Kukacoskodás vízum ügyben

Olvasom az MTI jelentését, mely szerint :

„……Az Európai Unió sürgette Ausztráliát, az Egyesült Államokat és Kanadát, hogy gyorsítsák fel az uniós állampolgárok vízummentességnek megadásáról folytatott tárgyalásokat,…….”
(Az EU vízummentességet szeretne, - 2006. január 14. 19:01)

Majd kifejti:


„…..Az amerikai, ausztrál és kanadai állampolgárok vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba, miközben ezeknek az országoknak a kormányai egyes uniós tagállamok polgáraitól - így Magyarországtól és (Szlovénia kivételével) a többi 2004-ben csatlakozott államtól, valamint Görögországtól - megkövetelik a vízumot a beutazáshoz…….”

Nos, mivel érintett vagyok, az MTI fenti tájékoztatója késztetett arra, hogy rákattintsak a magyar külügy és a budapesti ausztrál nagykövetség web-oldalaira.

Az ausztrál nagykövetség
közleménye szerint,

Magyarország EU tagságával (2004. május 01) egy időben megszüntette az ausztrál állampolgárok vízumkényszerét, amennyiben a magyarországi tartózkodás nem haladja meg a 90 napot, és az illető turista céllal érkezik az országba. Ha hosszabbideig akar Magyarországon tartózkodni, vagy munkát vállalni (akár csak a vízummentes 90 nap alatt is!), annak vízumot kell – előzőleg – kérni a magyar hatóságoktól.

A nagykövetség web-oldaláról könnyen el lehet jutni az ausztrál kormány ezzel kapcsolatos (angol nyelvű) hivatalos oldalaira, ahol megtudható, hogy új-zélandi állampolgárok kivételével mindenkinek kell vízum, aki Ausztrália földjére lép.

A magyar külügy idevonatkozó tájékoztatója szerint, viszont magyar állampolgároknak nem kell ausztrál vízum, sőt még tranzitvízum sem! „….Amennyibe a magyar állampolgár érvényes továbbutazásra szóló visszaigazolt repülőjeggyel rendelkezik, a tranzit várót nem hagyja el, és tranzittartózkodása nem haladja meg a nyolc órát nem szükséges tranzitvízumot igényelnie…..”

Érdekes, ugyanez a megjegyzés nem található a magyar külügy angol nyelvű változatában.
Persze van benne logika, hiszen ez csak magyarokra vonatkozik.

Viszont ugyanez a megjegyzés külön fejezetként jelenik meg és olvasható a hivatalos ausztrál web-oldalakon.
Ebből kiderül, hogy bizonyos országok állampolgárai (köztük a magyarok is) vízum nélkül „átutazhatnak” Ausztrálián. Pontosabban, ha repülővel érkeznek, és nyolc órán belül továbbutaznak, és ez idő alatt nem hagyják el a repülőtéri tranzitot, valamint hihetően igazolni tudják a célországba való továbbutazásukat.

Lehet, hogy kukacoskodásnak tűnik ez a bejegyzésem, mégis úgy érzem, nem árt ezekkel a dolgokkal tisztában lenni. Még az EU-nak is!


.
.
Kapcsolódó anyagok

Kell majd vízum a kanadaiaknak az EU-ba?
Thursday, July 21, 2005


Változás az ausztrál vízumrendszerben
Tuesday, November 01, 2005

0 Comments:

Post a Comment

<< Home