Thursday, August 04, 2005

Folyékony vörös posztó

Úgy éreztem, az egész világ rajtunk röhög, amikor a dél-afrikai hírügynökség jelentését olvastam. „Össztűz Heineken vörös csillagára” címmel közli, hogy egy magyar befektető társaság el akarja érni, hogy a Heineken sörgyár Magyarországon ne használja emblémáját: a vörös csillagot. A Tőzsdei Egyéni Befektetetők Szövetsége (Tebesz) a Fővárosi Főügyészséghez fordult panaszával, mert július elején több kerületi ügyészség is helybenhagyta, hogy vörös csillagnak, amit gyakran használtak kommunista szimbólumként, valójában nincs ideológiai üzenete. A szövetség azzal érvel, ha a Heineken-nek továbbra is megengedik a vörös csillag használatát, akkor egyesek vérszemet kaphatnak más kommunista és fasiszta totalitárius jelképek használatára. „Precedens pert kívánunk” – állítja a Tebesz.

A dél-afrikai hírügynökség ezután egy kis háttérinfót ad a dolog jobb megértéséhez.

A magyar parlament 1993-ban törvényen kívülre helyezte a diktatúrák valamennyi jelképét, többek között a vörös csillagot, a horogkeresztet és a magyar náci pártét, a nyilaskeresztet.

A szélsőbaloldali Munkáspárt elnökhelyettesét Vajnai Attilát 12 hónap felfüggesztett börtönre ítélték tavaly márciusban, mert egy sajtótájékoztatón vörös csillagot viselt.

Pálinkás József az előző (Fidesz) kormány oktatási minisztere is a Heineken emblémája ellen van, - a hírügynökség szerint azt mondta: „A Vasfüggöny mögött mi a vörös csillagot nem sörösüvegeken láttuk, hanem tankokon”.

(Megjegyzem, nem tudom merre járt, élt, lakott Pálinkás úr, hogy állandóan vörös csillagos tankokba ütközött. Én gyárak, középületek, falán, tetején láttam mindenfelé, - ahogy gondolom a többség is.)

De, vissza a hírügynökségi háttérmagyarázathoz.

A kommunista rezsim idején számtalan magyar börtönözött be, kínzott meg és ölt meg a titkos rendőrség.

A Heineken tagadja, hogy jelképének bármi köze lenne a kommunizmushoz. A gyár szerint jelképük sokkal régebbi, hiszen a vörös csillag a középkorban volt az európai serfőzők emblémája. A hidegháború idején megváltoztatták jelüket, és vörös szélű fehér csillagot használtak, hogy véletlenül se asszociáljon valaki is a kommunizmussal. A kommunizmus bukása után a gyár visszavette eredeti jelképét, a vörös csillagot.

Végül a sörgyártásukról híres dél-afrikaiak megjegyzik, hogy az Európai Bizottság idén februárban elvetette az a javaslatot, hogy a vörös csillagot és a sarló-kalapácsot is a tiltott jelképek listájára tegyék.


Utolsó megjegyzés az egykori oktatási miniszter és tekintélyes tudósember szavaihoz: Őszintén, nem jobb dolog, érzés, sörösüvegeken látni a vörös csillagot, mint tankokon?

4 Comments:

At 10:00 AM, Blogger Pocakos said...

Tényleg, vörös csilag volt a tankokra festve? És hova? Nem emlékszem. '56-ban bazi nagy számokat láttam az szovjet tankokon, a magyarokon meg Kossuth címert. Az április 4.-i díszszemléken felvonuló tankokról sem a vörös csillag jut az eszembe. Valószínűleg rossz megfigyelő vagyok, de '56 óta nem igazán láttam szovjet tankot (az utcán), hogy ennyire feltűnt volna a rájuk festett vörös csillag. Biztos, hogy Pálinkás úr Mo.-on élt az elmúlt közel ötven évben? Vagy valami szovjet laktanyában? Mert abból viszont sok volt.

 
At 11:24 AM, Anonymous Anonymous said...

"Mióta ember néz az égre, vörös csillag volt a reménye." Remélem, Pálinkás úr (és a TEBÉSZ) Juhász Gyulát is betiltatja.

 
At 12:18 AM, Blogger Pocakos said...

Én úgy tudom, hogy Ady a szerző. Azért egy Ady-t betiltatni sem akármi!


A CSILLAGOK CSILLAGA

Sohse hull le a vörös csillag:
Nap, Hold, Vénusz lehullott régen
S õ dölyföl a keleti égen.

Sohse vörös a hulló csillag:
Rózsás, lila, zöld, kék vagy sápadt,
Szeszélye az égi világnak.

Hulló csillag, hullj, hullj, rogyásig,
Ezer eséssel, ezer jajjal:
Egy csillagból is jöhet hajnal.

Vörös csillag, ragyogj és trónolj,
Mióta ember néz az égre,
Vörös csillag volt a reménye.

 
At 10:03 PM, Anonymous Anonymous said...

Szégyellem magam.

 

Post a Comment

<< Home