Sunday, July 31, 2005

A közös történelem (könyvek) hiánya

Szlovákiáról keresgéltem infót a net-en. Így akadtam ”Az útmutató (útikalauz?) Szlovákiához" című angol nyelvű (Slovakia: the guide to Slovak Republic) honlaphoz. Hamarosan kiderült, hogy kanadai szlovákok készítik, méghozzá a pozsonyi külügyminisztérium segítségével. A sok érdekes, és hasznos infó mellett találtam a szlovák múltat (történelmet) bemutató fejezetet is. Angolul tudó magyarok biztos felháborod(ná)nak az itt olvashatókon. Nekem is volt bizonyos fenntartásom a szerző(k) nézőpontját illetően, illetve a szöveggel kapcsolatban, de aztán úgy gondoltam, meg kell osztanom (angolul tudó) olvasóimmal, mert valami olyan elkeseredettség olvasható ki a sorokból, amit – szerintem – nem lehet egyszerűen „nacionalizmus”-nak, meg „ellenségeskedés”-nek nevezni. Csak röviden: "etnikai tisztogatás"-nak (Hungarian Ethnic Cleansing (Magyarization)), meg „kulturális népírtás”-nak (doctrine of cultural genocide) nevezi(k) a szerző(k), amit a magyarok (magyar – nemzetiségi –politika), különösen a Kiegyezés után „magyarosítás” címén elkövettek. A sors iróniájának tartják, hogy a Kárpát-medencében élő többi nemzetiséggel szemben a magyarok ugyanazt (ha nem rosszabb) erőszakos „magyarosítást” alkalmazták, mint ami ellen a Habsburgok „erőszakos némesítése”-kor saját maguk is harcoltak.

4 Comments:

At 12:51 PM, Anonymous Anonymous said...

mert valami olyan elkeseredettség olvasható ki a sorokból, amit – szerintem – nem lehet egyszerűen „nacionalizmus”-nak, meg „ellenségeskedés”-nek nevezni

Hanem inkább úgy, hogy magyar-fóbia.

 
At 1:12 PM, Blogger Pocakos said...

De ezt valami kiváltotta! És ameddig ellentétesen (és ebből fakadóan ellenségesen!) tanítják, tanítjuk az iskolában a közös múltat, addig sohasem foguk közös nevezőre jutni - hiába törlik el a határokat, meg van EU, meg hasonlók, a "tüske" ott van, és marad! Sajnos.

 
At 1:33 PM, Anonymous Anonymous said...

Az a tragikus, hogy ha eltekintünk az - egyébként nagyon tudatosan és durván aktuálpolitikai - szóhasználattól: ethnic cleansing, genocide stb., tényszerűen a dolog nagyjából igaz. Ez egy ilyen kor volt, a nacionalizmusé (az erősebb kutya-elv alapján), s persze nemcsak Magyarországon (lásd pl. Franciaországot!). A kérdés "mindössze" az, hogy a 21. századot is 19. századi problémákkal foglalkozva akarjuk-e élni.

 
At 1:36 PM, Anonymous Anonymous said...

Dušan Kováč: Szlovákia története című munkája nem magyar-szlovák közös szerzemény, de szemléletében mindenképpen objektív. (Megjelent a Kalligram könyvkiadónál, 2001-ben, Pozsonyban. Részlet itt.)

 

Post a Comment

<< Home