Thursday, July 28, 2005

Adalék a Zentai ügyhöz

Néhány órája közvetített az ausztrál közszolgálati (ABC) tv egy összeállítást a Zentai ügyről. Alapjában véve az eddig ismerteket foglalta össze a riporter. Zentai kiadatását kéri a magyar állam egy 60 évvel ezelőtti brutális gyilkossággal való (alapos) gyanúsítás miatt. Zentai családja nem csak a kiadatás ellen küzd, hanem a gyanúsított és családja becsületéért is, váltig állítva, hogy Zentai Károly nem követte el, nem követhette el, a felrótt bűnt. Maga Zentai nem szólalhat meg, mert a pere folyik, ezért fia lépett a nyilvánosság elé apja és családja védelmében. A riportnak azért van egy-két érdekes (számomra új) részlete. Zentai Magyarországon élő rokonsága lázasan kutatja a katonai levéltárakat bizonyítékok után. Állítólag megtalálták Budapest akkori katonai parancsnokának naplóját, amelyben az alakulatok (a Dunától) nyugatra vezénylését említi, 1944. november 04.-i dátummal. Zentai nővére, pedig nyilatkozatban állítja, hogy öccsét csak két nappal később követte az a két bajtársa Hantára, akiket a háború után Népbíróság elé állítottak Balázs Péter brutális meggyilkolása miatt. Zentai fia, Ernie Steiner és húga, Éva viszont meggyőződéssel hisznek apjuk ártatlanságában, és abban, hogy az idős férfi igazat mond. „Miért hazudna a saját gyerekeinek?” Itt van egy kis ellentmondás, mert eddig két fiúgyermekről szóltak a tudósítások. Ugyancsak ellentmondás van a riporter szavaiban, amikor azt állítja, hogy Zentai vádlott társai közül Nagyot a Népbíróság, mint gyilkost elítélte és kivégezték, Mádert pedig életfogytiglani kényszermunkára ítélték. A periratokra hivatkozó Beszélő viszont azt írja:

"......Máder Bélát az amerikai hadsereg 1945-ben kiszolgáltatta a magyar hatóságoknak, a budapesti népbíróság 1946. március 21-én életfogytiglani kényszermunkára ítélte, 1956 szeptemberében szabadult. Nagy Lajost szovjet hadifogság után 1947 nyarán állították elő, az év végén került bíróság elé. A Budapesti Népbíróság 1948. február 26-án más bűncselekmények mellett Balázs Péter meggyilkolásában is bűnösnek mondta ki, és ezért halálra ítélte. A köztársasági elnök kegyelme folytán a büntetést életfogytig tartó kényszermunkára változtatták. 1956 végén elhagyta az országot. ......."

A jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatóját is megszólítja a riporter. Efraim Zuroff képviseli a vádat tulajdonképpen, hiszen hozzájuttatta el a Balázs család Péter meggyilkolásával kapcsolatos vádiratot, ill. a népbírósági jegyzőkönyvet, ami alapján kérik Zentai kiadatását, és magyar (katonai) bíróság előtti felelősségre vonását, ill. tisztázását. Zuroff az interjúban elveti a család érveit, bizonyítékait, mondván „a háborús bűnökkel gyanúsítottakat a családtagok mindig megpróbálják menteni”.

Zentai ügyvédje, pedig arra panaszkodik, hogy sem a magyar konzul, sem a követség semmilyen infót nem ad az üggyel kapcsolatban, arra hivatkozva, hogy a magyar kormány (állam) semmilyen anyagot nem ad ki.

A műsor végén aztán rávilágít a riporter az egész kiadatási ügy lényegére: a Zentai elleni valódi bizonyítékokról nem hallunk majd az ausztrál bíróságon, mivel annak csak azt kell eldöntenie, hogy Zentai kiadatásának megvannak-e a jogi alapjai.

.

A Zentai story


.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home