Tuesday, August 02, 2005

A startégia

Csak, hogy nyoma legyen. Most találtam rá egy július 17.-i, esti rádióműsorra, melyben a tárgyalásról hazaküldött Zentai-ról számol be az ausztrál közszolgálati.

A riporter David Weber többek között elmondja, hogy Zentai ausztrál állampolgár és több mint 50 éve él Perth-ben. Amióta “felkapta “a média, nem nagyon mutatkozik, sőt máshol lakik, hogy elkerülje a sajtót. A bíróságról kijövet családtagjai körében elszántnak és határozottnak látszott, kérdésekre viszont megtagadta a választ. A riporter aztán műsorában ismertette a vádat, gyanúsítást, azaz a gyilkosságot, és azt mondta, hogy a holttestet “a folyóba” dobták. Majd egy interjú következett a védőügyvéddel. Ennek néhány – számomra – érdekes része:

Bowden védőügyvéd először megismételte a szokásost, hogy mindenekelőtt ügyfele korára, egészségi állapotára és az állítólagos vádtól, gyanúsítástól eltelt hosszú időre fognak hivatkozni. Az ügyvéd szerint az ausztrál kiadatási törvény nem engedi meg (tiltja), hogy a kiadandó ártatlanságát vizsgálják, ill. annak bizonyítását. Szerinte az eljárás gyakorlatilag csak a kiadatási kérelem valódiságát (a kibocsátás és a hivatalosság hitelességét) vizsgálja. Állítása szerint hónapok óta próbál betekintést nyerni a védence elleni vádakat tartalmazó dokumentumokba. Az ausztrál Szövetségi Főügyészségben reménykedik, talán azoktól sikerül valamit megkapni. Példának hozta, ha egy újságírót azzal vádolnak, hogy külföldön bűnt követett el, akkor Ausztráliában nem megengedett, hogy az illető egy ausztrál bíróság előtt igazolja ártatlanságát a kérdéses bűnügyben. Bowden szerint hiába keresték meg már hónapokkal ezelőtt a budapesti ausztrál nagykövetségen és a konzulon keresztül a magyar kormányt (államot) az iratokba való tekintést kérve, a válasz az volt, hogy a magyar állam nem ad ki semmilyen dokumentumot. Most, hogy az anyag megérkezett Ausztráliába, remélik, hogy a Főügyészségtől megkapják ezt a lehetőséget. Michael Bowden megismételte, hogy még mindig nem tudja pontosan, hogy mi is van a magyar hatóságok kezében védence ellen. Az ügyvédnek úgy tűnik, néhány olyan bizonyíték van, amit egy katonai bíróság tárgyalt zavaros időben, Azt kell megnézni, hogy valójában milyenek ezek a bizonyítékok. Erről kért információkat, de még nem kapta meg.

David Weber azzal fejezi be riportját, hogy a bíróság előreláthatólag novemberben fog dönteni. Ha a kiadatás mellett döntenének, akkor Zentainak még van néhány fellebbezési lehetősége, mielőtt a végső döntést az igazságügyi miniszter meghozza.



.
A Zentai story

.



0 Comments:

Post a Comment

<< Home