Monday, July 04, 2005

Mi lehet mögötte?

Most kaptam ezt az emilt.

A Fővárosi Önkormányzat gondozásában lévő Albérlők Házából (Budapest, XV. kerület, Kőrakás Park 1-8.) egymás után lakoltatják ki azokat a családokat, amelyeknek a bérleti szerződése lejárt, és nem tudják kifizetni a szerződés megújításához szükséges 900 ezer forintot - tudatta Molnár Gézáné, a Létminimum Alatt Élők Társaságának elnöke hétfőn. A múlt héten 16 éves lányával az utcára tették Bíró Évát, és rendőri beavatkozással elvették tőle 5 éves óvodás gyermekét. Kilakoltatják továbbá Kucsai Ilonát, Kun Lászlót, Jónás Igont és másokat, családjukkal együtt.
(Mozgósítottuk a sajtót.) Simó Endre



Nem ismerem a történetet, pl. azt, hogy mennyi időre szólt a szerződés, és a szerződésben benne volt-e a megújításhoz szükséges összeg (900 ezer Ft). Ha igen, akkor felelőtlenség volt az aláíróknak ebbe belemenni. Pláne, ha már előre tudták, hogy nem tudják azt majd teljesíteni. Ebben az esetben már rég fel kellett volna készülni a (bér)lakások elhagyására, és más után nézni.
Ami valóban embertelen: az anyától gyermekét elvenni.

2 Comments:

At 3:33 PM, Anonymous Anonymous said...

Kellene ismerni a pontos helyzetet és a szerződés feltételeit!Szerintem anyától indokolatlanul a rendőrség nem vesz, nem vehet el gyermeket.Persze az sem megoldás, hogy nehéz helyzetben lévő embereket az állam tartson el, hiszen akkor sorban állhat az egész nemzet, mondván, hogy ők becsületes, dolgos emberek nekik is jár a támogatás!

 
At 4:03 PM, Anonymous Anonymous said...

Mivel én is több éve albérletben lakom családommal, és idén találkoztam a nem szociális alapú bérlakás rendszerével, meg is pályáztunk egy, a jelenlegi albérletünkhöz közel eső bérleményt. A pályázat tartalmazza azt, hogy előre ki kell fizetni a teljes bérleti díjat (a rezsit rendesen havonta). Öt évre lehet kötni szerződést, aki legtöbbet tud egyszerre fizetni, az nyer, ha többen is jelentkeznek, sorsolás dönt. (A fent is belinkelt 37 lakásra több, mint ezren jelentkeztek, mi nem nyertünk.)

Ami a hírhez kapcsolódik: hosszabbítani az öt év után egyszer lehet, ha a bérlő ismételten ki tudja fizetni előre a következő öt év bérleti díját. Ha nem tudja, ismét pályázatot hirdetnek ki a lakásra.

Most nézem hogy ott van a pályázat a hírben is említett szobabérlők házában levő üres lakrészek bérlésére is. Nem tudom hogy a hírben említett személyek szerződése más volt-e anno, de itt a kiírásban feketén-fehéren ez áll:
"A határozott idő leteltével a bérlő minden elhelyezési igény nélkül köteles a lakrészt kiüríteni."
"A szerződés időtartama azonban egy ízben, a bérlő kérelmére további öt éves időtartamra meghosszabbítható, ha nincs lakbértartozása és a lakásbérleti szerződés lejártát megelőzően a lakbért egy összegben további 5 évre előre megfizeti.
A szerződés időtartama azon kiskorú gyermeket nevelő bérlő kérelmére, akinek nincs lakbértartozása a további öt éves időszakon belül egy ízben annyi évvel hosszabbítható meg, ahány évi lakbért a bérlő a szerződés lejártát megelőzően egy összegben előre megfizet.
"
Természetesen attól függetlenül hogy törvényileg jogos, még nem etikus a kilakoltatás.

 

Post a Comment

<< Home