Wednesday, June 22, 2005

Marik indexen

Június 6.-án írtam Testvéreink címmel a marikról, akikről annak idején az iskolában még cseremisz néven tanultunk. Szösszenetemben olvasható, hogy a finnugor eredetű képviselők (észtek, finnek, magyarok) kezdeményezésére és javaslatára május 12.-én hozta meg határozatát az EU, melyben felkérték Moszkvát a jogsértések orvoslására. Az idő tájt a moszkvai magyar nagykövet (Kontra Ferenc) is jelezte, hogy júniusban felkeresi a Mari El Köztársaságot.

Erre föl ezt olvasom az index.hu oldalán az MTI-re hivatkozva. A cikk stílusa és hangvétele igencsak „hidegháborús”. A CIA-ról meg Sorosról, és Zsirinovszkijról szóló „összeállítás” forrásanyagát próbáltam megkeresni a net-en. NEM sikerült. Legalábbis angolul nem.

Viszont találtam egy június 10.-i Interfax jelentést, mely arról szól, hogy a Duma felszólítja az EU-t, hogy álljon el a májusi határozattól, és ne használjon kettősmércét, utalva az oroszok helyzetére Észtországban és Lettországban. Ja, és ami még érdekes. Ebben a hírben nem szerepelnek a magyarok, csak az észt és finn EP képviselők, mint a határozat kezdeményezői.
Hasonlóan számolt be Dumában történtekről a Pravda angol nyelvű web változata is.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home