Monday, June 06, 2005

Testvéreink

Bevallom, eddig nem sokat hallottam, tudtam a Marii El Köztársaságról. A SZER (RFE/RL) mai hírei között találtam egy hosszú értekezést az Oroszország területén található „mini köztársaság”(?)-ról, melynek lakói a finnugor népekhez tartozó cseremiszek. Az ő életviszonyaik miatt aggódnak az Európai Parlament finnugor népeinek képviselői, így a magyarok is. Május 12.-én egy határozatot fogadtak el, amiben felkérték Moszkvát a marik (cseremiszek) jogsértéseinek orvoslására. Valahogy ez a téma a magyar médiában elkerülte a figyelmemet. A net-en is csak egyetlen site, egy erdélyi hírportál MTI-től származó híre a Nagyvilág rovatban említi ezt az eseményt.

Az EP marikra vonatkozó határozata
Moszkva cáfolja
(Moszkva * Palotás László / MTI)
A hír igy fejezödik be:
".....A moszkvai magyar nagykövetség nem kommentálta a strasbourgi határozatot, sem az orosz közleményt, de megjegyezte: Kontra Ferenc nagykövet júniusban ismét felkeresi Mari El-t az oroszországi finnugor régiókhoz fűződő, egyre szorosabb kapcsolatok jegyében......."


Kiváncsian figyelem a magyar médiát, vajon mikor és hol fog beszámolni a nagykövet úr útjáról.

A SZER mostani cikke azt is elárulja, hogy a 10. Nemzetközi Finnugor Kongresszus augusztus 15.-21. között lesz a cseremisz fővárosban: Ioshkar-Ola –ban, ahova 23 ország finnugrászát várják.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home