Friday, June 24, 2005

God bless America (?)

Nézegetem a magyar nyelvű (hír)oldalakat, az amerikai zászlóégetés elleni törvény kapcsán. Érdekes, hogy mennyire színes (és valahogy ellentmondásos) már maga a hír közlése is. Például a MNO (a MR-re hivatkozva) azt írja, hogy “...A határozatot minden szövetségi államoknak el kell fogadniuk. …”
Az MTI-re hivatkozó NOL szerint viszont: “……Szenátusi jóváhagyás esetén a tilalmat az 50 közül legalább 38 szövetségi államnak is meg kell erősítenie ahhoz, hogy becikkelyezzék a szövetségi alkotmányba…….”
Különben ez a helyesebb, hiszen “kétharmados törvény”-ről van szó, amit még a tagállamok háromnegyedének kell ratifikálnia, jóváhagynia. Csak hát itt is lemaradt a “lényeg” (a kétharmad és ebből kifolyólag a szövetségi államok 3/4-es jóváhagyása), a pontos, (köz)érthető magyarázat.
Az index.hu már nem ennyire tényszerű, ott már a címből is érezhető, hogy “valami rosszra készül Amerika”.

A stop.hu pedig próbál a “lényegre” rátapintani, amiről valóban vita folyik a US-ben.
A politikaforum.hu világit rá végül is a “lényegre”:
".......A rendelkezést ellenzők szerint viszont egy ilyen törvény a szólásszabadság alkotmányosan garantált jogát sértené. ....."

Még mielőtt a magyar (hír)oldalakat végig néztem volna, az amerikai, pontosabban angol nyelvű (hír)oldalakról már rég tudtam, hogy miről is van szó. Ami dióhéjban a következő:

A US-ben kétkamarás rendszer van alsóház v. parlament (House of Representatives) és felsőház (Congress). Mindkettőben kétharmados többséggel kell elfogadni, jóváhagyni az alkotmánymódosítási javaslatot. (az alsóház most elfogadta!) Aztán hét évük van még a szövetségi államoknak, hogy ratifikálják. Csak akkor lép érvénybe, hatályba, ha háromnegyedük (38) elfogadja, Mivel, jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, így elképzelhető, hogy a kongresszusi elfogadása sem ütközik majd (komolyabb) akadályba. És aztán ott van még hét év, amin belül az ötven tagállamnak is le kell adni a voksát.

A dolognak persze van politikai háttere (is), amit a republikánusok próbálnak kihasználni. Hiszen nehéz nemet mondani egy hazafias kezdeményezésre. Pláne, ha már a republikánus többségű két ház azt megszavazta. Szövetségi tagállami szinten a demokrata képviselők igen kínos helyzetbe kerülhetnek, ha “nem”-mel szavaznak, hiszen (a 9/11-et követő hisztéria miatt) újbóli megválasztásuk kerülhet veszélybe.

Véleményem a születendő törvényről

A törvénymódosítást nem tartom elég alaposnak, és körültekintőnek, mert az (hazafiassági alapon) kimondottan, és kizárólag csak az amerikai zászlóra vonatkozik. Ez viszont azt sugallja, hogy más népek, nemzetek zászlajának égetése nem büntetendő a US-ben.(?) Nagy kár lenne, ha ez így volna.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home