Wednesday, June 22, 2005

Jó (lenne) tudni !

Javitott kiadás!

Az osztrák közlekedési miniszter levélben kívánja felvilágosítani magyar és horvát kollegáját egy törvényről, mely a műszaki vizsga érvényességét jelző és igazoló matricára vonatkozik. A miniszter arra emlékeztet, hogy a törvény az országhatáron túl is érvényben van, az Ausztriában regisztrált (rendszámmal rendelkező) gépkocsik esetében. Eszerint, ha egy osztráknak lejár a műszakija, akkor négy hónap áll rendelkezésére, hogy azt rendezze (pl. levizsgáztassa a kocsiját). – olvasható a Die Presse online kiadásában.

A cikkben egy osztrák asszony arra panaszkodik, hogy a magyar rendőrök meg akarták büntetni a négy hónapnál rövidebb ideje lejárt müszakija miatt. A közlekedési miniszter (kioktató) levele pedig azt sejteti, hogy ez a jogtalan büntetés Horvátországban és Magyarországon rendszeressé vált.

2 Comments:

At 11:06 AM, Blogger Pocakos said...

Vallomás. Hogy miért „javított”? Mert elszúrtam! Figyelmetlenül olvastam az eredeti hírt, ill. a „Pickerl” osztrák (nem német!) szóról nekem automatikusan a(z autópályai) matrica jutott az eszembe. Erről nagyon sokat cikkeztek (és cikizték) a német újságok, abban az időben mikor Ausztriában bevezették. Ezért nem értettem, hogy azt miért lehet Ausztriában négy hónap múlva is pótolni. Csak már mikor kitettem a hírt, esett le a tantusz, hogy itt nem „Pickerl”-ről van szó, hanem az „Pkw-Pickerl”-ről. Tényleg, magyarul mi a pontos, hivatalos neve a műszaki vizsgát jelző „matricának”? Egyáltalán van? – külön neve?

 
At 6:22 PM, Blogger Pocakos said...

Érdekes, erre nem gondoltam! Bennem sokkal inkább az motoszkált, hogy nálunk (Mo.) vajon mennyi a tolerancia a műszaki vizsgák lejárta esetén. A németeknél 6 hét, az osztrákoknál – ezek szerint – négy hónap, azaz hagynak egy kis „laufot”, ha pl. valaki beteg, kórházban van, vagy külföldön, vagy egyszerűen csak elfelejti, és nem tudta/tudja időben levizsgáztatni a járgányt. Vajon hazánkban mennyi a hivatalos tolerancia?
Különben kíváncsian várom, hogy a hazai sajtó mikor számol be az osztrák közlekedési miniszter leveléről, és az arra adandó válaszról. Egyáltalán ez (meg a büntetés) a közl. miniszterre, ill. minisztériumra tartozik?

 

Post a Comment

<< Home