Sunday, June 19, 2005

Demokrácia

Gondoltam, mielőtt beírom a már lassan kétnapos hírt, miszerint amerikai kezdeményezésre „Demokrácia Alap”-ot tervez létrehozni az ENSZ, megnéztem a hirkereső.hu-ban, vajon beszámolt-e erről a magyar média? A „demokrácia” szóra, azonban egész más témát dobott ki a keresőprogram: a „kétpártrendszer rémét”. No, ezzel kapcsolatban is van néhány gondolatom, megjegyzésem, de előbb lássuk az „elfelejtett” külföldi hírt.

Tavaly szeptemberben, az ENSZ-ben elmondott beszédében Bush elnök javaslatot tett a „Demokrácia Alap”-ra, mely segítené az ENSZ munkáját a demokrácia terjesztésében és megvalósításában az arra rászoruló országokban. Múlt csütörtökön az Egyesült Államok levelet jutatott el Kofi Annan-hoz, melyben értesíti, hogy 25 ország – köztük Magyarország is ! – támogatja az Alap létrehozását. Különben az US nagyszabású reformokat vár el az ENSZ-től, többek között a Biztonsági Tanács állandó tagjainak két-három országgal való bővitését, mindenekelőtt Japánnal.

És, most néhány szó, észrevétel a „kétpártrendszer”-hez.

Ismerve a "nyugati” demokráciákat, és (egy picit) a választási rendszereket, az a "tiszta” (pure) kétpártrendszer, amiről a napokban OV is beszélt, NEM LÉTEZIK !!! Az igaz, hogy markásan kirajzolódik a "két oldal” (a vállalkozó-barát jobboldal, és a munkavállaló-barát baloldal), de gyakorlatilag a világon sehol sincs egyetlen párt sem olyan helyzetben, hogy egyedül meg tudja nyerni a választásokat. A politikai paletta olyan színes, a gondolatok, célok annyira változatosak, hogy az OV-i felvetés megvalósíthatatlan a "nyugati” demokráciákban. Sajnos épp az eddigi orbáni politika (a különféle pártok, eszmék "bedarálása” egy "gyűjtőpártba”) váltja ki sokakban azt a félelmet, hogy a "kétpártrendszer" antidemokratikus, diktatórikus elemek melegágya. Ha nem is az "egypártrendszert”, de az "árkok fennmaradását”, a "jó és rossz oldal” állandósulását hordozza magában ez a gondolat. Ettől már csak idő kérdése, amikor (populista módon) "fekete-fehér"-re osztja fel a propaganda az országot és népét. "Aki magyar rám/ránk szavaz”, ill. az egypártrendszerből ismert ideológiai, "elvi tézis”, hogy "aki nincs velünk, az ellenünk van” – vagy ennek a hatalmon lévő (kádári) "békítő, nyugtató” változata: "aki nincs ellenünk, az velünk van”. (de mindenképpen "MI” (a hatalmonlévők) vagyunk a jók!)

Szóval, véleményem szerint ez a gondolat, elképzelés NEM segíti a demokráciát, a valódi ("nyugati”) demokrácia kialakulását. Abban igaza van OV-nek (és a kétpártrendszer híveinek), hogy az emberek gondolkodása, hozzáállása (munkaadó-munkavállaló ellentétes érdeke) valóban kétpólusúvá teszi a társadalmat. De abban tévednek e gondolat támogatói, hogy emiatt két nagy pártra kellene felosztani az országot és népét, ahelyett, hogy a demokrácia jegyében a pártok (csak a választások idejére!) szövetségest keresnének azon pártok között, amelyeknek hasonlóak az elképzeléseik a közös cél: az ország és a nép életének jobbá tételére.

PS. Még mielőtt valaki is a US-t hozná fel a kétpártrendszer példájaként. Amerikában is rengeteg párt van, indul a választásokon, de csak kettőnek van "súlya”. És egyik sem próbálja "bedarálni” a többi kicsit. Itt lehet utánanézni, hogy "igazat mondok”. ;-))

1 Comments:

At 12:39 PM, Blogger Pocakos said...

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy pl. az indiai média büszkén jelentette, hogy országa közte van a 26 "alapító" (vagy támogató) tag között.
http://news.webindia123.com/news/showdetails.asp?id=89541&cat=World

 

Post a Comment

<< Home