Sunday, June 26, 2005

Búcsújárás ala EU

Olvasom a CNN hírbörzéjén a Reuters jelentés címét: „Magyarország azt mondja, hogy az EU költségvetési vitájában tett (kelet-európai) gesztus többé nem érvényes”. A jelentés Somogyi külügyminiszter vasárnap reggeli sajttájáról szól. Az EU új tagjai (volt kommunista országok) a múlt heti költségvetési vitában ugyanis jelentős „engedményeket” tettek (saját kárukra!) az Unió zökkenőmentes gazdasági és pénzügyi működése érdekében. Ennek ellenére (elsősorban a brit-francia ellentét miatt) a 2009-2013 költségvetési terv elfogadása meghiúsult. (a Somogyi nyilatkozat az MTI –n olvasható) A jelentés még megemlíti, hogy Tony Blair „embere” (főideológusa: „think tank”), az EU kereskedelmi biztosa, Peter Mandelson már a múlt hét elején (még a kudarc előtt!) jelezte, hogy egy rövidtávú, átmeneti költségvetésre lenne szükség, mielőtt a teljes reformot megvitatnák, és elfogadnák. Az új tagok felvétele ugyanis eleve a jelenlegi költségvetési formulán alapult. Hiszen az EU támogatásokon keresztül tudják csak behozni (nem csak gazdasági) lemaradásukat. A Reuters azt is megjegyzi, hogy Magyarország a V4 (visegrádi négyek) soros elnöke.

Az MTI jelentésben egy mondat ragadott meg: „…….hogy a formulát az európai szocialisták pártjának pénteki bécsi megbeszélésén mutatta be először Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "saját megfogalmazásában". Ezt követően az érintettek minél szélesebb körével igyekszünk a magyar javaslat lényegét megismertetni - tette hozzá. (Somogyi)……..”
Ez viszont azt sugallja, hogy a „blair-i vonal” mellett tették le a garast a magyar, ill. „kelet-európai” (szoci?) vezetők, országok. Ahogy arról már az iraki háború idején is érezni lehetett (a hetek, majd tizek levele, és az „új Európa” amerikai megfogalmazás)

Keveset tudok erről a bécsi „megbeszélés”-ről. Ezért utánanéztem. A osztrák Networld oldalán aztán meg is találtam.
Igazság szerint – és szó szerint – „tanácskozás” (Ratstagung) volt, amelyen 33 szociáldemokrata, szocialista és munkáspárt vezető vett részt, többek között a 25 EU tagország valamint Románia, Bulgária és Norvégia is. A tanácskozás mottója, mint azt a házigazda osztrák Gusenbauer mondotta, „a modernizálás és a szociális biztonság nem mond egymásnak ellent”. Majd hozzátette, hogy a jelenlegi helyzet „egy csapda, ami sok európait elbizonytalanít”. A résztvevők hét prioritásban egyeztek meg, amik alapján terjesztenek elő egy indítványt valamikor szeptemberben az EU-ban. A prioritások között első helyen szerepel a növekedés és befektetés stratégiája, mely jobb (több) munkahelyet teremt. Majd egy sor törvénytervezet, mely a köztisztviselők munkakörét pontosítaná, a piac liberalizációtól védene, egy erős európai szociális törvényességet biztosítana, valamint az új és szegény EU-tagállamok életszínvonalának felemelése.

Az egész EU helyzetét, ill. a holnappal kezdődő hét eseményeit az Independent foglalta össze igen jól. (meg a Telegraph). Búcsújárás kezdődik. Ugyanis a két nagy rivális London és Párizs küldötte felkeresi szinte az összes kelet-európai csórikámékat, és próbálja magyarázni a bizonyítvány, no meg szövetségest keres saját (brit ill. francia) álláspontjához. A briteket Blair helyettese John Prescott, míg a franciákat a külügyminiszter Philippe Douste-Blazy képviseli a turnén. A brit napilap írása is utal Gyurcsányra, megjegyezve, hogy Prescott találkozott a magyar miniszterelnökkel a múlt héten Bécsben, és a britek tanulmányozzák a magyar tervet, kezdeményezést. És a lap nem felejt el emlékeztetni Chirac azon kijelentésére, amit az iraki háború kezdetén tett a „hetek levele” kapcsán (kelet-európai csórikámék) „jobban tették volna, ha befogják a szájukat”.

Most rajtunk, új tagokon a sor, hogy mit lépjünk……..

1 Comments:

At 9:48 PM, Blogger bczy said...

Gratula a listhez. (HVG 100-as)
Mától lehet a bloggeren képeket berakni a postba. (Nézd csak meg a Newst a blogger.com-on!) Innentől tehát a Pocakos News képes magazinnná alakul, nem?

 

Post a Comment

<< Home