Wednesday, June 29, 2005

Lappangó aranyláz (?)

Olvasom egy kanadai (gazdasági) hírportálon, hogy a “Carpathian Gold Inc.” nevű bányászati vállalat egy millió US dollárért eladta magyarországi érdekeltségét egy Londonban bejegyzett másik cégnek, bizonyos “Magyar Mining PLC”-nek. A tranzakcióról szóló jelentés kíváncsivá tett, különösen a Londonban bejegyzett “Magyar” nevű aranybányász cég keltette fel érdeklődésemet, mivel a kanadai gazdasági hír két mo.-i “alvállalat, részleg” eladásáról szól. Hamarosan megtaláltam az érdekes nevű cég honlapját, amiből kiderült, hogy a cég Észak-Magyarországon végez kutatást és feltárást, arany lelőhelyeket keresve. Két területre van engedélyük a magyar államtól: Recsk és Parád környékén 17,4 négyzetkm-es területen, illetve a Tokaj hegységben Szerencs-Kassahegy, Erdőbénye-Pesthegy és Telkibánya környékén 52.4 nkm-nyi területen.
Kis kutakodás után kiderítettem, hogy a “Magyar Mining PLC” tavaly novemberben alakult, illetve jegyezték be Londonban, és valójában névváltoztatás történt, mivel előzőleg “St. Istvan Gold Plc” volt a cég neve. Tulajdonosa egy és ugyanaz: egy brit magánszemély, Andrew Ronald McMillan Bell. A “Szent István Arany Kft” neve tavaly nyáron került a magyar médiába, amikor több napilap és internetes (hír)portál is beszámolt a Velencei-tó melletti (esetleges) aranymezőkről, így az MTI is.
Hogy Magyarországon milyen nagyméretű, vagy talán pontosabban nagy intenzitású arany utáni kutatás folyik, arra talán ez a “képgaléria” világit rá a legjobban. És hogy a magyar aranyat mennyire jelzik a világban, arra, pedig ez az oldal a legjobb példa.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home