Sunday, October 02, 2011

A Trojka hétvégén is dolgozik......

...….sőt, sajtójelentések szerint elégedetlen! Az EU, az IMF és az EKB szakértői úgy vélik, hogy a görög kormány nem tett meg mindent az állami kiadások csökkentésére. Ahelyett, hogy az állami alkalmazottakat elbocsátaná, “tartalék állományba” helyezi. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kapják fizetésük 60 százalékát, és egy esztendő áll az elbocsájtásra ítélt rendelkezésére, hogy állami munkahelyet találjon, ha ez nem sikerül, csak azután veszíti el (eddigi) állását. A görög kormány 30 ezer állami alkalmazottat küldött “tartalék állományba”. A Trojka szerint ez egy elfogadhatatlan “virtuális” terv, ami minden realitást nélkülöz.

Athén különben a hétvégén jelentette be, hogy a 1200 euró feletti nyugdíjakat 20 százalékkal fogják megkurtitani. Ugyanakkor aggodalmukat fejezték a Trojka által követelt állami elbocsájtások miatt, mert az alkotmány szerint az el nem bocsájtható állami alkalmazottak bíróságon kérhetik állásukba való visszahelyzésüket.

Mindezek ellenére a görög pénzügyminiszter optimista, hogy hazája megkapja az esedékes 8 milliárd eurós átutalást, hiszen a görög nép nagy áldozatokat, a kormány pedig felettébb nehéz döntéseket hozott és hoz. Az osztrák pénzügyminiszter asszony is derűlátó az átutalást illetően. Különben holnap (hétfő) találkoznak az euróövezet pénzügyminiszterei Luxemburgban a görög helyzet megvitatására.

Közben a szlovák kormány nem meri parlamenti szavazásra bocsátani, az ugynevezett kibővített euróövezeti támogatási alaphoz (EFSF) való anyagi hozzájárulást. A kisebbik koaliciós partner, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, ellenzi az alap megemelését, amit eddig 13 euróövezeti tagállam parlamentje már megszavazott. A szlovák pénzügyminiszter Ivan Miklos szerint is elkerülhetetlen a görög csőd, ezért az euróövezeti támogatási alap összegének megnővelése felesleges. Ivan Miklosnak egy cseh újságnak adott nyilatkozatát a görög pénzügyminiszter naívnak és veszélyesnek tartja.







Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home