Friday, September 30, 2011

Megérkezett a Trojka Görögországba

Most pénteken (30.09.11.) Athénben felvette munkáját a Trojka, azaz az EU, az IMF és az EKB szakértő csoportja, hogy tájékozódjék a görög gazdasági rendszer átalakításáról, valamint tanácsokat adjon a takarékossági (megszorító) intézkedések végrehajtására, amelyek nélkül a pénzügyi mentőcsomag következő adagját (8 milliárd euró) az eurózóna nem fogja átutalni. Ha nincs átutalás, akkor nincs pénz az állami alkalmazottak fizetésére, a nyugdíjakra, de mindenekelőtt az esedékes lejáró államkötvények kifizetésére, és ezzel az ország fizetésképtelennek tekinthető. Ahhoz, hogy ez ne következzék be a Trojka átnézi, ellenőrzi az eddig megtett lépéseket, és október 13-ig megteszi javaslatát a mentőcsomag folyósítására.

A gazdasági átalakítás részleteiről, és a Trojka munkájáról szóló beszámolók szerint, először a Közlekedési és Szállítási Minisztériumba mentek az ellenőrök, majd a Pénzügyminisztériumot látogatták meg. Megjelenésüket mindenhol tűntetők fogadták.

A Közlekedési és Szállítási Minisztériumban a fuvarozói engedélyek felszabadítását javasolták az EU mentőcsomag ellenőrei, akiket tüntető taxisok fogadtak a bejáratnál. Jelenleg Görögországban csak meghatározott számú taxis engedélyt adnak ki. Athénben 14 ezer, az egész országban pedig 30 ezer taxis van. Egy engedély 150.000 euróba kerül. Az eddigi gyakorlat szerint ez volt a taxisok “végkielégitése”, de inkább öregségi nyugdíja, “életbiztosítása”, amikor abbahagyta a munkát, és eladta az engedélyét. Az EU ezt a limitet azonnali hatállyal felkívánja oldani, és egy-egy engedély árát 3.000 euróra csökkenteni. A taxisok kártalanítást követelnek, és további sztrájkokat helyeztek kilátásba, amelyek eddig is – különösen a turista szezonban – nemcsak bosszúságot, de jelentős fennakadásokat is okoztak országszerte, a bevételkiesésről nem is beszélve. A taxisok általában egyéni, magánvállalkozók. Hasonló sors vár a kaminosokra is. A Tro
jka megvizsgálja az athéni tömegközlekedést is, mely évente 150 millió euró hiányt termel.

A Pénzügyminisztériumban közölték, hogy karcsúsítani fogják a állami alkalmazottak fizetését. Ezentúl havi 2700 eurónál többet senki sem kereshet. Ez a hivatalnokok kb. 10 százalékát érínti igen érzékenyen, ugyanis van, akinek 1500 euróval lesz kevesebb a havi fizetése. Ezzel egy időben az állami minimálbért havi 780 euróban állapították meg.

Ez volt a Trojka első napja. Megfigyelők szerint a taxisokhoz és a kamionosokhoz hasonlóan szinte minden szakmát és szakágat átnéznek, mivel az egész görög gazdaság szerkezeti átalakításra szorul. Egy EU szakértő szerint Görögország nem egy fejlett piacgazdaság, hanem egy átmeneti gazdálkodás, olyasféle, mint a központi tervgazdálkodásból a piacgazdaság felé tartó volt szocialista országoké, így Magyarországé is. Ezt próbálják most az eurózóna piacgazdasági strukturájához igazítani. Az átalakításokról szóló jelentéssel a Trojkának október 13-ig kell elkészülnie, melynek eredményétől függ az eladósodott ország további sorsa.
Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home