Tuesday, July 06, 2010

Időeltolódás

Múlt pénteken (július 2.) többek között az alábbi hír jelent meg a magyar médiában, mindenhol ezt lehetett olvasni.

".......A Zentai-ügyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium péntek délben kapta meg az ausztrál szövetségi bíróság írásba foglalt és indokolt határozatát, jelenleg a 97 oldalas dokumentumot értelmezik és értékelik - közölte a minisztérium kormányzati kommunikációs államtitkársága pénteken az MTI megkeresésére.

(…..)

Az MTI megkeresésére a kommunikációs államtitkárság azt közölte: az ausztrál szövetségi bíróság írásba foglalt és indokolt határozatát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium péntek délben kapta meg.

"Az ítélet 97 oldal terjedelmű, ennek átvizsgálása, értelmezése és értékelése több napot vesz igénybe, és azt ráadásul az illetékes ausztrál minisztérium is vizsgálja" - tették hozzá, megjegyezve, hogy az ítéleti indoklás részletes megismerését követően tudják kommentálni a döntést. ............"
(Forrás: stop.hu)

.

Nekem valahogy ez a (magyar idő szerinti) dél, azaz július 2. 12:00 óra tűnt fel. Hiszen, Budapest és Perth között hat óra a különbség, azaz amikor Budapesten dél van, akkor Perth-ben ugyanaznap délután hat (18:00) óra. Tehát, tételezzük fel, hogy perth-i idő szerint péntek délben hirdetnek ítéletet, akkor Magyarországon még csak reggel 6 óra van, és a bírói indoklás elkészítőjének kerek hat óra áll a rendelkezésére, hogy a 97 oldalas dokumentumot leírja, becsomagolja, feladja és Budapesten hat óra múlva (azaz helyi idő szerint délben) az illetékesek kézhez kapják. Ez fizikai lehetetlenség, ha valóban “futárral”, diplomáciai úton vagy bármely más módon küldték az anyagot.

A valóság azonban mást mutat. Az ítélet anyagát, szövegét az ausztrál törvények szerint azonnal közzé kell tenni, és az Internet segítségével bárki számára hozzá-, ill. elérhetővé kell tenni! Ez történt, hiszen a teljes dokumentum már július 2. óta az Interneten olvasható. (kattints rá!) Így nem csak a magyar minisztérium “illetékesei”, de bárki a világon olvashatja, tanulmányozhatja, értékelheti stb.

Azért kiváncsi lennék a kézbesítés módjára, ahogy - a "kommunikációs államtitkárság" közlésének megfelelően - péntek délben a budapesti minisztériumba eljutott ez a 97 oldalas dokumentum.

Mindenesetre elgondolkodtató: ha ilyen az igazságügyi kommunikáció, akkor milyen lehet az igazságszolgáltatás?

Úgy tűnik a két ország között nem hat óra, hanem (legalább) hat évtized az időeltolódás.

.

A Zentai vs. O'Connor ítélet teljes szövege (kattints rá!)

.


A Zentai story (kronológia)


.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home