Friday, July 02, 2010

Az ausztrál Zentai nyert a magyar állam ellen

A perth-i Szövetségi Bíróság helyt adott Charles Zentai Károly fellebbezésének, és ezzel a magyar kiadatási kérelmet a gyanúsított magas korára és egészségi állapotára tekintettel elutasította.

Neil McKerrache bíró döntését a család zokogva vette tudomásul, miután orvosi igazolásokkal bizonyították, hogy Zentai nemrég agyvérzést kapott és több bordája eltörött. A bírói döntés külön hangsúlyozza humanitárius jellegét, a kiadatásra várt gyanúsított “szállíthatóságát”, egy magyarországi utazás kockázatát, valamint az elmúlt hatvan évben ausztrál állampolgárként bizonyított példás életét.

A jelentés szerint, az ügy ezzel még nincs lezárva, mert most a Szövetségi Ügyészség adhat be fellebbezést a döntés ellen. Megjegyzendő, hogy az elmúlt öt évben az ausztrál Legfőbb Ügyészség képviselte Magyarországot,
a magyar államot (kormányt) a kiadatási ügyben.

Mindenesetre nagy kő esett le Charles Zentai Károly és családja szívéről. A kiadatás megakadályozásával az ausztrál bíróság nem mondott ítéletet a gyanúsított felett. Függetlenül, hogy Zentai bűnös vagy sem, az öt éves jogi huzavona egészsége jelentős romlásán kivül teljes anyagi csődbe taszította az egykori magyar hadapród-őrmestert. Az ártatlanságában nem hívők ennyi elégtételt elértek.


A bírói döntés háttere (kattins rá!)


A Zentai story (kronológia)


.

2 Comments:

At 9:07 AM, Blogger rás said...

Attól tartok, a Zentai-ügyhöz hasonló esetek sokat ártottak/ ártanak a magyarországi zsidóságnak. A háború és a vészkorszak utáni évtizedekben még teljesen indokolt volt a Wiesenthal-féle "vadászat" a gyilkosokra. Azóta azonban már felnőtt a második nemzedék is, amely már nem a holokauszthoz viszonyítva éli meg zsidóságát. A múltat persze ismerni kell, s nem szabad feledni, de azt se szabad, hogy a jelen és a jövő elé tolakodjék.

 
At 9:29 AM, Blogger Pocakos said...

Felvetésedet a "bírói döntés" link alatt (aránylag) részletesen tárgyalom a "Gondolatok" (blog)ban.
Szerintem a hazai köztudat keveri a "zsidóság" elleni bűntettet és a "háborús" bűntettet.

 

Post a Comment

<< Home