Monday, June 14, 2010

Minősítés

Kb. egy órával ezelőtt az alábbi bombasztikus, szenzációs címmel tudatta az index.hu olvasóival az MTI jelentését:

Megfosztotta a befektetői fokozattól Görögországot a Moody's

Majd így folytatja:


"......Meredek visszaminősítéssel a befektetésre ajánlott fokozat alá sorolta vissza Görögország adósosztályzatait a Moody's Investors Service, az EU/IMF-program végrehajtását veszélyeztető kockázatokra hivatkozva. A hitelminősítő londoni bejelentése szerint a görög kormánykötvények besorolása egyszerre négy fokozattal, az eddigi elsőrendű "A3"-as szintről "Ba1"-re módosul a cég listáján. ...."

és hozzá az index/MTI magyarázata:

"....A Moody's osztályzati metodikájában a "Baa3" a még befektetésre ajánlott legalsó besorolási szint; a Görögországnak most megadott "Ba1"-es fokozat ennél eggyel alacsonyabb, és már a spekulatív sávban van..."

Tényleg sajnálatos, ami a görögökkel történt, és történik, no meg, amit ezek a hitelminősítők művelnek. A hír hallatán utánanéztem, vajon mi, magyarok milyen besorolásban vagyunk ugyanennél a hitelminősítőnél? Nem volt nehéz megtalálni, mert Orbán Viktor miniszterelnök piacokat megnyugtató nyilatkozatakor erről is beszámolt a világsajtó. Például a Bloomberg Businessweek június 4-én.

“Magyarország nem a következő Görögország”- mondta Kristin Lindow, a Moody's elemzője, majd megjegyezte:

A Moody's 2009 márciusában A3-ról a harmadik legalacsonyabb befektetési fokozatra, Baa1-re rontotta Magyarország adósosztályzatát, és a kilátás ma is negatív besorolásban van.

(Moody’s lowered Hungary’s debt rating to Baa1, the third lowest investment grade, from A3 in March 2009 and has a negative outlook.)

A Moody's minőségi besorolása szerint (kattints rá!) a Baa1 "mérsékelt kockázat"-ot, míg a Ba1 - eggyel rosszabb - "megkérdőjelezhető hitelminőség"-et jelent.

Erről vajon, miért nem szól az MTI jelentése, vagy az index.hu híre?



0 Comments:

Post a Comment

<< Home