Wednesday, May 13, 2009

Fordulat ?

Meglehetősen zavaros hírt közölt a Kossuth Rádió (MR) ma délben (12:05) egy nyugat-ausztráliai hírportálra hivatkozva. A magyar változat nem érti azt, amit előző postomban (Az észjáték: Zentai továbbra is szabadlábon - kattints rá!) már kifejtettem: a Magyar Köztársaság is Zentai szabadlábon védekezése mellett tette le a voksát.

Megnéztem az eredeti ausztrál jelentést (WAtoday) és ott érdekes "mellékszál"-ra bukkantam. Zentai családja azzal magyarázza a magyar álláspont megváltozását (mármint az óvadék megfizetése mellett a szabadlábon hagyást), hogy budapesti források szerint Gyurcsány miniszterelnök lemondását követően megváltozott a hazai politikai helyzet. A budapesti katonai bíróság nem akarja tárgyalni Zentai ügyét. Az egykori magyar katona fia, Ernie Steiner, a tegnapi döntés után kijelentette: "....magyarországi barátainktól tudjuk, hogy a budapesti katonai bíróság előtt nincs semmilyen ügy, édesapánkat csak ki akarják hallgatni...."
(``We were told there is no case before the court and that our father is only wanted for interrogation,'' Mr Steiner said.)



.
.
A Zentai story - kronológia
.
Megjegyzendő


Az ausztrálok (és az ausztrál törvények) nem arról döntenek, hogy Zentai bűnös-e vagy sem (ez a magyar fél feladata), hanem arról, hogy egy (saját) állampolgárt kiadhatnak-e egy távoli ország kérésére? Ezenkívül, a kérelemben foglaltak formailag és tartalmilag egyaránt megalapozottak-e, valamint biztosított-e a kiadandó személy számára egy épp olyan (fair) tárgyalás és ítélet, mint amilyen hazájában, Ausztráliában, várna reá? Végezetül, pedig figyelembe kell venni a kiadatási (állam)szerződésben szereplő kivételeket, azaz, amikor a kiadatástól el lehet tekinteni, ilyenek például a magas kor, az egészségi állapot, a „szállíthatóság“ (24 órás repülőút) stb.


.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home