Thursday, October 16, 2008

Uzsorakamat ?

Felháborítónak tartottam, éreztem, ahogy a hazai média jelentette az örömhírt: az Európai Központi Bank (EKB) megsegítette Magyarországot a forint védelmébe. Az MTI-től kölcsönzött hír így szólt:

„……A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött repóműveletekről, amely lehetőséget biztosít az MNB számára 5 milliárd euró értékhatárig euróhitel felvételére - közölte az MNB csütörtökön….”
(HVG, Népszabadság)

Borzasztó pongyola fogalmazásnak tartottam, éreztem ezt a közleményt, hiszen hiányzik belőle a manapság mindenkit izgató alapkérdés: az igénybevétel feltételei. Mekkora a kamat(láb), a futamidő? Hiszen nem valószínű, hogy a „két szép szemünkért” adott ekkora (euró)hitelfelvételi lehetőséget az EU. Szóval, nem hagyott nyugodni a téma.

Aztán rátaláltam a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank 2008. október 16-i együttműködési megállapodás részleteire (kattints rá!) Őszintén, nagyon meglepett. Előrebocsátom, lehet, hogy valamit félreértettem vagy nem értek, mégis, valósággal sokkoltak a részletek.

Eszerint "......2008. október 16-tól visszavonásig az MNB eurolikviditást nyújtó egynapos (overnight) futamidejű FX-swap rendelkezésre állást vezet be........"

Tehát, csak egy napra ad hitelt az EU, ill. az MNB a tőle eurót „kölcsönkérő” pénzintézeteknek.


De, ami ennél is meglepőbb:

„….az eurolikviditást nyújtó jegybanki O/N FX-swap rendelkezésre állás keretében kötött ügyletek induló lábán használt technikai árfolyamot az MNB az aktuális piaci árfolyam 110 százalékában állapítja meg…..”

Ha jól értem, akkor egy napra és 110 %-os kamattal ad (euró)hitelt az EU?


(Ha ez a 110 % tartalmazza a hitelfolyósítás "letéti" biztosítását is, akkor is 10 %-os napi kamatnak felel meg. Vagy tévedek?)





Kapcsolódó aktuális hírek

az ingatlanokkal foglalkozó homesgofast.com brit web-oldal a fentebb említett EU segítséggel kapcsolatban hívja fel a figyelmet. Eszerint a magyar gazdaság sebezhetőségének fő oka: a magas kamat (8,5%), ami miatt nemcsak a lakosság favorizálja (favorizálta) a sokkal kedvezőbb, alacsonyabb kamatú külföldi (deviza)hiteleket. A "public" (közösségi, pl. önkormányzati) adóság 30 %-a, az üzleti hiteleknek pedig a 60 %-a van devizában, ebből kifolyólag a forint gyengülése igen komoly veszélyt jelent Magyarországra.

A kilátásokat illetően a web-oldal megjegyzi, mivel a magyar gazdaság erősen exportorientált, azaz exportfüggő, ezért a világgazdaság lassúlását - jövőre - nagyon meg fogja érezni. Erre utal a kormány gazdaságnövekedési előrejelzése is 2009-re, hiszen a tervezett 2.4 %-ot 1,8 %-ra módosította.

Ezzel cseng össze a Goldman Sachs legújabb, mai (okt.17.) előrejelzése is. Eszerint a magyar gazdaság növekedés jövő évben 1,5 %-os lesz, az eddig feltételezett 2,5 % helyett. A Goldman Sachs elemzői szerint a 230 forintos euró is már csak a múlté, az elkövetkező hat hónapban a 245 forintos euró lesz a jellemző.




4 Comments:

At 12:31 AM, Blogger PAStheLoD said...

110% éves kamatra ad hitelt 1 napra.

 
At 9:15 AM, Blogger Pocakos said...

Köszi!
Csak kérdem: 110 %-os éves kamat nem uzsorakamat? ;-))))

 
At 6:35 PM, Blogger PAStheLoD said...

Az a 100% gondolom "visszajön", mert a központi bank a semmiből csinálja a hitelt.

Majd amikor ezt a pénzt kihelyeik a pénzpiacra (FX-swap, foreign exchange), akkor ott megjelenik, ezáltal ugyan a hitelt felvevő bank pénzhez jut, amit majd továbbhitelez. (Azt mondjuk nem értem, hogy miért nem államkötvényt bocsát ki az MNB, de gondolom a hirtelen likviditási gondokat ésszerűbb ilyen "overnight" közvetlen hitelekkel "áthidalni".)

És ebből lesz az infláció, meg a valutaelértéktelenedés, hogy 10%-kal többet kell visszadni, ezért nem éri meg a vagyont pénzként felhalmozni, ezért jár pórul Gipsz Jakab, mikor spórolni kezd. Ezért népszerűek a mindenféle portfóliós megtakarítási számlák. Ezért lehet ilyen hatalmasat zuhanni, amikor egyszerre kihúzzák az elefánt lába alatt lévő kisszék alatt lévő labda alatt lévő artista alatt lévő összes pálcikalábat.

Aztán persze lehet, hogy keverem a szezont a faunával ^.^

 
At 11:37 AM, Blogger Pocakos said...

Lehet, hogy kevered. Mintha "logikai bukfenc" lenne benne. Ezt az "overnight" business-t eddig a MNB hosszabb idöre adta (pl. 14 v. 30 napra - olvass bele a MNB web-oldalaiba!).

 

Post a Comment

<< Home