Tuesday, October 04, 2005

Tanúvallomás Zentai mellett

A brutális gyilkossággal vádolt Charles Zentai nővére hitelesített levelet írt az ausztrál igazságügyi miniszternek Chris Ellison-nak. A levél tartalmát előzőleg megmutatta a The Australian-nak, melyről mai számában számolt be a napilap. Eszerint az ugyancsak Perth-ben élő 90 éves nővér (Julia Nikoletti) állítja, hogy öccsével és annak családjával együtt hagyták el Budapestet, és a kérdéses napon - 1944. november 08-án - a fővárostól 60 km-re, a Bakony lábánál fekvő Hánta nevű kis faluban voltak, mint egy katonai szállítóalakulat része. A 18 éves pesti fiú meggyilkolása idején csak a másik két bajtárs lehetett a fővárosban, az Aréna (most Dózsa György) úti laktanyában, mivel Nagy Lajos és Máder Béla, csak két nappal később autóbusszal csatlakozott az oroszok elől menekülő magyar alakulathoz. A két katonatisztet a háború után Balázs Péter brutális meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönre ítélték.

Nikoletti asszony nagyon reméli, hogy tanúvallomással felérő levele segíthet öccse kiadatásának megakadályozásában. Julia asszony, mint szemtanú elmondta, hogy Hántára érkezésüktől fogva mindvégig együtt volt az öccsével, hiszen Zentai családjával (feleségével Rose (Rózsa) és két gyermekével) együtt érkezett, 1950 márciusában, Nyugat-Ausztrália fővárosába Perth-be, a Fairsee személyszállító hajó fedélzetén, mint menekültek. Ellentétben Zentaival, aki 10 évvel ezelőtt családja történetét megörökítve, magnóra mondta a pontos dátumot, amikor Budapestet elhagyták, Julia asszony csak abban biztos, hogy a főváros elhagyása november elején történt, mert az oroszok már nagyon közel voltak. Az idős asszony szerint öccse, mint hivő katolikus, nem vehetett részt ilyen brutális bűntényben. Mint írja, Charles Zentai egyetlen szervezethez sem tartozott vagy csatlakozott, kivéve a katolikus gyülekezetet. Elmondása szerint öccse nem igazán lelkesedett, hogy behívták a nácik oldalán harcoló magyar honvédségbe, és a család nem sokat tudott arról sem, hogy mi is az, kik is azok a nyilaskeresztesek. Azzal viszont tisztában volt Julia asszony, hogy akkoriban a zsidókkal nem úgy bántak, mint a többiekkel, és ezt saját a bőrén is tapasztalta mivel Steiner volt a család eredeti neve. Épp emiatt, az iskolában* javasolták neki a tanárok, hogyha munkát akar kapni, akkor változtasson nevet. Így lett a család Zentai.

Ezzel a tanúvallomással csak egy bajom van. Zentai védelmében eddig megszólalók, nyilatkozók, mind a brutális gyilkossággal és háborús bűnökkel vádolt, gyanúsított férfi rokonai. Nincs egyetlen barát, bajtárs, ismerős, aki kiállna Zentai mellett, és igazolná ártatlanságát? Vagy bűnösségét.



.
*A most 90 éves Julia asszony 1915-ben született, 1944-ben 29 éves volt. Iskoláit kb. 16 éves korában fejezte be. A névváltoztatás ideje ezek szerint 1930-33 körülre esik. Az első zsidótörvényt 1938-ban hozták és az kizárólag felsőfokú végzettségűekre (orvosok, mérnökök, ügyvédek), valamint újságírókra, lapkiadókra, színigazgatókra és színészekre vonatkozott. Nem tudom Zentai nővére mit végzett, de az időpontok valahogy nem stimmelnek.



.
.
A Zentai story


.

2 Comments:

At 12:59 PM, Anonymous Anonymous said...

A lábjegyzethez:
a németes nevűeket ösztönözték a névváltoztatásra, például a vitézi cím föltétele lehetett a névmagyarosítás.
Tehát itt nem feltétlenül a zsidó vonalon kell keresni a megoldást.

 
At 1:12 PM, Blogger Pocakos said...

patrik: Ez volt az én problémám is, (ezért született a lábjegyzet), mivel Julia asszony erre a "zsidó" témára hivatkozik öccse védelmében (második bekezdés vége). Kösz a megerősítést! Való igaz, hogy Trianon után, majd pedig a 40-es években erős (erőszakos) magyarosítás folyt.

 

Post a Comment

<< Home