Wednesday, October 05, 2005

Merénylők nyomában

Még mindig keresik a múlt szombati Bali szigeti öngyilkos merényletsorozat kiagyalóit – most már - egész Indonéziában. Sok kihallgatásról számolnak be a jelentések, de letartóztatás vagy gyanúsítás még nem történt. A három tengerparti étteremben szinte egyszerre, mobil telefonnal robbantott, házilagosan készült bombák 22 embert öltek meg és 138-at sebesítettek meg. Köztük két ausztrál halálát már megerősítették, egy newcastle-i (Sydney-től északra) párt, pedig eltűntként tartanak nyilván*, de nagyvalószínűséggel már nincsenek az élők sorában. A merénylet mögött két malajziait sejtenek, akiket az Al-Qaeda-val kapcsolatba hozható indonéz szervezet a Jemaah Islamiah (JI) vezetőinek tartanak. Ugyancsak keresnek öt férfit, akiket a három évvel ezelőtt Bali szigetén elkövetett merényletet követően, - mely 202 ember halálát, köztük 88 ausztrálét okozta -, mint részbűnösöket egy-két év börtönre ítélték, és most nyomuk veszett. Mind az öten a Jakarta közeli Banten tartományban éltek, ahonnan feltehetőleg a főváros elleni két merényletet is irányították (egy hotel és az ausztrál nagykövetség ellen).

Balin, a helybéli hinduknak ma van az egyik legszentebb ünnepük (Galungan), a muzlimoknak pedig ma kezdődik az egy hónapig tartó böjti időszak, a Ramadan.

A tettesek kézrekerítésére megindult hajtóvadászatban részt vesznek, és segítséget nyújtanak a londoni rendőrség specialistái, az FBI, valamint az ausztrál szövetségi rendőrség (AFP). A merénylet után hazatért ausztrálokat, - mintegy négyezer embert, - már kikérdezett a rendőrség, és közülük 185 értékelhető információt adott. A sebesültek evakuálásban részt vett az ausztrál légierő is, mely a darwin-i kórházba szállította a rászorulókat, köztük két indonézt és egy japánt, akiknek állapota kritikus. Ugyanakkor öt ausztrált Singapore-ban kezelnek, mert őket a gyors segélynyújtás miatt oda szállították.



.
*
10/06/2005: Azonosították az eltűntnek nyilvánított ausztrál házaspárt, és ezzel az ausztrál halálos áldozatok száma négyre emelkedett. Összesen 19 ember vesztette életét a legutóbbi indonéziai merényletsorozatban, köztük négy ausztrál, egy japán, a többi (14) indonéz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home