Thursday, August 27, 2009

Zentai továbbra is szabadlábon

Charles Zentai Károly, perth-i lakos, akit Magyarország háborús bűn elkövetése gyanúja, ill. vádja miatt kér ki Ausztráliától, a hét elején, kedden, augusztus 25-én megjelent a Szövetségi Bíróságon, ahol három bíró várta, akik a 87 éves ausztrál állampolgár, egykori magyar katona utolsó fellebbezési kérelme felett döntenek.

Idén márciusban John Gilmour bíró helybenhagyta Barbara Lane bírónő elsőfokon hozott döntését, mely szerint a magyar kiadatási kérelem formailag és tartalmilag megfelel az ausztrál előírásoknak, és így a kiadatásnak nincs akadálya. Zentai és családja élt fellebbezési jogával, hogy ügyében ne csak a helyi (Perth), hanem a szövetségi bíróság is foglaljon állást. Michael Black főbíró közölte: a teljes bírói kar amilyen gyorsan csak lehet dönteni fog Zentai kiadatási ügyében. Addig, pedig szabadlábon maradhat. Ennek azonban feltétele 75.000 (ausztrál) dollár biztosíték és AUD 50.000 óvadék megfizetése, valamint útlevelének leadása. Ezenkívül nem közelíthet meg egyetlen nemzetközi „eltávozási” helyet (departure point), azaz repteret sem 100 méternél közelebb, valamint továbbra is Willeton-i (Perth elővárosa) otthonában kell maradnia.

A döntés után Zentai fia Ernie Steiner (Ernő) elmondta, amennyiben apja fellebbezési kérelmét elutasítják, akkor őrizetbe veszik és a központi, szövetség kormány végleges kiadatási döntését (elszállítását) ott kell kivárnia. Zentai fia azt is elmondta, hogy kérvényt nyújtottak be Robert McClelland főállamügyészhez, amely egy levelet is tartalmaz egy magyar katonai hivatalnoktól ** (részletek - kattints rá! ), mely szerint Budapest nem tárgyalásra, hanem kihallgatásra kéri/kérte ki az egy rendbeli gyilkosságban való bűnrészességgel gyanúsított férfit.
(The Australian)


.


Érdekes, erre az elmúlt keddi hírre a magyar médiában még csak utalást sem találok, találtam.

.

Fejlemény (Szalmaszál Budapestről?) **

.

.A Zentai story

.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home