Monday, September 29, 2014

A konferencia elmarad


Az interneten követem a hazai eseményeket. Már hetekkel, ha nem hónapokkal, ezelőtt jelezték különböző Orbán- és kormányellenes csoportok, web-oldalak, hogy nemzetközi rasszista (a fehér felsőbbrendűséget hirdető és védő) konferenciát akarnak tartani Budapesten, és ezt meg kell(ene) akadályozni. A hangadók első perctől arra hivatkoztak, hogy egy amerikai szervezet rendezi, melyre orosz „nacionalistákat” is várnak. A kormányoldal és médiája mélyen hallgatott a „liberálisok” vészkiáltásáról, ellenlépés (betiltás) követeléséről. Most vasárnap aztán megszólalt a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, és közölte: Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját.

A hazai média kész ténynek tekinti a bejelentést, hogy „Orbán betiltja” (így jelen, ill. jövő időben) a konferenciát. Csakhogy sehol sem találtam konkrét utalást, hogy a rendezvényt valóban betiltják. A cikkek (és címeik) mind arról szólnak, hogy a miniszterelnök utasította belügyminiszterét, „minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg”. A külföldi hírforrások (legalább is angolul) ugyancsak kiemelik a budapesti kormány „trying”, azaz „megpróbálja” betiltani, nem pedig betiltja vagy betiltotta.

Közben a szélsőséges, pardon radikális web-oldalakon pontos és részletes ismertetés olvasható a hétvégi kétnapos konferenciáról. Érdekes részleteket, háttér infókat lehet találni magyar nyelven (a hozzászólások között) az egyik ilyen hírportálon.

Az amerikai AP (Associated Press) jelentése szerint, eredetileg a második legnagyobb ellenzéki párt (Jobbik) parlamenti képviselője (Gyöngyösi Márton) is beszédet tartott volna, de neve már nem szerepel az előadók között.

Elgondolkoztató. Vajon miért a miniszterelnöki utasítással egy időben lépett vissza a vendéglátó ország második legnagyobb ellenzéki pártja? Csak, nem a kormányzópárt vezetőjével közös polgári körös múlt késztette jobb belátásra a Jobbik pártelnökét?




.
.
BREAKING !  (21:46, 2014.09.29.)
Megjött a válasz a szervezőktől !!!
(egy szellemes részlet)

"....Ma reggel a "konzervatív" miniszterelnök, Orbán Viktor kijelentette, hogy a rendelkezésére álló "minden törvényes eszközzel" betiltja konferenciánkat. (Azt hiszem büszkék lehetünk, hogy törvénytelenségről szó sincs)...."

This morning, the “conservative” Prime Minister, Viktor Orbán, declared that he will use “all legal means at his disposal” to ban our conference. (I guess we should be happy that illegal means are off the table.)

Teljes szöveg (és video) angolul ITT (kattints rá!)

.





.