Monday, October 10, 2011

60 éve született a szellemi légihíd

......azaz szólalt meg a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adása. Erről emlékeztek meg a müncheni magyar főkonzulátuson, ahova meghívták az egykori munkatársakat. A részletes beszámoló ITT olvasható. (kattints rá!)

Wednesday, October 05, 2011

Átutalás elnapolva

Patthelyzet van a Görögországnak adandó segély következő (8 milliárd eurós) részletének folyósítását illetően. Talán a “kölcsönös bizalmatlanság” jobban kifejezi a mostanra kialakult helyzetet. Még a nyáron megegyeztek a felek a szeptemberben esedékes pénzlehívás feltételeiben. Idő közben kiderült, Athén nem tudja teljesíteni az akkor kialkudott és megállapodott irányadó mutatókat, különösen a GDP-hez viszonyított 7,6 %-os államháztartási hiányt, ami mára már 8,5 % lett. Ezért érkezett a Trojka (az EU, IMF, és EKB szakértő gárdája) Athénbe, hogy ellenőrizze a görög takarékossági intézkedéseket, különösen azok végrehajtását. A tervek szerint október 13. volt a Trojka jelentéstételének határideje.

Elmúlt hétfőn (okt. 03.) Luxemburgban találkoztak az eurózóna pénzügyminiszterei. Kedd hajnalig tárgyaltak, de megegyezni nem tudtak. Ezt persze nem akarták a közvéleménnyel tudatni, helyette bejelentették, hogy “több időt kívánnak adni a Trojkának az alapos munkához". Így az október 13.-i határidő kútba esett, ill. kitolták november elejére. Egyes jelentések szerint Görögországnak november második hetéig kell a mentőcsomag következő adagját (8 milliárd euró) megkapnia, hogy az állami alkalmazottak havi bérét ki tudják fizetni. Az euróövezet pénzügyminisztereinek luxemburgi tanácskozásán egyben megegyeztek: nem engedik Görögországot csődbe menni. Athén közben bejelentette, hogy csak akkor hajlandó a 30 ezer állami alkalmazottat elbocsátani, ha valóban megkapják az esedékes támogatást. A Trojka még vagy három hétig ellenőriz, a pénzpiaci világ, a nemzetközi hitelezők meg tovább izgulhatnak.

Labels: , ,

Tuesday, October 04, 2011

Arccal a piacgazdaság felé

....... ezzel a címmel írtam meg elmélkedésemet a görög és a magyar gazdaság helyzetéről, (történelmi) múltjáról, jelenéről és jövőjéről, amit valójában a Trojka (EU, IMF, EKB) görögországi tevékenysége inspirált. Részletek ITT (kattints rá!)


Sunday, October 02, 2011

A Trojka hétvégén is dolgozik......

...….sőt, sajtójelentések szerint elégedetlen! Az EU, az IMF és az EKB szakértői úgy vélik, hogy a görög kormány nem tett meg mindent az állami kiadások csökkentésére. Ahelyett, hogy az állami alkalmazottakat elbocsátaná, “tartalék állományba” helyezi. Ez azt jelenti, hogy továbbra is kapják fizetésük 60 százalékát, és egy esztendő áll az elbocsájtásra ítélt rendelkezésére, hogy állami munkahelyet találjon, ha ez nem sikerül, csak azután veszíti el (eddigi) állását. A görög kormány 30 ezer állami alkalmazottat küldött “tartalék állományba”. A Trojka szerint ez egy elfogadhatatlan “virtuális” terv, ami minden realitást nélkülöz.

Athén különben a hétvégén jelentette be, hogy a 1200 euró feletti nyugdíjakat 20 százalékkal fogják megkurtitani. Ugyanakkor aggodalmukat fejezték a Trojka által követelt állami elbocsájtások miatt, mert az alkotmány szerint az el nem bocsájtható állami alkalmazottak bíróságon kérhetik állásukba való visszahelyzésüket.

Mindezek ellenére a görög pénzügyminiszter optimista, hogy hazája megkapja az esedékes 8 milliárd eurós átutalást, hiszen a görög nép nagy áldozatokat, a kormány pedig felettébb nehéz döntéseket hozott és hoz. Az osztrák pénzügyminiszter asszony is derűlátó az átutalást illetően. Különben holnap (hétfő) találkoznak az euróövezet pénzügyminiszterei Luxemburgban a görög helyzet megvitatására.

Közben a szlovák kormány nem meri parlamenti szavazásra bocsátani, az ugynevezett kibővített euróövezeti támogatási alaphoz (EFSF) való anyagi hozzájárulást. A kisebbik koaliciós partner, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, ellenzi az alap megemelését, amit eddig 13 euróövezeti tagállam parlamentje már megszavazott. A szlovák pénzügyminiszter Ivan Miklos szerint is elkerülhetetlen a görög csőd, ezért az euróövezeti támogatási alap összegének megnővelése felesleges. Ivan Miklosnak egy cseh újságnak adott nyilatkozatát a görög pénzügyminiszter naívnak és veszélyesnek tartja.







Labels: , ,