Friday, September 30, 2011

Megérkezett a Trojka Görögországba

Most pénteken (30.09.11.) Athénben felvette munkáját a Trojka, azaz az EU, az IMF és az EKB szakértő csoportja, hogy tájékozódjék a görög gazdasági rendszer átalakításáról, valamint tanácsokat adjon a takarékossági (megszorító) intézkedések végrehajtására, amelyek nélkül a pénzügyi mentőcsomag következő adagját (8 milliárd euró) az eurózóna nem fogja átutalni. Ha nincs átutalás, akkor nincs pénz az állami alkalmazottak fizetésére, a nyugdíjakra, de mindenekelőtt az esedékes lejáró államkötvények kifizetésére, és ezzel az ország fizetésképtelennek tekinthető. Ahhoz, hogy ez ne következzék be a Trojka átnézi, ellenőrzi az eddig megtett lépéseket, és október 13-ig megteszi javaslatát a mentőcsomag folyósítására.

A gazdasági átalakítás részleteiről, és a Trojka munkájáról szóló beszámolók szerint, először a Közlekedési és Szállítási Minisztériumba mentek az ellenőrök, majd a Pénzügyminisztériumot látogatták meg. Megjelenésüket mindenhol tűntetők fogadták.

A Közlekedési és Szállítási Minisztériumban a fuvarozói engedélyek felszabadítását javasolták az EU mentőcsomag ellenőrei, akiket tüntető taxisok fogadtak a bejáratnál. Jelenleg Görögországban csak meghatározott számú taxis engedélyt adnak ki. Athénben 14 ezer, az egész országban pedig 30 ezer taxis van. Egy engedély 150.000 euróba kerül. Az eddigi gyakorlat szerint ez volt a taxisok “végkielégitése”, de inkább öregségi nyugdíja, “életbiztosítása”, amikor abbahagyta a munkát, és eladta az engedélyét. Az EU ezt a limitet azonnali hatállyal felkívánja oldani, és egy-egy engedély árát 3.000 euróra csökkenteni. A taxisok kártalanítást követelnek, és további sztrájkokat helyeztek kilátásba, amelyek eddig is – különösen a turista szezonban – nemcsak bosszúságot, de jelentős fennakadásokat is okoztak országszerte, a bevételkiesésről nem is beszélve. A taxisok általában egyéni, magánvállalkozók. Hasonló sors vár a kaminosokra is. A Tro
jka megvizsgálja az athéni tömegközlekedést is, mely évente 150 millió euró hiányt termel.

A Pénzügyminisztériumban közölték, hogy karcsúsítani fogják a állami alkalmazottak fizetését. Ezentúl havi 2700 eurónál többet senki sem kereshet. Ez a hivatalnokok kb. 10 százalékát érínti igen érzékenyen, ugyanis van, akinek 1500 euróval lesz kevesebb a havi fizetése. Ezzel egy időben az állami minimálbért havi 780 euróban állapították meg.

Ez volt a Trojka első napja. Megfigyelők szerint a taxisokhoz és a kamionosokhoz hasonlóan szinte minden szakmát és szakágat átnéznek, mivel az egész görög gazdaság szerkezeti átalakításra szorul. Egy EU szakértő szerint Görögország nem egy fejlett piacgazdaság, hanem egy átmeneti gazdálkodás, olyasféle, mint a központi tervgazdálkodásból a piacgazdaság felé tartó volt szocialista országoké, így Magyarországé is. Ezt próbálják most az eurózóna piacgazdasági strukturájához igazítani. Az átalakításokról szóló jelentéssel a Trojkának október 13-ig kell elkészülnie, melynek eredményétől függ az eladósodott ország további sorsa.




Labels: , ,

Saturday, September 24, 2011

Martonyi valamit tud?

....... vagy csak hülyeségeket beszél?

Martonyi János külügyminiszer, az MTI-nek adott, interjúját közli a
HVG (kattints rá!) Martonyi New York-ban van, és a Palesztin állam ENSZ tagfelvételével kapcsolatban nyilatkozott. Az MTI jelentése szerint:

"....Martonyi János, aki emlékeztetett rá, hogy Magyarország két állam, egy független, életképes, területileg összefüggő Palesztina és egy biztonságban élő Izrael létezésével számol....." (HVG - MTI)

Ez kemény szöveg! - Magyarország kormányától, annak külügyminiszerétől. Kéne szólni Martonyinak, hogy nézzen mán a térképre, hol van Ciszjordánia és hol van a Gázai övezet? Vajon emögött a kijelentés mögött egyszerű tudatlanság, esetleg "nyelvbotlás" áll? Vagy amolyan (freudi) elszólás? - és a magyar külügyminiszter valami olyasmit tud, amit senki más. Például mi lesz Gázával? Egyáltalán, hogyan képzeli a területileg összefüggő Palesztinát?


A legjobb talán, ha elfogadjuk, a magyar külügyminiszter - ez esetben - hülyeségeket beszél, és örüljünk, hogy - a világ legnagyobb szerencséjére - Martonyi (és kormánya) ebben az ügyben nincs döntési helyzetben.....




Thursday, September 22, 2011

Palesztina, mint jogi kérdés

.......ezzel a címmel írtam meg elemző jellegű véleményemet Abbász palesztin elnök holnap, pénteken (2011. 09. 23.) az ENSZ-ben elhangzó felszólalásával kapcsolatban. Részletek ITT (kattints rá!)

Thursday, September 15, 2011

Vissza a rajzasztalhoz (?)

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság teljes kara kiegészítést kér(t) a kormánytól, pontosabban Brendan O”Connor belügyminisztertől, aki fellebbezési jogával élve megtámadta Charles Zentai Károly kiadatási kérelmének bírósági elutasítását. - jelenti a BBC ausztrál megfelelője, az ABC. A miniszter még 2009 őszén jóváhagyta a magyar kérelmet, mivel azt a két ország közti (kiadatási) egyezményben foglaltak megfelelőnek ítélte meg, és nem talált benne semmi kivetnivalót. Ezt a döntését tavaly júliusban a Szövetségi Bíróság megsemmisítette, azzal az indokkal, hogy a belügyminiszter sok mindent nem vett figyelemben, legfőképpen Zentai korát, egészségi állapotát, „szállíthatóságát”, a külföldi (magyar) „bánásmódot” (börtönben tartás, gyógyszerek biztosítása stb.) ami egy ausztrál állampolgárnak jár, különösen egy olyannak, aki közel hatvan éve új hazája megbecsült tagja. Ezt a bírói döntést idén januárban kormánya, és Magyarország nevében, O’Connor belügyminiszter megtámadta. Minek következtében májusban volt meghallgatás Perth-ben, majd a bíróság döntéshozatalra visszavonult, pontosabban az ügy bonyolultságára hivatkozva fenntartotta a jogát a döntés előtti alapos tanulmányozásra. Ennek kapcsán most közölték, hogy a döntéshozók úgy találják, Zentait nem lehet háborús bűnösként kiadni, mivel 1944-ben a magyar törvények szerint nem követett el (háborús) bűnt. Ahhoz, hogy az ügyet folytatni tudják, O’Connor belügyminiszternek kell meghatároznia mi tekinthető háborús bűnnek. A belügyminiszteri szóvivő asszony üdvözölte a kérelem-kiegészítést, mert az, az ausztrál kiadatási rendszer javát szolgálja.



Magánmegjegyzés

Hasonló állásponton vagyok, és évek óta várom, hogy a hazai, magyar hatóságok is tisztázzák (végre) mit tekintenek (egyértelműen és törvényileg) háborús bűnnek? Úgy látszik, az ausztrálok ezt (is) előbb fogják megoldani.




Fejlemény

Ugyancsak az ABC adta hírül (egy nappal később) Zentai családjának csalódottságát és frusztrációját a belügyminiszteri akció miatt. Hiszen az elutasított kiadatási kérelem elleni már döntésre váró fellebbezését Brendan O’Connor szinte a huszonnegyedik órában kívánja „befolyásolni”. A család már szeretné lezártnak tekinteni az ügyet, a miniszter pedig bebizonyítani, hogy helyesen járt el. Zentai fia, Ernie Steiner, most az ausztrál közvélemény felé fordult, amikor arra panaszkodik, hogy az ausztrál kormány nem adja meg a megfelelő támogatást és védelmet egy állampolgárának (Charles Zentai Károly), aki jövő hónapban tölti be 90. életévét, és akin a kormány kiadatási előírásait akarják gyakorolni. Ha ez a szándék, akkor ehhez a jogi segélyt, annak anyagi hátterével együtt, ugyancsak az államnak illene biztosítania.



A Zentai story (kronológia)



Monday, September 12, 2011

Az Országvédelmi terv ausztriai fogadtatása

Néhány gondolat az Osztrák Nemzeti Banktól, ami az osztrák közszolgálati (ORF) rádió és televizió hírében jelent meg, mely beszámolt a budapesti Parlamentben ma, Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett magyar Országvédelmi tervről:

Amennyiben az euro-hitelekre is kiterjed a magyar terv, akkor az EU-s (belpiaci) törvényekbe ütközik. Ugyancsak törvénytelen ha egy kormány magánszerződésekbe beleszól, és a hitelszerződések azok! A magyar gazdaság erősen külföldi befektetőktől függ, és a fix árfolyam jogbizonytalanságot okozhat, ergo a külföldi befektető kétszer is meggondolja, hogy Magyarországon fektessen be. Az osztrák Nemzeti Bank reméli, politikai és diplomáciai szinten, magyarázatot kap.