Monday, July 26, 2010

Szerkesztőségi okok

......ezzel magyarázza a Die Welt Online, hogy miért halasztotta holnapra az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú második részét

Eredeti szöveg:

Hinweis: Das für die heutige Ausgabe angekündigte Interview mit Ungarns Regierungschef Viktor Orban erscheint aus redaktionellen Gründen am Dienstag. Wir bitten um Ihr Verständnis, die Redaktion.
(welt.de)

Az első rész ITT olvasható (eredetiben),
a magyar (kivonatos) változat (az MTI-től) pedig ITT

Sunday, July 25, 2010

Egy (kéz)csók és más semmi (?)

......ezzel a címmel írtam meg gondolataimat, és következtetéseimet a berlini "kézcsók"-kal kapcsolatban. Részletek ITT (kattints rá!)

Saturday, July 24, 2010

A bizalom képei






A napokban szinte valamennyi magyar hírportál lehozta ezeket a képeket, amint Orbán Viktor magyar miniszterelnök kezet csókol Merkel német kancellárnak. Ez a "kisztihand"-os modorosság a nyugati világban egy letűnt korra emlékezteti az embert. Igaz, egyben kifejezi a nők iránti tiszteletet is. Csakhogy a politikában, kormányfők esetében ennek más az üzenete. Hogy miről is beszélek, néhány kép Merkel asszonyról és tárgyaló partnereiről.








Donald Tusk lengyel miniszterelnök

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök

Sali Berisha albán miniszterelnök

Boyko Boriszov bolgár miniszterelnök



Wednesday, July 07, 2010

3964

Ha hinni lehet a számmisztikának, mely szerint a titok nyitja és kulcsa: 3964, akkor az idei futball világbajnok Németország lesz. Ugyanis egy dél-afrikai statisztikus “kiszámította”: 3964 a bűvösszám, csak össze kell a adni az eddigi világbajnoki cím megszerzésének évét.
Néhány példa:
Brazilia 1994 + 1970 = 3964
Argentina 1978 + 1986 = 3964
Németország 1974 = 1990 = 3964
Brazilia 1962 + 2002 = 3964
és ilyen alapon
3964 – 1954 = 2010 , azaz az idei világbajnok Németország


Tuesday, July 06, 2010

Időeltolódás

Múlt pénteken (július 2.) többek között az alábbi hír jelent meg a magyar médiában, mindenhol ezt lehetett olvasni.

".......A Zentai-ügyben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium péntek délben kapta meg az ausztrál szövetségi bíróság írásba foglalt és indokolt határozatát, jelenleg a 97 oldalas dokumentumot értelmezik és értékelik - közölte a minisztérium kormányzati kommunikációs államtitkársága pénteken az MTI megkeresésére.

(…..)

Az MTI megkeresésére a kommunikációs államtitkárság azt közölte: az ausztrál szövetségi bíróság írásba foglalt és indokolt határozatát a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium péntek délben kapta meg.

"Az ítélet 97 oldal terjedelmű, ennek átvizsgálása, értelmezése és értékelése több napot vesz igénybe, és azt ráadásul az illetékes ausztrál minisztérium is vizsgálja" - tették hozzá, megjegyezve, hogy az ítéleti indoklás részletes megismerését követően tudják kommentálni a döntést. ............"
(Forrás: stop.hu)

.

Nekem valahogy ez a (magyar idő szerinti) dél, azaz július 2. 12:00 óra tűnt fel. Hiszen, Budapest és Perth között hat óra a különbség, azaz amikor Budapesten dél van, akkor Perth-ben ugyanaznap délután hat (18:00) óra. Tehát, tételezzük fel, hogy perth-i idő szerint péntek délben hirdetnek ítéletet, akkor Magyarországon még csak reggel 6 óra van, és a bírói indoklás elkészítőjének kerek hat óra áll a rendelkezésére, hogy a 97 oldalas dokumentumot leírja, becsomagolja, feladja és Budapesten hat óra múlva (azaz helyi idő szerint délben) az illetékesek kézhez kapják. Ez fizikai lehetetlenség, ha valóban “futárral”, diplomáciai úton vagy bármely más módon küldték az anyagot.

A valóság azonban mást mutat. Az ítélet anyagát, szövegét az ausztrál törvények szerint azonnal közzé kell tenni, és az Internet segítségével bárki számára hozzá-, ill. elérhetővé kell tenni! Ez történt, hiszen a teljes dokumentum már július 2. óta az Interneten olvasható. (kattints rá!) Így nem csak a magyar minisztérium “illetékesei”, de bárki a világon olvashatja, tanulmányozhatja, értékelheti stb.

Azért kiváncsi lennék a kézbesítés módjára, ahogy - a "kommunikációs államtitkárság" közlésének megfelelően - péntek délben a budapesti minisztériumba eljutott ez a 97 oldalas dokumentum.

Mindenesetre elgondolkodtató: ha ilyen az igazságügyi kommunikáció, akkor milyen lehet az igazságszolgáltatás?

Úgy tűnik a két ország között nem hat óra, hanem (legalább) hat évtized az időeltolódás.

.

A Zentai vs. O'Connor ítélet teljes szövege (kattints rá!)

.


A Zentai story (kronológia)


.


Friday, July 02, 2010

Az ausztrál Zentai nyert a magyar állam ellen

A perth-i Szövetségi Bíróság helyt adott Charles Zentai Károly fellebbezésének, és ezzel a magyar kiadatási kérelmet a gyanúsított magas korára és egészségi állapotára tekintettel elutasította.

Neil McKerrache bíró döntését a család zokogva vette tudomásul, miután orvosi igazolásokkal bizonyították, hogy Zentai nemrég agyvérzést kapott és több bordája eltörött. A bírói döntés külön hangsúlyozza humanitárius jellegét, a kiadatásra várt gyanúsított “szállíthatóságát”, egy magyarországi utazás kockázatát, valamint az elmúlt hatvan évben ausztrál állampolgárként bizonyított példás életét.

A jelentés szerint, az ügy ezzel még nincs lezárva, mert most a Szövetségi Ügyészség adhat be fellebbezést a döntés ellen. Megjegyzendő, hogy az elmúlt öt évben az ausztrál Legfőbb Ügyészség képviselte Magyarországot,
a magyar államot (kormányt) a kiadatási ügyben.

Mindenesetre nagy kő esett le Charles Zentai Károly és családja szívéről. A kiadatás megakadályozásával az ausztrál bíróság nem mondott ítéletet a gyanúsított felett. Függetlenül, hogy Zentai bűnös vagy sem, az öt éves jogi huzavona egészsége jelentős romlásán kivül teljes anyagi csődbe taszította az egykori magyar hadapród-őrmestert. Az ártatlanságában nem hívők ennyi elégtételt elértek.


A bírói döntés háttere (kattins rá!)


A Zentai story (kronológia)


.