Wednesday, April 28, 2010

Hazai félretájékoztatás Zentai ügyben?


A Zentai üggyel kapcsolatban, a magyar Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) nyilatkozatára hivatkozva, az MTI alapján az alábbi szöveg jelent meg a hazai hírportálokon:

„A magyar-ausztrál kiadatási szerződés 5. cikkének 2. pontja alapján egyértelmű, hogy a kiadatási kérelem előterjesztésének büntetőeljárás lefolytatása céljából akkor van helye, ha a kiadni kért személyt gyanúsítják, vagy vádolják bűncselekmény elkövetésével. Ebből következik, hogy a vádemelés megtörténte nem feltétele a kiadatási kérelem előterjesztésének” - tudatta a minisztérium. (Hír24, atv, stb.)

Ez csak az egyik alpontja (2/a) a kiadatási szerződésnek, mely szó szerint a következő:

2. A kiadatási kérelemhez mellékelni kell:

a) ha a kiadni kért személyt gyanúsítják vagy vádolják bűncselekmény elkövetésével: az ellene kibocsátott elfogatóparancsot vagy annak másolatát, a kiadatási kérelem alapjául szolgáló minden egyes bűncselekmény történeti tényállásának leírását, továbbá minden egyes bűncselekménnyel kapcsolatosan a kiadni kért személy terhére rótt valamennyi tevékenység vagy mulasztás leírását;


Viszont ugyanennek az 5. Cikk, 2. pontnak egy másik alpontja (2/e) kimondja:

( 2. A kiadatási kérelemhez mellékelni kell: )

e) minden esetben a bűncselekmény törvényi tényállását tartalmazó törvényszöveget, ennek hiányában nyilatkozatot az adott bűncselekmény esetében alkalmazandó törvényi rendelkezésekről, ideértve az esetleges eljárásjogi akadályokra vonatkozó rendelkezéseket és minden esetben nyilatkozatot a bűncselekmény miatt kiszabható büntetésről;


Vajon a kiszabható büntetésről is tájékoztatták az ausztrál hatóságokat? Ha, igen, akkor arról a magyar közvéleményt (eddig) miért nem tájékoztatta az illetékes minisztérium?


A kiadatási szerződés teljes szövege

Magyarul (kattints rá!)
Angolul (kattints rá!)



A Zentai story (kronológia)

.




Szócsata

Tegnap a védelem mondta el kifogását a belügyminiszter kiadatási döntésével kapcsolatban a perth-i Szövetségi Bíróságon, amiről kissé egyoldalúan számolt be a hazai média az MTI híre (lásd ITT ) alapján. Ma, pedig a Belügyminisztériumot képviselő Jeremy Allanson ügyvédé volt a szó, aki természetesen védelmébe vette Brendan O'Connor minisztert, és a kiadatásról szóló döntését.

Mi állítottuk össze az anyagot helyesen (correctly) és az alapján korrekt (helyes) döntést hozott a belügyminiszter, miszerint a kiadatásnak nincs akadálya. Zentai egy kiadható személy” - mondta Neil McKerracher bírónak a miniszter, és egyúttal a kormány, védője.

Különben ez volt az első eset, hogy a Zentai üggyel kapcsolatban az ausztrál média a “Rudd kormány”-t említette, ami azt sejteti, hogy most már beszállt a politika (is). Hiszen, eddig csak a jogi huza-vona jellemezte a történetet. Most azonban, a Zentait ingyen védő kíváló ügyvéd, McCusker, előhúzta a hazafias kártyát: a kor, az egészségi állapot és nem utolsó sorban az ausztrál állampolgárság fontosságát. Ezzel pedig nemcsak a bíróra és a bíróságra, de a közvéleményre is igyekszik hatni. Hiszen egy olyan emberről (Zentai), bevándorlóról van szó, aki 60 éve példamutató ausztrálként él.

A tárgyaláson elhangzott, hogy az ausztrál hatóságokhoz 2005 márciusában érkezett egy (nemzetközi) elfogatóparancs Zentai ellen, egy levél kiséretében, melyben Zentai kiadatását kérték vádemelés céljából. Allanson ügyvéd szerint a magyar hatóságoknak alapos gyanújuk volt/van, ami tanúvallomásokra alapszik, azt sejtetve, hogy Zentai részt vett egy teenager származása miatti, “faji alapú” (on the basis of race) meggyilkolásában.

McCuster azon (tegnapi) felvetésére (lásd ITT ), hogy Zentait csak meghallgatni akarják a magyar hatóságok, hiszen nincs ellene (konkrét) vád, ill. hivatalosan (még) semmivel sem vádolják, Allanson azt válaszolta, ő (mint a belügyminisztérium) minden lényeges anyagot figyelembe vett, és arra a következtetésre jutott, hogy a bűnügyi eljárás (Magyarországon) e kiadatási kéremmel megkezdődött, és alapos a gyanú, hogy egy bűntényt követtek el.

Ugyanakkor Mr. Allanson hozzátette: ha hiba csúszott a miniszternek aláírásra megküldött anyagban, attól még a (kiadatásról szóló) döntés nem érvénytelen, hiszen az nem a döntéshozó hibájából fakadt.

.

A meghallgatás folytatódik.

.

Forrás: The West Australian thewestcom.au

.

Frissítés, további részletek

28.04.2010. 20:33h

A mai tárgyaláson a belügyminisztert képviselő ügyvéd, Mr. Allanson, azt is mondta, hogy a kiadatás jóváhagyásával a “Rudd kormány nemzetközi kötelezettségének tett eleget. Ezzel egyértelművé tette, azt a nyomást, ami nemcsak a kormányra, de Ausztráliára is nehezedik a Zentai ügy miatt.

Ugyanakkor a The Australian országos napilap szerint még egy ideig eltarthat, amíg végleges döntés születik. Zentai, pontosabban védői, a fellebezéssel, és egyben az utolsó lehetőséggel élve, azt szeretnék elérni, hogy Neil McKerracher bíró vagy semmisítse meg O'Connor belügyminiszter döntését, vagy küldje vissza neki újragondolásra. Például az állampolgárságra és az idős korra való tekintettel..

.

Kapcsolódó anyagok, közvetlen előzmények

Ami az MTI hírből kimaradt (Zentai) .............Tuesday, April 27, 2010

.

A Zentai story (kronológia)



Tuesday, April 27, 2010

Ami az MTI hírből kimaradt (Zentai)

A magyar hírportálok copy-paste módszerrel másolják az MTI jelentését Charles Zentai Károly bírósági tárgyalásáról, amelyből néhány részlet hiányzik, amikről az ausztrál hírforrások (pl. SMH - Sydney Morning Herald) beszámoltak.

Talán a leglényegesebbek. A tárgyalás két napos (kedd, szerda), ahol a védelem megpróbálja a Szövetségi Bíróság figyelmét felhívni néhány olyan – szerintük – lényeges pontra, amit a magyar kiadatási kérelem jóváhagyásánál Brendan O'Connor (munkáspárti) belügyminiszter nem vett figyelembe.

A Zentait ingyen képviselő Malcolm McCusker, az egyik leghíresebb ausztrál ügyvéd. A neves barrister azért vállalta el Zentai védelmét, mert a szövetségi belügyminiszter Brendan O'Connor (Labor - Munkáspárt), ill. minisztériuma nem adta át Zentai védőinek a kiadatást helybehagyó végzés teljes 60 oldalas szövegét, csak egy szerkesztett változatot. McCusker szerint, pedig ennek megismeréséhez a védelemnek joga van.

McCusker szerint, ha igaz, hogy Magyarország, a magyar igazságszolgáltatás, valóban csak meghallgatni (és kikérdezni) akarja a 88 éves egykori magyar királyi katonatisztet, nem pedig gyilkosság vádjával perbe fogni, és bíróság elé állítani, akkor a kiadatásnak semmi értelme. Hiszen a magyar hatóságok ezt a meghallgatást Ausztráliában is elvégezhetik, anélkül, hogy ezt a beteg öregembert Magyarországra szállítanák. Különben sem tekinthető kiadatási jogalapnak egy meghallgatás, mivel egy kiadatáshoz egy bűntett elkövetése, és annak megalapozott vádja szükséges. McCusker másik indoka, hogy nincsenek élő tanúk, ezért a „fair” tárgyalás, ill. annak kimenetele nem biztosított. (Részletek ITT – méghozzá idén januári dátummal - kattints rá!)

Gyakorlatilag ugyanezeket mondta el a mostani (mai) tárgyaláson McCusker bírósági képviselő (barrister), csak egy kicsit “kiszínezve”. Például megemlítette, hogy a magyar hatóságok korára és egészségi állapotára való tekintet nélkül azonnal börtönbe csuknák, ami egyenlő lenne a halállal. Ausztráliában - óvadék ellenében - többek között azért engedték haza (gyakorlatilag háziőrizetbe), hogy gyógyszereit megkaphassa. Ebből is látható, hogy Magyarországon alapvető emberi jogai is sérülnének, nem csak a “fair” tárgyalás hiánya. - mondta McCusker ügyvéd. A védelem időközben (még februárban) megkereste az ausztrál emberi jogi bizottságot jogsegély ügyben. (Részletek ITT - kattints rá!)



.
A Zentai story - (kronológia)

.

Monday, April 26, 2010

Eltűnt egy cikk a Népszabadság Online-ról

Ma reggel, sőt még délelőtt is, ott volt egy MTI-től átvettnek jelzett lapszemle. Aztán déután ismerőseim jelezték, hogy a nekik továbbított link-en az összefoglaló nem található. Az Internet segítségével azonban megkerült. Hogy "zűr van", az abból is látszik, mindössze 20 hozzászólás olvasható, az utolsót 13:36:26 - kor írták. Most közreadom az egész cikket, mert szerintem a nyomtatott Népszabadságban (ezek szerint) biztos nincs benne. Tehát a ma reggeli nol lapszemle (kattints rá!)


Saturday, April 24, 2010

Miniszter a pácban ?

Breaking news

Nincs elég bizonyíték arra, hogy Zentai háborús bűnt követett el – olvasható abban a feljegyzésben, amit az ausztrál Főügyészség küldött meg még tavaly a magyar kiadatási kérelmet elbíráló és azt engedélyező belügyminiszternek, Brendan O'Connor-nak, azaz a kormánynak, és, aminek nyilvánosságra hozatalát a Szövetségi Bíróság most elrendelte. - írja a thewest.com.au hírportál (breaking news)

A dokumentum szerint már 2005-ben a szövetségi rendőrség (AFP) kikérte a Főügyészség véleményét, hogy Zentait meg lehet-e egyáltalán vádolni a háborús bűntettre vonatkozó ausztrál törvény alapján. Az ügyészségi hivatal válaszában az áll, hogy habár nincs akadálya Zentait Ausztráliában bíróság elé állítani, azonban jelenleg nincs elegendő bizonyíték a “prima facie case” alkalmazására Zentai ellen. A “prima facie case” angol (nyelvű) jogi fogalom, ami kb. az "akkor hiszem, ha látom" elvet képviseli, vagyis el lehet tekinteni az "ellenőrzött" bizonyítékoktól.

Mindkét tanúvallomást tévő, akik szerint Zentai a gyilkosságban részt vett, már halott, ezért egyetlen ausztrál bíróság sem tud megbizonyosodni arról, hogy a tanúkat vallomástételükkor megkínozták vagy kényszerítették volna. A főügyészség tudomása szerint nincs élő tanú, aki a kínzást vagy kényszerítést alátámasztani tudná. Ezek ellenére a belügyminiszter helyt adhat a magyar kormány kérésének, és kihallgatás céljából Zentait átadhatja a magyar hatóságoknak, annak ellenére, hogy a kiadatási kérelemben hivatalosan nincs ellene semmilyen vád. A hivatal végül felhívja a belügyminiszter figyelmét, hogy a magyar bírósági rendszer eltér az ausztráltól. - áll a most nyilvánosságra hozott főügyészségi véleményezésben.



közvetlenül kapcsolódó előzmény (kattints rá!)

.


.

A Zentai story (kronológia)




.

Újabb tanú, újabb fordulat (?)

BREAKING NEWS (kattints rá!)
Frissítés a jelentés alján! (24.04.10. 20:00)

Jövő kedden és szerdán tárgyalja az Ausztrál Szövetségi Bíróság Charles Zentai Károly ügyét, pontosabban a belügyminiszter által jóváhagyott kiadatási kérelem felülvizsgálatát. Ezzel kapcsolatban a PerthNow hírportálon olvasható, hogy Zentai fia újságírók előtt kijelentette, nagyon bízik a számukra pozitív döntésben, mert sikerült beszerezni egy friss tanúvallomást. A Sydney-ben élő taxi-tulajdonos Szabó Károly, ugyanabban a laktanyában szolgált 1944-ben, ahol a zsidó származású Balázs Pétert agyonverték.

Szabó, állítása szerint, őrszolgálatot teljesített a laktanya területén, amikor az egyik épületből sírást, jajgatást, kiabálást és üvöltést hallott. Ekkor telefonon megkérdezte az őrszobát, hogy mi történt. Azt a választ kapta, hogy Máder százados és Nagy főhadnagy zsidókat vernek box-kesztyűvel. A harmadik személy nevére nem emlékszik, de biztos benne, hogy az nem Zentai volt. Ezt a nevet ő sohasem hallotta. Bajtársai elmondásából viszont tudta, hogy Máder és Nagy szadizmusukról voltak híresek a laktanyában.

Ezenkivül Ernie Steiner szerint a magyar hatóságok régóta tudtak apja, Charles Zentai, hollétéről, mivel szülei (Zentai Károly és felesége Rose/Rózsa) 1966-ban, 1970-ben és 1979-ben egy örökösödési ügy miatt kapcsolatban (levelezésben) álltak a magyar állami közjegyzővel. A magyar hatóságok mindvégig tudták a szülők tartózkodási helyét, címét. Sőt, 1955-ben Zentai intézte édesanyja (Júlia) kivándorlását Ausztráliába. Tehát, nem igaz, hogy bujkált.

Ezt különben Balázs Péter családja is meg tudja erősíteni, hiszen az ügyvéd apa, Balázs Dezső, már akkor (1955) jelezte a magyar hatóságok felé fia meggyilkolásában részt vevők egyik feltételezett tagjának tartózkodási helyét, amikor az ugyancsak budafoki illetőségű Steinerné kivándorolt a fiához, az egykori magyar kir. katonához.

Mindenesetre érdekes, hogy Szabó Károly tanúvallomásának megírásával miért várt idén március 16-ig. Igaz, az nem tartalmaz döntő bizonyítékot. Ugyanakkor Ausztráliában az a hír járja, hogy Balázs Péter nem csak a sárga csillag nem viselése miatt került a laktanyába, hanem, mert katonaszökevénynek is számított, mivel hamis papírokkal élt, és nem tett eleget a 18 évesekre vonatkozó munkaszolgálatra jelentkezésnek.

Zentai családja nagyon bízik a Szövetségi Bíróság méltányosságában.



.
Frissítés (24.04.10. 20:00)

Nincs elég bizonyíték arra, hogy Zentai háborús bűnt követett el – olvasható abban a feljegyzésben, amit az ausztrál Főügyészség küldött meg még tavaly a magyar kiadatási kérelmet elbíráló és azt engedélyező belügyminiszternek, Brendan O'Connor-nak, azaz a kormánynak, és, aminek nyilvánosságra hozatalát a Szövetségi Bíróság most elrendelte. - írja a thewest.com.au hírportál (breaking news)

A dokumentum szerint már 2005-ben a szövetségi rendőrség (AFP) kikérte a Főügyészség véleményét, hogy Zentait meg lehet-e egyáltalán vádolni a háborús bűntettre vonatkozó ausztrál törvény alapján. Az ügyészségi hivatal válaszában az áll, hogy habár nincs akadálya Zentait Ausztráliában bíróság elé állítani, azonban jelenleg nincs elegendő bizonyíték a “prima facie case” alkalmazására Zentai ellen. A “prima facie case” angol (nyelvű) jogi fogalom, ami kb. az "akkor hiszem, ha látom" elvet képviseli, vagyis el lehet tekinteni az "ellenőrzött" bizonyítékoktól.

Mindkét tanúvallomást tévő, akik szerint Zentai a gyilkosságban részt vett, már halott, ezért egyetlen ausztrál bíróság sem tud megbizonyosodni arról, hogy a tanúkat vallomástételükkor megkínozták vagy kényszerítették volna. A főügyészség tudomása szerint nincs élő tanú, aki a kínzást vagy kényszerítést alátámasztani tudná. Ezek ellenére a belügyminiszter helyt adhat a magyar kormány kérésének, és kihallgatás céljából Zentait átadhatja a magyar hatóságoknak, annak ellenére, hogy a kiadatási kérelemben hivatalosan nincs ellene semmilyen vád. A hivatal végül felhívja a belügyminiszter figyelmét, hogy a magyar bírósági rendszer eltér az ausztráltól. - áll a most nyilvánosságra hozott főögyészségi véleményezésben.

.

A Zentai story (kronológia)







Thursday, April 22, 2010

Bukás

Foto: kurier.at


Mint arról a bécsi Kurier Online beszámolt, A Bukás című film forgalmazója (Constantin) eltávolítatta a YouTube-ról azt a részletet, ami a náci vezér bunkerjában játszódik, és számtalan (vicces?) szinkron, felirat készült hozzá. A film rendezőjének (Oliver Hirschbiegel) nem volt kifogása a népszerű részlet ellen, hiszen egyes variációit 4 millióan is letöltötték a net-ről. A forgalmazó azonban másként látja, látta.

A kérdés csak az, vajon miért épp Hitler születésnapján közölte ezt a Kurier?....(azaz az osztrákok)

.

Saturday, April 17, 2010

Száll a turul fészkére

.........ezzel a címmel írtam meg véleményemet, a mai hazai helyzetről, a parlamenti választások első fordulóját követően kialakult erőviszonyokról. Részletek ITT (kattints rá!)

.

Saturday, April 10, 2010

Szelektív emlékezet (?)

Most értesültem, hogy április 11, nem csak a Költészet Napja (a választás mellett), hanem idén a Holocaust Emléknapja is ! (Yom Hashoah - Holocaust Remembrance Day)
Erről valahogy nem számolt be a hazai média............ (no meg az "antifasiszták")



frissítés

Egy olvasóm hívta fel figyelmemet, hogy habár az emléknap - a zsidó naptár szerint - idén április 11-re esik, annak megtartása április 12-én lesz, mert Izrael állam vallási és világi vezetői abban állapodtak meg, ha ez az emléknap (a varsói gettó felkelés évfordulója) vasárnapra esik, akkor arról hétfőn emlékeznek meg. A pontosítást köszönöm. Ugyanakkor örömmel venném, ha a hétfői megemlékezésre utaló hazai ("antifasiszta") meghívókról valaki értesítene.

PS. Napjaink "antifasisztáinak" figyelmében, pedig az elkövetkező évek megemlékezéseinek dátuma ITT található (kattints rá!)


Kapcsolódó anyag

Az évforduló alkalmából az Interneten (e-mail formájában) egy Márai naplóbejegyzés terjed, ami ugyancsak bizonyítja, hogy a hivatalos (hazai) mainstream média valóban szelektív - még Márai esetében is! A naplóbejegyzés ITT olvasható (kattints rá!)

.