Sunday, December 20, 2009

Az első ausztrál szent

Photo: smh

A Vatikán jelenti, hogy XVI. Benedek pápa jóváhagyta Mary MacKillop szentté avatását. Ezzel Mary anya az első ausztrál szent. A melbourne-i (Fitzroy) születésű, skót származású katolikus rendalapító apáca, a szegények továbbtanulását tűzte ki életcéljának. A Szent József Nővérek női szerzetesi kongregáció a jezsuiták segítségével Ausztrália egyik legismertebb katolikus rendháza lett. Mary MacKillop (1842-1909) viszontagságos életét, melyet Teréz anyához hasonlítanak, a magyar jezsuiták internetes portálján is jól lehet követni (kattints rá!).




Saturday, December 19, 2009

Lomnička

...... ezzel a címmel írtam meg észrevételeimet az osztrák tv-ben bemutatott riportfilmről, amely a hasonló nevű szlovákiai településről szól, ahol csak cigányok laknak. Részletek ITT (kattints rá!)

Wednesday, December 16, 2009

Karácsony családi körben

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték Charles Zentai Károlyt, akit Magyarországon azzal vádolnak, hogy harmadmagával brutális kegyetlenséggel agyonvert egy teenager fiút, azért mert nem viselte az 1944-es rendeleteknek megfelelően a zsidó származásúakra vonatkozó megkülönböztető jelet, a sárga-csillagot. A nyugat-ausztráliai szövetségi biró úgy ítélte meg, hogy a 88 éves egykori magyar katona, aki Ausztráliába érkezése óta eltelt több évtized alatt törvénybe ütközőt nem követett el, korára, egészségi állapotára, valamint anyagi helyzetére való tekintettel nem kell tartani attól, hogy külföldre szökne. Márcsak azért sem, mert családja, valamint minden rokonsága Ausztráliában (Perth) él. Mivel a belügymnisztert képviselő ügyvédnek sem volt ellenvetése, így még ma, szerdán, Zentai fia hazaviheti apját a börtönböl, hogy családi körben tölthessék a Karácsonyt. A döntés bejelentése után Ernie Steiner elmondta, vegyes érzelmekkel jött a tárgyalásra, mert nem volt biztos, hogy apját óvadék ellenében szabadlábra helyezik. Most azonban megkönnyebült, hogy Szenteste együtt lesz a család, és hagyományos magyar karácsonnyal, imádsággal, énekléssel és magyaros ízekkel ünnepelhetnek. Steiner azt is megemlítette, hogy bizonyíték van a kezében, miszerint apját csak kihallgatni akarják a magyar hatóságok, nem pedig bíróság elé állítani. Ez különben szerepel abban a fellebbezésben is, amit Zentai ügyvédjei nyújtottak be a belügyminiszter döntése ellen, miszerint a magyar kiadatási kérelem formailag és tartalmilag egyaránt megfelel a két ország közti egyezménynek, és így a kiadatásnak nincs akadálya. Ernie Steiner szerint olyan újabb bizonyítékokat is beadtak, amik az eddigi bírósági meghallgatásokon nem szerepeltek. A fellebbezési kérelem elbírálása legkorábban jövőre várható.




.
A Zentai story (kronológia)




Monday, December 07, 2009

Újabb félév ?


Felettébb érdekes, hogy a hazai média még említésre sem tartotta méltónak a múlt pénteki (dec. 4.) hírt, miszerint Charles Zentai Károly ügyvédje felülvizsgálati kérvényt kíván benyújtani a Szövetségi Bírósághoz. Ha pozitív választ kap, akkor védence valószínűleg otthonában, családi körben töltheti a Karácsonyt. Az ausztrál törvények értelmében ugyanis a felülvizsgálati időszakban - óvadék ellenében! - kérhetik a fogva tartott személy szabadlábra helyezését. Korára és egészségi állapotára való tekintettel Zentainak erre minden esélye megvan. Zentai ügyvédje szerint a felülvizsgálat hat hónapot is igénybe vehet.





A Zentai story (kronológia)

Saturday, December 05, 2009

Zentai, Demjanjuk és a sztárcsinálók

...........ezzel a címmel írtam le gondolataimat a Zentai-ügyről a Münchenben most folyó Demjanjuk-per kapcsán. Különös tekintettel a két ügy közti különbségekre, és annak kezelésére a magyar médiában, valamint a hazai közvélemény tükrében. Részletek ITT (kattints rá!)