Friday, September 25, 2009

Egy hétvége az Alpok vidékén

.... ezzel a címmel írtam meg benyomásaimat a múlt hétvégéről (szeptember 19. - 20.), annak eseményeiről, Münchenből nézve a világot, ill. az Alpok vidékét. A végén egy kis előrejelzés a most hétvégei (szeptember 27.) németországi választások kilátásaira. Részletek ITT (kattints rá!)

A végzetes nap

....ezzel a címmel emlékeztem meg egy 70 évvel ezelőtti eseményről, a Lengyelország elleni 1939. szeptember 17.-i szovjet orvtámadásáról és annak kihatásásairól. Részletek ITT (kattints rá!)

.

Wednesday, September 09, 2009

Mindenki másként csinálja

Kyle Sandlands, a sydney-i 2Day FM (kereskedelmi) rádió műsorvezetője azt hitte jópofiskodik. Egy ausztrál színésznőt akart kicikizni, aki egy tv sorozatban eddig 25 kilót fogyott egy fogyasztószert gyártó cég reklámozása révén. A szellemeskedő műsorvezető azt találta mondani, hogy „Magda (Szubanski) többet is le tudott volna adni egy koncentrációs táborban”. Az ominózus megjegyzés után több cég azonnal visszavonta reklámját, azaz a rádióállomás szponzorálást. Kyle nyilvánosan bocsánatot kért Magdától, aki lengyel származású, és köztudott, hogy a rengeteg koncentrációs tábor volt az ország területén, köztük a leghírhedtebb, az auschwitzi is. Ráadásul kiderült, hogy Magda édesapja az ellenállási mozgalomban harcolt a nácik ellen. Általános vélemény Ausztráliában, hogy nem lehet viccelni emberek szenvedéseivel, halálra éheztetésével, meggyilkolásával. És nem lehet, nem szabad összetéveszteni a szólásszabadságot a mások inzultálásával, sértegetésével. Ezért az ügy kivizsgálása idejére a népszerű rádió-műsorvezetőt felfüggesztették állásból. Egyes vélemények szerint Kyle egész jövője, további karrierje került veszélybe.

09/09/09

Nagy nap a mai. Egy különleges dátum. Legutóbb 08.08.08. volt egy ilyen nap. De mikor lesz a következő? 01/01/01 - csak közel ezer év múlva - 3001. január elsején. A következő emlékezetes dátum jövő októberben lesz: 10/10/10 majd két év múlva novemberben: 11/11/11 . Ez a nap (november 11. 11 óra) különben az Emlékezés Napja, azaz a veteránok napja, a háborúkban elesettek emléknapja. Ezen a napon a Brit Nemzetközösségben, valamint szövetségeseinél, akik együtt harcoltak az első világháborúban egy percre megáll az élet, és mindenki emlékezik az ország hősi halottjaira.

Labels:

Monday, September 07, 2009

Amerika nem adja az Opelt (?)

A General Motors bennfentes köreiből kiszivárgott hírre utalva azt írja a müncheni Süddeutsche Zeitung, hogy az Opel gyárat mégsem adja el az amerikai anyavállalat. Az ok igen egyszerű: az USA nem szeretné, ha technológiája orosz kezekben landolna. Ugyanis a csődvédelem alatt álló General Motors nehéz anyagi helyzetére hivatkozva még az év elején jelezte, hogy több márkájától is meg kíván válni.

Az egyik ilyen a német Opel művek, amelynek részvényeit az amerikai autógyár még az 1929-es világválság idején szerezte meg. Ezzel az ügyes sakkhúzással az Opel fivéreknek sikerült elkerülni a csődöt, ugyanakkor a gyár megtarthatta a nevét és jellegzetességét, azaz továbbra is a már ismert, megszokott formájú és típusok kocsik gyártását, vagyis „modellpolitikája” megmaradt. Ezenkívül egy csomó új (amerikai) termék is megjelent az európai piacon, mint például az Opel Biztosító és az Opel Bank, melyek az értékesítést forradalmasították. 1940-ben a gyárat a nácik lefoglalták (államosították), és egyben megszüntették a személygépkocsi-gyártást. A GM Opel csak 1945 után kezdett újból termelni. Mint háborús jóvátételt az „Opel Kadett” gyártósort 1946 közepén leszerelték, és a Szovjetunióba szállították, ahol Moszkvics néven továbbgyártották.

A GM három milliárd eurót akart gyáráért, azzal a feltétellel, hogy „know how” technológiáért még külön kér. A német állam ezt az összeget nem volt hajlandó megadni. Igaz, a nagykoalíció szocdem (SPD) képviselői hajlottak volna ennek megfizetésére a munkahelyek védelme érdekében. A kereszténydemokraták (CDU) viszont inkább csak a garanciavállalást szorgalmazták. A keresztényszociális (CSU) gazdasági miniszter viszont ennél is „keményebb” volt, mert véleménye szerint csak akkor érdemes egyáltalán pénzt pumpálni egy csődszélén álló vállalatba, ha annak hosszú távú gazdaságos fennmaradása biztosított. Végül abban maradtak, hogy magánbefektetőt kell keresni, aki hajlandó megvenni az Opelt, és akinek a német állam állami garanciát ad a vételhez.

A németek végül megtalálták a megfelelő befektetőt a MAGNA International nevű kanadai-osztrák autóalkatrész-gyártó cégben, mivel a MAGNA-nak jó kapcsolatai vannak az orosz piacon, így az eladás, a felvevőpiac biztosítottnak tűnt. Mint időközben kiderült a vételhez szükséges pénzt az orosz Sberbank adná, amihez az áthidaló (garantált) hitel kezese a német kormány lenne. Ráadásul az orosz milliárdos Deripaska tulajdonában lévő GAZ autógyár is részese lenne az üzletnek. Úgy tűnik az amerikaiak ezt nem akarják, ezért elképzelhető, hogy elállnak az Opel eladásától.




Saturday, September 05, 2009

Elhallgatott történelem 1939 - 1941

...... ezzel a címmel írtam egy (meglehetősen hosszú - hat részes) értekezést, tanulmányt , melyben azt a "Nagy Összeborulás"-t taglalom, ami közel két évre összehozta Sztálint és Hitlert, - és amiről azóta sem szívesen beszélnek ....... őszintén. (Még a történelemkönyvek sem!)

Részletek ITT (kattints rá!)