Friday, May 22, 2009

Marketing-kutatás a Népszabadságnál

néhány napja (május 15. péntek) levelet hozott a drótpostás. Feladó: A Népszabadság kutatócsapata. Részlet a levélből:

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük legújabb kutatásunkban! Kérjük, mondja el nekünk véleményét mesefilmekről! A kérdőív kitöltése 2 percet vesz igénybe. Adatait harmadik fél számára semmilyen körülmények között nem adjuk ki! ........."


Azt hittem vicc. A „szerki”, mely nem kedvel, viszont megtűr (legalábbis eddig), most szórakozik velem. A Népszabadságnak, ill. kutatócsapatának nincs jobb, más dolga és témája, minthogy mesefilmekről kérdezze, faggassa olvasóit? Ezek és ehhez hasonló gondolatok jártak az eszemben, miközben széles mosollyal ignoráltam a „felszólítást”.

Ma (május 22.) azonban újabb elektronikus levelet hozott a drótpostás „emlékeztető” címmel, és következő tartalommal:

Kedves Olvasónk!

Bizonyára elkerülte figyelmét legújabb kutatásunk a mesefilmekről. Kérjük, amennyiben ideje engedi, legyen segítségünkre, hogy megismerhessük olvasóink véleményét.
A kérdőív kitöltése 2 percet vesz igénybe. Amennyiben nem kezdi meg a kérdőív kitöltését, email címét töröljük
. (...)



Tehát a Népszabadság kutatócsapata nem lacafacázik. Ők komolyan gondolták, hogy kikérik olvasóik véleményét a mesefilmekről, és hogy ez halálosan komoly, annak nyomatékaként még meg is fenyegetnek! E-mail címemet törlik, mert nem szánok a Népszabadságra 2, azaz kettő percet, és nem árulom el véleményemet a mesefilmekről.


Normális?




Wednesday, May 20, 2009

Zentai pechje - vagy szerencséje ?

..... ezzel a címmel írtam meg eddigi sejtésem igazolását, miszerint Zentai pechje, hogy túl jól sikerült a 18 éves („zsidó”) fiú megleckéztetése....... Radnóti feleségének egy naplórészlete bizonyítja, hogy - sajnos - a "zsidók" elleni brutalitás nem a náci megszállás vagy a nyilas uralom sajátossága volt. Részletek ITT (kattints rá!)

.
A Zentai story - kronológia

.

Friday, May 15, 2009

Egy kanadai újságcikk a magyar "baloldal" szemével

....ezzel a címmel írtam meg véleményemet (és aggályaimat) a kanadai The Globe and Mail napilapban megjelent Anna Porter cikk magyar nyelvű bemutatásáról a hazai médiában. Részletek ITT (kattints rá!)

Wednesday, May 13, 2009

Fordulat ?

Meglehetősen zavaros hírt közölt a Kossuth Rádió (MR) ma délben (12:05) egy nyugat-ausztráliai hírportálra hivatkozva. A magyar változat nem érti azt, amit előző postomban (Az észjáték: Zentai továbbra is szabadlábon - kattints rá!) már kifejtettem: a Magyar Köztársaság is Zentai szabadlábon védekezése mellett tette le a voksát.

Megnéztem az eredeti ausztrál jelentést (WAtoday) és ott érdekes "mellékszál"-ra bukkantam. Zentai családja azzal magyarázza a magyar álláspont megváltozását (mármint az óvadék megfizetése mellett a szabadlábon hagyást), hogy budapesti források szerint Gyurcsány miniszterelnök lemondását követően megváltozott a hazai politikai helyzet. A budapesti katonai bíróság nem akarja tárgyalni Zentai ügyét. Az egykori magyar katona fia, Ernie Steiner, a tegnapi döntés után kijelentette: "....magyarországi barátainktól tudjuk, hogy a budapesti katonai bíróság előtt nincs semmilyen ügy, édesapánkat csak ki akarják hallgatni...."
(``We were told there is no case before the court and that our father is only wanted for interrogation,'' Mr Steiner said.)



.
.
A Zentai story - kronológia
.
Megjegyzendő


Az ausztrálok (és az ausztrál törvények) nem arról döntenek, hogy Zentai bűnös-e vagy sem (ez a magyar fél feladata), hanem arról, hogy egy (saját) állampolgárt kiadhatnak-e egy távoli ország kérésére? Ezenkívül, a kérelemben foglaltak formailag és tartalmilag egyaránt megalapozottak-e, valamint biztosított-e a kiadandó személy számára egy épp olyan (fair) tárgyalás és ítélet, mint amilyen hazájában, Ausztráliában, várna reá? Végezetül, pedig figyelembe kell venni a kiadatási (állam)szerződésben szereplő kivételeket, azaz, amikor a kiadatástól el lehet tekinteni, ilyenek például a magas kor, az egészségi állapot, a „szállíthatóság“ (24 órás repülőút) stb.


.


Tuesday, May 12, 2009

Az észjáték: Zentai továbbra is szabadlábon

Frissítés, kiegészítés a post alján - (13.05.09. 12:54)


A perth-i szövetségi bíróság engedélyezte, hogy Charles Zentai Károly továbbra is szabadlábon védekezzék, illetve maradjon, amíg kiadatási ügye le nem zárul. Mivel John Gilmour bíró a múlt hónapban jóváhagyta a tavaly augusztusi (elsőfokú) bírói megállapítást, miszerint a magyar kiadatási kérelem (formailag és tartalmilag) megfelel az ausztrál törvényeknek és a két ország közti kiadatási egyezménynek, így döntése értelmében Zentait őrizetbe kellett volna venni. Pontosabban a szabadlábon maradást Zentainak újra kellett kérelmeznie, hiszen ügyében – másodfokon – bírói döntés született, mely helyben hagyta az elsőfokú megállapítást. Gilmour bíró akkor egy hetet adott a náci háborús bűnökkel gyanúsított egykori magyar katonának kérelme beadására. Zentai ügyvédjei viszont több időt kértek az idős (87 éves) férfi egészségi állapotának kivizsgálására. Végül a szükséges leletek beszerzésére május 11-ig adott határidőt az eljáró bíró. (lásd Zentai az ausztrál-magyar beteg - Sunday, April 12, 2009 - kattints rá!)

A hétfői nap folyamán ez megtörtént, és ma (kedden) a perth-i bíróság - Magyarország hozzájárulásával(!) - engedélyezte Zentai szabadlábon hagyását. Mint arról a Nyugat-Ausztrália szövetségi állam napilapja (Christiana Jones tollából) beszámol, Gilmour bíró az őrizetbevétel híve volt, de a Magyar Köztársaság bizonyos feltételekkel (pl. az útlevél leadása) az óvadék melletti szabadlábon hagyást szorgalmazta. Gilmour bíró nem igazán támogatta a magyar követelést, mely megegyezett Zentai híveinek kérélmével, mert szerinte az ausztrál börtönökben is megkaphatja Zentai a szükséges orvosi ellátást. Csak azért valakit szabadlábon hagyni, mert a felek azt kívánták, nem egyezett a bíró felfogásával. Viszont Gilmour bíró sem látta annak veszélyét, hogy Zentai elszökjön, elbújjon, és a szabadlábon hagyás ugyancsak nem ütközik a két ország közti kiadatási egyezmény előírásaiban.

Természetesen Zentai családja örült a bírói döntésnek, és már be is adták a Szövetségi Bíróság teljes testületének összehívására vonatkozó fellebbezési kérésüket. Ennek dátuma még nincs kitűzve.

Mindettől függetlenül, úgy tűnik a magyar fél, a Magyar Köztársaság, azért támogatja a fogva tartás mellőzését, hogy Charles Zentai Károly egészségi állapota ne romoljon, és így a náci háborús bűnökkel gyanúsított egykori magyar katona ne tudjon egészségi állapotára hivatkozni, ha végül is kiadatása mellett döntenének az ausztrál jogi hatóságok.


Most már egyre inkább észjátékká válik a Zentai-ügy, hiszen a védelem is arra játszik, hogy ha a gyanúsított rossz egészségi állapota miatt nem vonulhat börtönbe, akkor kiadatása, „szállíthatósága” is megkérdőjelezhető, és így mindkét fél a végső szót kimondó ausztrál belügyminiszterre próbál hatni.

.

Frissítés, kiegészítés (13.05.09. 12:54)

Meglehetősen zavaros hírt közöl(t) a Kossuth Rádió (MR) ma délben (12:05) egy nyugat-ausztráliai hírportálra hivatkozva. A magyar változat nem érti azt, amit fentebb kifejtettem: a Magyar Köztársaság is Zentai szabadlábon védekezése mellett tette le a voksát. Megnéztem az eredeti jelentést és ott érdekes "mellékszál"-ra bukkantam. Zentai családja azzal magyarázza a magyar álláspont megváltozását (mármint az óvadék megfizetése mellett a szabadlábon hagyást), hogy budapesti források szerint Gyurcsány miniszterelnök lemondását követően megváltozott a hazai politikai helyzet. A budapesti katonai bíróság nem akarja tárgyalni Zentai ügyét. Az egykori magyar katona fia, Ernie Steiner, a tegnapi döntés után kijelentette: magyarországi barátainktól tudjuk, hogy a budapesti katonai bíróság előtt nincs semmilyen ügy, édesapánkat csak ki akarják hallgatni.

(``We were told there is no case before the court and that our father is only wanted for interrogation,'' Mr Steiner said.)

.




A Zentai story - kronológia

.

Megjegyzendő

Az ausztrálok (és az ausztrál törvények) nem arról döntenek, hogy Zentai bűnös-e vagy sem (ez a magyar fél feladata), hanem arról, hogy egy (saját) állampolgárt kiadhatnak-e egy távoli ország kérésére? Ezenkívül, a kérelemben foglaltak formailag és tartalmilag egyaránt megalapozottak-e, valamint biztosított-e a kiadandó személy számára egy épp olyan (fair) tárgyalás és ítélet, mint amilyen hazájában, Ausztráliában, várna reá? Végezetül, pedig figyelembe kell venni a kiadatási (állam)szerződésben szereplő kivételeket, azaz, amikor a kiadatástól el lehet tekinteni, ilyenek például a magas kor, az egészségi állapot, a „szállíthatóság“ (24 órás repülőút) stb.





Thursday, May 07, 2009

Szerencsétlenek

Olvasom a Népszabadság MTI-re hivatkozó mai jelentését, mely szerint:

"......Buenos Airesben állomásozó nagykövet az MTI-nek csütörtökön telefonon elmondta, hogy megbízható forrásból származó értesülései szerint a két fiatalember az április 16-i Santa Cruz-i kommandós akció előtt egy hónappal elhagyta Bolíviát....." (Népszabadság - MTI)

Ez, sajnos, nem jó fényt vet a magyar külügyre, hiszen azt a benyomást kelti, mintha a magyar hatóságok tudnának a Bolíviában körözött két fiatalember hollétéről. Hiszen, ha a nagykövet „megbízható forrásból“ tudja, hogy a két magyar állampolgár már nincs Bolíviában, akkor – talán – azt is tudja, hogy hol vannak. Szerencsés esetben Magyarországon tartózkodnak, és akkor megszólaltatásukkal elősegíthetnék az amúgyis zavaros ügy mielőbbi tisztázását, mind a bolíviai hatóságok előtt, mind pedig a letartóztatott Tóásó Előd érdekében. Igaz, nemzetközi körözést még nem adtak ki a bolíviaiak. Legalábbis az Interpol kereső oldalán még nem található, annak ellenére, hogy az Interpol felajánlotta a segítségét Bolíviának. (az Interpol keresőjébe tessék beírni egy nevet! - és kiad néhány magyar körözöttet is!)

Persze, lehet, hogy a magyar külügy, élén a buenos aires-i nagykövettel „blöfföl“, hiszen a Világgazdaság a Békés Hírlap internetes változatára hivatkozva tegnap (május 6), az MTI-nek egy név nélkül nyilatkozó állította:

".....Dudog Gábor legutóbb húsvétkor látogatott haza Magyarországra, majd visszatért Írországba....." (Világgazdaság - beol.hu)

Húsvét idén április 12-13-án volt, a santa cruz-i rajtaütés pedig április 16-ára virradóra.


Jó volna, ha az MTI következetes lenne jelentéseiben, és a külügy időnként olvasná a vidéki lapokat is. Vagytán olvasták, és ebből kerekítették ezt az ellentmondásos és félreérthető mai hírt (nol - MTI) ?
.
.


Frissítés: (07.05.09. 22:15)

A Békés Megyei Hírlap holnapi (május 08) számában ez olvasható:

" Az interneten a legnagyobb magyar közösségi oldalon Rózsa Flores ismerősei között szerepel Dudog Gábor, aki még kedden hajnalban is bejelentkezett ide. Az Írországban és Dél-Amerikában egyaránt dolgozó férfi három hete járt Csabán, hogy szüleit meglátogassa. Barátaival, ismerőseivel is találkozott egy szórakozóhelyen. ....." (Békés Megyei Hírlap)





Labels: ,