Monday, January 26, 2009

Australia Day

Ausztráliában ma ünneplik az Első Flotta (First Fleet) érkezését, azaz az európaiak megjelenését az ötödik kontinensen. Ez a nap az egyetlen (valódi) nemzeti ünnep, melyet országszerte megünnepelnek. Eleinte csak New South Wales-ben ünnepelték, mint az „évforduló napja” (Anniversary Day) meg a „alapítás napja” (Foundation Day). 1788. január 26-án kötött ki a hamburgi születésű Arthur Phillip kapitány 11 hajóból álló konvoja, flottája a később Botany Bay-nek elnevezett partszakaszon, és tűzték ki a brit zászlót, a Union Jack-et. A partraszállás egyúttal a terület hivatalos gyarmatosítását is jelentette, valamint egy fegyenctelep létrehozását, mivel az USA függetlenné válása miatt többé nem lehetett a „kétes, bűnöző elemeket” Észak-Amerikába száműzni. Az első európai (vagy fehér) telepesek csak évek múlva jelentek meg a akkori brit belügyminiszterről elnevezett településen, Sydney-ben. Az első szabad telepesek által közel ötven évvel később alapított város, Melbourne, pedig Viktória királynő miniszterelnökéről, kapta nevét. Australia Day /Ausztália Nap(ja) 1935 óta országos ünnep és csak 1994 óta hivatalos munkaszüneti nap. Ausztrál érdekesség, hogy Karácsonyt és Húsvétot leszámítva minden ünnepet, ünnepnapot a legközelebbi hétfőn ünneplik, hogy így mindig hosszú hétvége legyen, és nem kell a magyar örültséget követni: a napokat felcserélni, meg ledolgozni.

Idén hétfőre esett ez az ünnepnap, melyen kitüntetik az Ausztráliáért és az ausztrál közösségekért legtöbbet tevőket, megválasztják az év ausztrálját, és a miniszterelnök beszédben üdvözli az ország lakosságát. Az utóbbi időben azonban az őslakosok és a velük szimpatizálók a nemzeti ünnep eltörlését, ill. más napra áttevését követelik, mert szerintük január 26.-át a britek (és ezzel az európai, fehér ember) megjelenése miatt az "Invázió Napja"-nak kellene nevezni. Az ausztrálok többsége azonban hallani sem akar a dátum vagy a név változtatásáról.


.

Bicskei lesz a pakisztáni válogatott edzője?

Karacsiból jelentik, hogy a pakisztáni futball válogatott edzőjének (szövetségi kapitányának) tapasztalt külföldi szakembert keresnek. Két jelölt van: a 37 éves német Antoine „Tony” Hey és a 64 éves magyar Bicskei Bertalan. Bicskei vasárnap érkezett Punjab fővárosába Lahore-ba. A pakisztáni szerződés három évre szól, és az edző kilétéről hamarosan dönteni kell, mivel az ő feladata lesz a válogatott felkészítése a márciusi meghívásos nepáli bajnokságra és az áprilisi Ázsia Kupára.

Magyar fegyverek Afganisztánban?

Hosszú beszámoló olvasható az amerikai hadsereg lapjában a Stars & Stripes-ban az afgán határőrség kiképzéséről, pontosabban a továbbképzés nehézségeiről. A főcél a 1200 mérföldes (kb. 1800 kilométer) afgán-pakisztáni határvidék ellenőrzésének megerősítése. Az oktatásban kiveszi részét a vitatott amerikai magánvállalkozás, a Blackwater biztonsági cég is, melyről Irak kapcsán cikkezett a világsajtó, mivel az amerikai külügyminisztériummal (State Department) áll szerződésben.

A továbbképzésen derült ki, hogy kb. minden tizenkettedik afgán határőr drogfüggő, és felszerelésük sem megfelelő, mivel gyenge minőségű pakisztáni vagy egyiptomi fegyvereket használnak a(z amerikaiakkal kötött megállapodás) szerződés szerinti magyar gyártmányúak helyett. *


* ("... So far, almost 600 border police troops from the area controlled by Task Force Currahee have attended the course at two sites that are run by the contractors Blackwater International and Dynacorp. Officials say the course has a dramatic effect, but acknowledge some problems.

Roughly one in 12 of the Afghan troops who have attended were thrown out after failing drug tests, and officials have heard scattered complaints of troops being issued cheaply-made Pakistani or Egyptian made assault rifles, rather than the Hungarian models promised in the contract......" - Stars & Stripes)

Saturday, January 24, 2009

Elhallgatás és félreértés?

....... ezzel a címmel elmélkedem a Gondolatok blogomban egy megemlékezés sorozatos elhallgatásáról, és az MSZP sajátos mottó-választásáról. Részletek ITT (kattints rá!)

Friday, January 23, 2009

Sajt-tájékoztató

Barack Obama talán meglepődött, mikor a beiktatása alkalmából küldött ajándékok között egy nagydoboz eredeti Roquefort sajtot talált. A híres dél-francia sajt készítői így szerették volna felhívni az új amerikai elnök figyelmét elődje (Bush) búcsúajándékára: az EU-ból érkező Roquefort-sajt importvámjának 300 %-os megemelésére. A drasztikus emelés oka: az EU nem hajlandó feloldani az amerikai hormonkezelt marhahúsra elrendelt tilalmát. Hasonló tilalom van az amerikai klórkezelt szárnyasokra is. Az USA tizenegy éve próbálja meggyőzni az EU és tagországai illetékeseit, hogy fertőzés ellen ez a kezelés nemcsak biztonságos, de hatásos is. Az amerikai szárnyasokat sújtó EU-s tilalom miatt a Bush kormányzat még múlt pénteken (jan.16.) panaszt emelt a Kereskedelmi Világszervezetnél. (WTO)

Tuesday, January 20, 2009

Gáza ürügyén

... ....ezzel a címmel irtam meg gondolataimat az arab-izraeli háborúk idején fellángoló világméterű antiszemitizmusról, különös tekintettel annak magyarországi jelenlétére. Részletek ITT (kattints rá!)

Sunday, January 11, 2009

Hibajegyzék

...........ezzel a címmel szedtem össze észrevételeimet az index.hu-n a Gázai övezettel kapcsolatban megjelent kérdés-felelet kiskáté ("Szájbarágó") jónéhány pontatlanságára. Részletek ITT (kattints rá!)

Friday, January 09, 2009

Gyurcsány elszerbesítve

A szerb Blic szerint fellélegezhetnek Szerbiában, mindenekelőtt a kb. 15 %-ban magyarlakta Vajdaságban, mivel Magyarország, pontosabban a MOL megnyitotta a földgázcsapot. Ugyanis az orosz-ukrán földgáz vita miatt a magyar fél nem engedte át, tovább a Szerbiába vezető vezetékeken érkező földgázt, mondván Budapest sem kap utánpótlást. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, azonban engedélyezte, hogy napi kétmillió köbméter földgáz jusson el Szerbiába, a Vajdaság 160 ezer háztartásának energiaellátása érdekében. Ebből kell a szerb MOL-nak, a Srbijagas-nak biztosítania elsősorban a kórházak, iskolák, óvodák, pékségek és más elsőbbséget élvező intézmények fűtését is.

A szerb Blic angol nyelvű internetes kiadása valószínűleg a ciril betűs eredeti változatból vette át az alaphírt, így lehetséges, hogy Gyurcsány neve a cikkben „elszerbesítve” olvasható: Ferenc Djurchan.


"......Hungarian Prime Minister Ferenc Djurchan....." (Blic online in English)


.

Wednesday, January 07, 2009

Aki kitúrta Obamát az ágyából

.......ezzel a hírrel van tele az ausztrál sajtó, miután kiderült, hogy John Howard volt miniszterelnök abban a vendégházban fog lakni, amelyben a megválasztott amerikai elnökök szokták kivárni a Fehér Ház-ba való beköltözést. Mint arról már beszámoltam, Bush elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Szabadság érdemrend-et (Medal of Freedom) adományozta John Howard-nak, valamint Tony Blair-nek, és a kolumbiai elnöknek, Alvaro Uribe-nek. A kitüntetés átadása január 12-én lesz a Fehér Házban, ezért a kitüntetetteket és családtagjait a hivatalos vendégházban, a Blair House-ban kívánták elhelyezni. Közben, azonban Obama bejelentkezett, hogy két kislányával, az iskolakezdés miatt, már korábban szeretne Washingtonba érkezni, és ott kívárni, amíg a Bush család kiköltözik a Fehér Házból. Mivel a hivatalos vendégház már (részben) foglalt volt, így Barack Obama és családja a közeli Hay-Adams szállodában kapott egy lakosztályt.

Monday, January 05, 2009

Bukarest-Budapest effektus

Anne Davies a melbourne-i The Age washingtoni tudósítója írja, hogy Bush elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Szabadság Érdemérmet (Medal of Freedom), adományozta John Howard volt ausztrál miniszterelnöknek, valamint Tony Blair-nek és Alvaro Uribe kolumbiai elnöknek, mint az USA hűséges és megbízható szövetségeseinek a terrorizmus elleni harcban. Az ausztrál újségírónő szerint ezt a magas kitűntetést már több külföldi kiválóság is megkapta, többek között Nelson Mandela, Helmuth Kohl, valamint a volt magyar elnök Vaclav Havel……..

„….. former Hungarian president Vaclav Havel, who led the "so-called ''velvet revolution'' to restore democracy to his nation….” (The Age, The Canberra Times)


.

A gázai valóság

.......ezzel a címmel írtam meg a Palesztin Hatóság és a Hamas történetét, a jelenlegi helyzet (jobb) megértéséhez. Részletek ITT (kattints rá!)

Thursday, January 01, 2009

A nulladik év rejtélye

..........ezzel a címmel próbálok rávilágítani, és megoldani az oly sokszor feltett kérdést: "volt-e 0, azaz nulladik év vagy sem?" Részletek (és megoldás) ITT (kattints rá!)

Blogoszféra a frontvonalban

Az izraeli hadsereg (IDF) a YouTube segítségével próbálja testközelbe hozni a Hamas elleni harcát, és annak jogosságát. A hadsereg sajtóközpontja külön internetes oldalt hozott létre, ahol bárki megnézheti azokat a légi felvételeket, amelyek a harcok folyamán készültek.
Kattints ide!