Wednesday, October 29, 2008

Amit a válságról tudni kell

...... ezzel a címmel írtam meg véleményemet és észrevételeimet a jelenlegi magyar helyzetről. Részletek ITT (kattints rá!)



.

Tuesday, October 28, 2008

Szezont a fazonnal

.........ezzel a címmel írtam meg véleményemet egy Népszabadság cikkre. Részletek ITT (kattints rá!)

Saturday, October 18, 2008

"Vízummentesség" és a valóság

"Beteljesült” – eredetileg ezt a címet akartam adni ennek a bejegyzésnek, mivel erről a témáról „Távolban a mentesség” címmel már egy évvel ezelőtt megírtam, amit lehetett. Mégis. Az amerikai „vízummentesség”-ről szóló magyar nyelvű híreket, beszámolókat olvasva, és azokat összehasonlítva a külföldi reakciókkal, különösen a már „mentességet” élvező országok, mint pl. Ausztrália szempontjából, meglepő dolgokat fedezhetek fel. Azonnal szembetűnik a magyar tudósítások egyoldalúsága, az „öntömjénezés”, mintha még a helyszíni tudósítók (pl. Népszabadság, MTV) sem ismernék a tényeket.

A HVG-ben megjelent „áttekintés”-t olvasva az embernek az az érzése, hogy ezt az egész vízumkönnyítést a magyarok harcolták ki. A sort Orbán Viktor nyitotta meg, majd őt követték a hatalomra került szocialisták: Szili Katalin, Gyurcsány Ferenc, Kovács László, Göncz Kinga, Somogyi Ferenc, Szilvásy György és még sokan mások. Érdekes, az államelnök Sólyom László kimaradt ebből a felsorolásból, pedig ő volt az igazi élharcos, aki beiktatásakor kijelentette, hogy ő bizony addig nem lép Amerika földjére, amíg ujjlenyomatot vesznek a beutazóktól. Aztán kb. másfél hónap múlva már ott ült Bush elnök mellett az ENSZ közgyűlés idején. Megjegyzem, a mostani „vízummentesség”-nek az egyik feltétele (volt) az ujjlenyomatvétel!

A magyarok (hős) cselekedeteit emeli ki a Népszabadság washingtoni tudósítása is, amikor (van képük) azt írja:

„…..Az amerikai elnök a Fehér Ház rózsakertjében, nagykövetek, protokollmeghívottak és újságírók előtt azt mondta: a magyarok mellett Csehország, Dél-Korea, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia polgárai utazhatnak "hamarosan" turistaként, illetve üzleti célból az Egyesült Államokba……”

Természetesen ilyent nem mondott az amerikai elnök, kinek (rövid) beszéde szó szerint megtalálható és (angolul) olvasható a Fehér Ház web-oldalán. Innen tudható meg az is, hogy az ünnepségen jelent voltak az EU azon országainak képviselői (nagykövetei) is, amelyek ezúttal nem kerültek be a kedvezményeztek körébe. Viszont, az elnök utalást tett arra, hogy hamarosan rájuk is sor kerül. Ezt erősítette meg a Fehér Ház sajtófőnöke, Dana Perino is, amikor Görögország és Ciprus felvételéről kérdezték. Perino asszony nyomatékosan kijelentette, hogy a többi EU tagállam (Görögország, Ciprus, Málta, Lengyelország, Románia Bulgária) felvétele még az idén megtörténik.

A „vízummentesség”-et azért teszem idézőjelbe, mert valójában nem erről van szó! Legalábbis nem a hazai fogalmak szerint, ami elvben azt jelentené, hogy zsebünkben az útlevéllel (no meg egy kis költőpénzzel, hitelkártyával) azonnal repülőre szállhatunk. Épp úgy, ahogy az EU-n belül utazunk, és ahogy azt az amerikaiak, illetve a tengerentúliak (ausztrálok, kanadaiak, új-zélandiak) is teszik, ha Európába jönnek. Az Egyesült Államok átvette a ma már jól bevált ausztrál módszert, elektronikus rendszert, az ETA-t: senki sem léphet az ötödik kontinens földjére anélkül, hogy azt ne tudnák a helyi hatóságok. Ezen segít az Internet, azaz a beutazó elektronikus úton (előre)jelzi érkezési szándékát. A programot sikeresen vezette be napjainkra az Egyesült Államok is. Tehát valójában mindenkit ellenőriznek mielőtt (Ausztrália, ill. most már) az USA földjére lép.

Ez a magyarok számára egyszerűsítésnek tűnő „vízummentesség”, a már „vízummentes” 27 ország polgárai részére szigorításnak tűnik. Sőt, amerikai részről már hivatalosan be is jelentették, hogy az új, szigorúbb beutazási rendszer 2009. január 12-én lép életbe. Az új jogszabály már most aggodalommal tölti el a légitársaságokat, olvasható a The Australian - ban. Ugyanis, az új szabály szerint csakis kizárólag az Internet útján lehet „bejelentkezni” (ingyen regisztrálni, és megadni a szükséges adatokat) minimum 72 órával az utazás megkezdése előtt. A légitársaságok attól tartanak, hogy a karácsonyi (fő)szezonban sokan lesznek, akik megfeledkeznek majd erről, és az eddig megszokott módon, a repülőgépen várják, hogy megkapják az I-94-es „zöldkártyát”, amit helyben kell kitölteni, és belépéskor leadni a határőr szerveknél. Január 12.-től azonban a reptereken csak az Interneten keresztül visszaigazolt „vízum” számát (ESTA number) bemutatókat engedik be az Egyesült Államokba. Már most attól tartanak, hogy sokakat fognak visszafordítani az amerikai hatóságok a belépéskor, hiába van az illetőnek érvényes repülőjegye és útlevele.


Az ESTA szám ITT szerezhető be - ( kattints rá! )

.

PS.

Többen jelezték, hogy az ESTA-ra mutató linket (https://esta.cbp.dhs.gov) a magyar szolgáltatók(?) nem ajánlják. Hogy miért? Nem tudom. Egyszerűen a "tovább" gombra kell kattintani, hogy elérjük az amerikai Belbiztonsági Hivatal web-oldalait.










Thursday, October 16, 2008

Uzsorakamat ?

Felháborítónak tartottam, éreztem, ahogy a hazai média jelentette az örömhírt: az Európai Központi Bank (EKB) megsegítette Magyarországot a forint védelmébe. Az MTI-től kölcsönzött hír így szólt:

„……A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Európai Központi Bank (EKB) megállapodást kötött repóműveletekről, amely lehetőséget biztosít az MNB számára 5 milliárd euró értékhatárig euróhitel felvételére - közölte az MNB csütörtökön….”
(HVG, Népszabadság)

Borzasztó pongyola fogalmazásnak tartottam, éreztem ezt a közleményt, hiszen hiányzik belőle a manapság mindenkit izgató alapkérdés: az igénybevétel feltételei. Mekkora a kamat(láb), a futamidő? Hiszen nem valószínű, hogy a „két szép szemünkért” adott ekkora (euró)hitelfelvételi lehetőséget az EU. Szóval, nem hagyott nyugodni a téma.

Aztán rátaláltam a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Központi Bank 2008. október 16-i együttműködési megállapodás részleteire (kattints rá!) Őszintén, nagyon meglepett. Előrebocsátom, lehet, hogy valamit félreértettem vagy nem értek, mégis, valósággal sokkoltak a részletek.

Eszerint "......2008. október 16-tól visszavonásig az MNB eurolikviditást nyújtó egynapos (overnight) futamidejű FX-swap rendelkezésre állást vezet be........"

Tehát, csak egy napra ad hitelt az EU, ill. az MNB a tőle eurót „kölcsönkérő” pénzintézeteknek.


De, ami ennél is meglepőbb:

„….az eurolikviditást nyújtó jegybanki O/N FX-swap rendelkezésre állás keretében kötött ügyletek induló lábán használt technikai árfolyamot az MNB az aktuális piaci árfolyam 110 százalékában állapítja meg…..”

Ha jól értem, akkor egy napra és 110 %-os kamattal ad (euró)hitelt az EU?


(Ha ez a 110 % tartalmazza a hitelfolyósítás "letéti" biztosítását is, akkor is 10 %-os napi kamatnak felel meg. Vagy tévedek?)





Kapcsolódó aktuális hírek

az ingatlanokkal foglalkozó homesgofast.com brit web-oldal a fentebb említett EU segítséggel kapcsolatban hívja fel a figyelmet. Eszerint a magyar gazdaság sebezhetőségének fő oka: a magas kamat (8,5%), ami miatt nemcsak a lakosság favorizálja (favorizálta) a sokkal kedvezőbb, alacsonyabb kamatú külföldi (deviza)hiteleket. A "public" (közösségi, pl. önkormányzati) adóság 30 %-a, az üzleti hiteleknek pedig a 60 %-a van devizában, ebből kifolyólag a forint gyengülése igen komoly veszélyt jelent Magyarországra.

A kilátásokat illetően a web-oldal megjegyzi, mivel a magyar gazdaság erősen exportorientált, azaz exportfüggő, ezért a világgazdaság lassúlását - jövőre - nagyon meg fogja érezni. Erre utal a kormány gazdaságnövekedési előrejelzése is 2009-re, hiszen a tervezett 2.4 %-ot 1,8 %-ra módosította.

Ezzel cseng össze a Goldman Sachs legújabb, mai (okt.17.) előrejelzése is. Eszerint a magyar gazdaság növekedés jövő évben 1,5 %-os lesz, az eddig feltételezett 2,5 % helyett. A Goldman Sachs elemzői szerint a 230 forintos euró is már csak a múlté, az elkövetkező hat hónapban a 245 forintos euró lesz a jellemző.




Tuesday, October 07, 2008

Göncz Kinga megvezetve

...... ezzel a címmel boncolgatom a magyar kormány külpolitikáját, különös tekintettel Szlovákiára és a közelgő évfordulókra. Részletek ITT (kattints rá!)


.

Friday, October 03, 2008

Egyszínű tarkaság

...ezzel a címmel írtam meg "kifakadásomat" a holnapi (október 4., szombat) Tarka MAGYAR! nevű nagy "összefogás"-sal kapcsolatban a Gondolatok blogomban. (kattints rá!)

Wednesday, October 01, 2008

Amerikát nem félteni, megérteni kell !

.......ezzel a címmel írtam meg gondolataimat a jelenlegi hitelválságról. Meggyőződésem, hogy ezt is túléli az USA, mint oly sok más belpolitikai problémát, válságot története során. A részletek a Gondolatok című blogomban olvashatók (kattints rá!).