Saturday, September 29, 2007

Nem történt semmi.....

…..Zentai ügyben, hiszen borítékolható volt, hogy a szeptember 25.-re kitűzött perth-i tárgyalást a bíró el fogja halasztani, mivel – ahogy arról már szept. 03-án beszámoltam - a Legfelsőbb Bíróság helyt adott Charles Zentai Károly fellebbezési kérelmének.

Ellentétben a magyar médiával, az ausztrál (helyi) hírek akkor is és most is beszámolnak arról, hogy itt egy nagyon fontos, elvi kérdésről van szó. Hiszen nem Zentai személye (és tette) áll a kiadatási kérelem középpontjában, hanem a kiadatási procedúra jogi menete. A nyugat-ausztráliai Perth-ben ugyanis a hamisítással vádolt (nem csak gyanúsított!) ír Vincent O'Donoghue is várja kiadatási kérelme elbírálását. A Legfelsőbb Bíróság szeptember 03-i határozata értelmében mindkét férfi ügyét megvizsgálja. Ha érveiket elfogadják, akkor „megmenekültek”, hiszen ez esetben (hosszadalmas) törvénymódosításra lesz szükség. Ha nem, akkor már csak az igazságügyi miniszter személyes döntésétől függ a kiadatásra várók sorsa.

A fentiek ismeretében, és tudatában határozott úgy most (szeptember 25-én) Steven Heath perth-i bíró, hogy elhalasztja Zentai kiadatási meghallgatását, és megvárja a Legfelsőbb Bíróság decemberre ígért elvi (és jogi) állásfoglalását, ill. döntését. A perth-i bíróságon megjelent Zentai családjával együtt megkönnyebbüléssel vette tudomásul, hogy a következő tárgyalást jövő február 12.-re tűzte ki Heath bíró. A jelentések szerint Zentai eddig vagyonának felét (AUD 50.000.-) költötte a kiadatási kérelem teljesítésének elkerülésére. De ez már bulvár téma, hiszen olcsóbban is megúszhatta volna, ha betartja eredeti szavát, amikor a tv-kamerákba azt mondta, hogy neve tisztázása érdekében hajlandó (saját költségén) Magyarországra menni.

Az ezzel kapcsolatos eszmefuttatásom további részletei ITT olvasható.



A Zentai story

.





Friday, September 07, 2007

Történelmi látogatás

Ameddig a világ, de különösen a magyar média szinte csak Bush elnökkel foglalkozik a Sydney-ben folyó APEC (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) értekezlet kapcsán (lásd nol), addig az ausztrálok egy történelmi esemény (szem)tanúi lettek ezekben a napokban. Ugyanis Putyin elnök személyében az első hivatalban lévő orosz (vagy szovjet) vezető lépett az ötödik kontinens földjére. Előtte már járt Ausztráliában a száműzetésbe kényszerített Alexander Kerensky, az 1917-es ideiglenes orosz kormány szociáldemokrata miniszterelnöke, akinek második felesége ausztrál volt.

Putyin első ausztráliai látogatása során írták alá azt az évi egymilliárd (ausztrál) dolláros szerződést, amelynek értelmében Oroszország csakis, és kizárólag békés célokra használhatja az ausztrál uránt.

Thursday, September 06, 2007

Gyurcsány Gömböcöt küldi Shanghai-ba

Photo: Shanghai Daily.com


Olvasom a Shanghai Daily beszámolóját Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kínai útjáról, pontosabban annak is shanghai-i programjáról. Érdekes, a cikk a három év múlva esedékes nagy helyi eseményt helyezi a magyar miniszterelnök látogatásának középpontjába, kiemelve, hogy egy magyar találmány biztos ott lesz 2010-ben, a shanghai-i világkiállításon. Őszintén, elég nehezen jöttem rá, mi is ez a világ szenzációként emlegetett találmány, amit (az angol szöveg szerint) „különleges keljfeljancsi” (extraordinary tumbler) nevet kapta. Aztán – hála az Internetnek – hamar kiderült, hogy „Gömböc”-ről van szó, amiről a magyar hírportálok, köztük a stop.hu is beszámolt idén januárban, és, amit februárban már ki is állítottak az Országos Műszaki Múzeumban.

Aztán azt is megtudhatjuk a cikkből, hogy 143 tagú delegációval érkezett Gyurcsány Kína legnagyobb városába, ahol megnyitotta a jövő áprilisig tartó a Magyar Évadot. A sajtótájékoztató után a Lu Xun Park-ba ment, és felavatta Petőfi Sándor szobrát. „Sándor verse a „Szabadság, szerelem!” a múlt század elején lett nagyon népszerű Kínában” - olvasható az angol nyelvű helyi lapban. Érdekes, a fordítót megzavarhatta, hogy a magyar és a kínai nyelvben ugyanaz a nevek sorrendje: előbb a családnév, aztán az utónév. Így lett halhatatlan költőnk egyszerűen Sándor. Különben a park nevét az irodalmi óriás, Lu Xun-ről (1881 – 1936) kapta, aki először fordította le és népszerűsítette Petőfi verseit.

A város polgármesterével folytatott megbeszélés után, a magyar miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország segítséget nyújt majd a 2010-es Shanghai-i Expo környezetvédelméhez, egy korszerű csatornakezelési technológia alkalmazásával. Egyúttal Gyurcsány jelenlétében aláírták Magyarország részt vételi szándékát a 2010-es Shanghai-i Világkiállításon. Korábban pedig Pekingben állapodtak meg, hogy 2009-ig közösen építenek egy Kínai Kereskedelmi Központot Budapesten.


Monday, September 03, 2007

Fej vagy írás

Charles Zentai Károly
Photo: AFP - ABC Canberra


Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság helyt adott Charles Zentai Károly fellebbezési kérelmének. Ez azt jelenti, hogy a háborús bűnökkel gyanúsított egykori magyar katona kiadatási ügye ismét két szálon fut. A jelenleg érvényben lévő ausztrál törvények szerint a kérelmező lakóhelye szerinti (szövetségi állam, helyi) hatóság, bíróság ítéli meg, hogy a kiadatási kérelemben foglaltak megfelelnek-e a valóságnak. Ha igen, akkor azt jóváhagyásra megküldik a szövetségi igazságügyi miniszternek, aki végleges döntési jogával élve a kiadatást engedélyezi, vagy elutasítja.

Ez ellen az eljárás ellen él(t) fellebbezési jogával Zentai, ill. védői, amikor megkérdőjelezik, hogy a helyi, tagállami bíróságnak lehet-e joga nemzetközi kérdésben (végleges) döntés hoznia. Érvelésük szerint más elbírálás alá esik, (vagy kellene esnie), amikor országon belül az egyik tagállam kiadja a gyanúsítottat egy másik szövetségi államnak, és megint más, ha külföld, egy (távoli) tengerentúli ország kéri a kiadatást, melynek nemzetközi (jogi) következményei lehetnek. Legutóbb a helyi (Perth – Nyugat-Ausztrália) szövetségi bíróság utasította el ezen érvelést, mondván: jók az ausztrál törvények, ill. annak kiadatási előírásait nem kell megváltoztatni. Zentai, ill. fia Ernie (Ernő) Steiner azonban élve állampolgári jogaival, most az Ausztrál Legfelsőbb Bírósághoz fordult felülvizsgálási kérelmével. A mai (hétfő) jelentések szerint, a bíróság helyt adott a kérelem ill. a kérelmező meghallgatásának.

A magyar médiával ellentétben, a helyi hírek beszámolnak arról is, hogy itt egy nagyon fontos, elvi kérdésről van szó. Hiszen nem Zentai személye (és tette) áll a kiadatási kérelem középpontjában, hanem a kiadatási procedúra jogi menete. A nyugat-ausztráliai Perth-ben ugyanis a hamisítással vádolt (nem csak gyanúsított!) ír Vincent O'Donoghue is várja kiadatási kérelme elbírálását. A Legfelsőbb Bíróság mai határozata értelmében
mindkét férfi ügyét megvizsgálja. Ha érveiket elfogadják, akkor „megmenekültek”, hiszen ez esetben (hosszadalmas) törvénymódosításra lesz szükség. Ha nem, akkor már csak az igazságügyi miniszter személyes döntésétől függ a kiadatásra várók sorsa.

Zentai fiára hivatkozva, a jelentések megjegyzik: megromlott, romló egészségi állapota miatt nem valószínű, hogy a most 84 éves egykori magyar katona vállalja a meghallgatáson való (személyes) résztvételt. Perth és a szövetségi főváros, Canberra, közötti távolság közel 4.000 km. Ernie Steiner azt is közölte, hogy a család tisztában van: a Legfelsőbb Bíróság az utolsó lehetőség a kiadatás megtagadására, ill. jó időre való elodázására. Viszont elutasítás esetén magához az igazságügyi miniszterhez fordulnak majd Zentai érdekében.

.

A Zentai story