Friday, March 31, 2006

Árukapcsolás

A svéd rádió angol nyelvű internetes oldala is beszámol a tegnapi (csütörtök) nagy eseményről: Svédország Kecskeméten hivatalosan is átadta a Gripen-eket. Az ünnepségre Magyarországra érkezett a svéd védelmi miniszternő Leni Björklund is, aki jelképesen átadta a gépek műszaki naplóját Juhász Ferenc miniszternek, hogy ezentúl ő, ill. Magyarország viselje a vadászgépek sorsát. A jelentés szerint a 14 megrendelt gépből ötöt szállítottak le most, a többi kilencet 2007 decemberéig, és 2008-ban már valamennyi gép „harcra kész lesz”.
Addig, pedig a magyarok betanítják a pilótákat és a műszaki, kiszolgáló személyzetet.

A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország 2001-ben kötött kölcsönbérleti szerződést Svédországgal tíz évre mintegy egy milliárd dollár értékben. Björklund asszony azt is elárulta, hogy a szerződés keretében svéd vállalatoknak Magyarországon kell beruházniuk, befektetniük és magyar termékeket venniük, hogy ezzel is erősítsék a két nép és ország kapcsolatait. A NATO országok közül Svédország és Csehország után hazánk a harmadik ország, mely a Gripen-ek mellett döntött, azzal a lehetőséggel, hogy a bérleti szerződés lejárta után megveheti a gépeket.

Jobbak vagyunk az olaszoknál (?)

A Kyiv Post is beszámol arról, hogy Budapest (ismételten) felkérte az EBESZ-t, küldjön megfigyelőket a magyarországi választásokra. Az ukrán hírportál szerint a szocialisták kérték az EBESZ segítségét, hogy ezzel elejét vegyék a Fidesz kételyeinek a választás kimenetelét illetően. A megfigyelőket koordináló iroda szóvivője azonban nem tarja valószínűnek a kérés teljesítését az idő rövidsége miatt. Az iroda közölte, hogy

"...már februárban tájékoztatták a magyar kormányt, hogy anélkül, hogy „kommentálnák a magyar választások minőségét”, az EBESZ nem fog megfigyelőket küldeni (Magyarországra), mivel a szervezetnek más elkötelezettségei vannak...."

(Urdur Gunnarsdottir said they had already informed the Hungarian government in February that, "without commenting on the quality of Hungary's elections," the OSCE would not send observers here due to their other commitments.)

Aztán megnéztem a magyar híreket ugyanerről a témáról, és az MTI ingyenes anyagában rátaláltam a szóvivő asszony ugyanazon kijelentésére egy picit más fordításban(?).

"Már korábban kaptunk meghívást a választások megfigyelésére, és február elején azt a választ adtuk Budapestnek, hogy nem lesz alkalmunk erre, mert - mint indokoltuk - több más olyan feladatunk van abban az időben, amelyet már elvállaltunk"

Ez egy kicsit meglepett, - de nem az ukrán féle angol és a magyar szöveg közti eltérés miatt, -hanem azért, mert egészen mást írtak, mondtak e hó elején a magyar médiában. Március 09-én Rytkó Emíliát idézte szinte valamennyi magyar hírközlőszerv.

Az Országos Választási Iroda vezetője közölte:

"Az EBESZ nagyon udvarias levélben arról tájékoztatta a magyar köztársaság kormányát, hogy nem kívánnak a választáson megfigyelőkkel részt venni, több alkalommal meggyőződtek a magyar választások törvényes, szakszerű lebonyolításáról, és a mostani (...) választáson sem rövid távú, sem hosszú távú megfigyelőt nem kívánnak küldeni" (HVG, Népszabadság, FigyelőNet)

Ez valahogy nem felel meg a valóságnak, hiszen az elkövetkező hetekben az EBESZ elfoglaltságai között szerepel pl. az ugyancsak április 09-én és 10-én tartandó olaszországi választások, és azon jelen lesznek a szervezet megfigyelői. Vajon az olaszok miért nem kaptak egy olyan szép levelet, mint Rytkó Emilia? Elképzelhető, hogy az olasz választások törvényessége, szakszerű lebonyolítása meg sem közelíti a magyart?

Thursday, March 30, 2006

A gazdaság helyzete

Kelet-Európa idei második legjobban teljesítő tőzsdéje, a magyar, veszélybe került a növekvő költségvetési hiány és annak valószínűsége miatt, hogy a következő hónapi választás legnagyobb pártjai nem fogják a kiadást csökkenteni. Ezzel indítja a Magyarországról szóló jelentését a Bloomberg, majd hozzáteszi: az éves hiány duplája az euró bevezetéséhez megkívánt EU-s szintnek és a központi banknak (MNB) talán kamatot kell emelnie, hogy a pénzt (hiányt) elvonja a tőzsdéről. Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott 10 ország közül Magyarország a harmadik legnagyobb ország, és negyedik éve nem képes elérni a kitűzött költségvetési hiány szintet.

Kelet-európai értékpapírokkal foglalkozó dán kereskedő állítja, hogy tavaly évvége óta a magyar értékpapírok, részvények eladását szorgalmazza ügyfeleinek.

Egy frankfurti befektetési tanácsadó szerint a közelgő választáson induló két nagy párt, a kormányzó MSZP és az ellenzékben lévő Fidesz programjából hiányzik a költségvetési hiányt csökkentő meggyőző terv.Nem látjuk, hogy a dolgok változnának (javulnának)” fűzi hozzá, majd megjegyzi, hogy Kóka gazdasági miniszter adócsökkentéssel, valamint az utak és a kórházak fejlesztésére akar többet fordítani, és ezáltal a gazdasági növekedés elérni majd az 5 %-ot. Az ellenzéki Orbán Viktor pedig legalább 7 %-os növekedést helyezett kilátásba kormányra kerülésük esetén. Ugyanakkor a legutóbbi negyedévben csak 4.3 %-os volt a növekedés, ellentétben az előző év ugyanezen időszakával, amikor is 4,5 %-os volt.

A Danske Bank elemzője szerint egyik párt sem fogta még fel, hogy milyen komoly a helyzet, és amennyiben nem sikerül a gazdasági hiányt csökkenteni, akkor az a forint és a kötvények árfolyamzuhanásához fog vezetni.

Az államháztartási hiány a hazai össztermék (GDP) 6,1 %-a volt tavaly, aminek százalékos arányát 2008-ra kevesebb, mint 3 %-ra kell(ene) csökkenteni, hogy az eurót be lehessen vezetni. A Bloomberg gazdasági elemzői szerint azonban ellenkező irányba mozdulnak a mutatók, és ez az arányszám az idén 6,7 % lesz.

Csak összehasonlításként, az államháztartási hiány a hazai össztermék 4,4 %-a volt tavaly Lengyelországban, és 2,8 % Csehországban.

A pénzügyminisztérium 698 milliárd forintos hiánnyal számol az idei első negyedévben, és ez az egész évre tervezett hiánynak majdnem a fele.

A forint 4,3 %-ot esett eddig az idén, és a meggyengült fizetőeszköz megnöveli az import áruk árát, ami inflációgerjesztő. Február 27-én az MNB 1,3 % inflációt prognosztizált erre az évre, ugyanakkor előrejelzése szerint jövőre ez akár a 3 %-ot is elérheti. Az irányadó kamatot azonban tavaly szeptember óta nem változtatta, ami különben az EU-ban a legmagasabb.



.
Megjegyzés

Érdekes, a fenti Bloomberg (ország) elemzés nem szól a külföld, ill. világpiaci hatásokról, amiről manapság előszeretettel beszélnek a hazai szakemberek, elemzők. Például a forint gyengülésével kapcsolatban. Az is megfigyelhető, a külföldi gazdasági elemzők egy ilyen hirtelen árfolyameséskor elvárják a jegybank (MNB) reagálását, lépését a nemzeti valuta érdekében. Általában - első lépésként - "felvásárlással" probálják kivédeni a "támadásokat", azaz az állam, a központi bank külföldi fizetőeszközzel (Euro, USD, stb.) nagymennyiségű hazai valutát (esetünkben forintot) vásárol a világpiacon, és ezáltal "felveri az árát", mivel megnövelte a magyar valuta iránti (színlelt) érdeklődést, keresletet.

A jegybank elnöke, Járai, azonban pont az ellenkező hatást éri/érte el, amikor kijelentette, hogy a MNB nem tesz semmit a forint gyengülése ellen. Sőt az egész kialakult helyzetért a kormányt tette felelőssé, és tanácsokat osztogat a nagynyilvánosság előtt belföldön és külföldön egyaránt. Ez viszont teljesen szokatlan a "nyugati" világban. Sok Greenspan beszédet hallottam, de a Fed elnöke egyszer sem, azaz sohasem bírálta a kormányt (pedig kiszolgált jónéhányat Reagan-től Bush junior-ig!). Greenspan mindig a gazdaság helyzetét elemezte és a várható kilátásokról szólt, valamint, hogy emiatt mire kell számítani, milyen lépésre kényszerül a központi bank (Fed). Olyanról pedig soha sem hallottam, hogy Greenspan külföldön, vagy külföldi bulvárlapnak (mint pl. a bécsi Kurier) nyilatkozott volna, és bírálta volna az US kormányát gazdaságpolitikája miatt.

Erről vajon miért nem olvasható a magyar médiában?


Wednesday, March 29, 2006

Fura egy világ

Két hete már, hogy kaptam egy e-mail-t Izraelből a következő fejléccel:

Sent: Tuesday, March 14, 2006 5:09 PM

Subject: Fw: Haifan egy utca hordja nevet. "Hasidei haolam" kierdemelte.

A levélben egy hosszú szöveg (cikk?) volt Carl Lutz-ról, a svájci diplomatáról, aki a vészkorszakban sok zsidót mentett meg Budapesten. Hőstettét egy furcsa szobor örökíti meg a Dob utca és Rumbach Sebestyén sarkán, amit első látásra valami török időket idéző emlékműnek véltem, - és Dugonics Tituszra emlékeztetett. Csak amikor közelebb mentem, a feliratból tudtam meg, hogy Carl Lutz emlékére készült. Az Izraelből kapott – magyar nyelvű – e-mail sok érdekes részletet közöl a svájci diplomatáról, életéről, tetteiről. Gondolom, az e-mail küldője is épp ezért “forward”-olta nekem.

Hogy miért írok most erről? Azért, mert a hírek szerint ma avatták fel Lutz emléktábláját. Utcát azonban még nem neveztek el róla Budapesten, nem úgy, mint Haifában, - ahogy azt a fenti tárgycím is bizonyítja. Talán ez is benne volt a levél küldőjének szándékában, akit a nyilaskeresztes Hubay Kálmán testvére bújtatott 1944-45-ben. Erre mondják fura egy világ.

.
PS.
Időközben kinyomoztam: az e-mail-ben küldött hosszú szöveg eredetileg az ÉS-ben jelent meg “Carl Lutz és a magyar holocaust” címmel, - azaz megkerülte a félvilágot, míg hozzám érkezett.

Tuesday, March 28, 2006

Szegény Mindszenty

ezzel a címmel írtam egy hosszabb lélegzetű elmélkedést a bíboros hercegprímásról, mintegy válaszként a Népszabadságban (ma) megjelent kommentárra. Akit érdekel, I T T olvashatja.

Az ukrán narancs

Úgy tűnik, mégis csak összeállnak a nyugatbarát politikai erők, és megmentik a narancssárga forradalmat. Az első jelentések szerint kemény tárgyalások várhatók Juscsenkó államelnök pártja és volt miniszterelnöke Julija Timosenkó pártvezér között. A tekintélyes üzletasszony, mint a narancsos mozgalom megmentője kínálkozott fel a harmadik helyre lecsúszott Juscsenkónak és pártjának megsegítésére. Természetesen magának követelve az a miniszterelnöki széket, amiből korrupció gyanúja miatt távolította el Timosenkót az államelnök. A kormányalakításra 60 nap van az alkotmány szerint, tehát Juscsenkónak elég ideje van még a kialakult helyzet kiértékeléséhez, és a számára legoptimálisabb kormány kinevezésére.

A nyugatbarát tábor ígéretet tett, hogy javítani fog az ország gazdasági helyzetén. Timosenkó az évelején aláírt orosz-ukrán gázszállítási megállapodás újratárgyalását helyezte kilátásba. Az ukrán gazdaság sokat romlott az elmúlt egy évben, amelyet elsősorban az ország fő export cikkének az acélnak és a vegyi termékek világpiaci árának drasztikus csökkenése okozta, valamint a külföldi beruházások, befektetések hiánya.

A legtöbb szavazatott kapott Janukovicsról, az orosz anyanyelvűek szószólójáról és a kettősállampolgárság hívéről is érdemes említést tenni. A jelentések szerint valamivel visszafogottabb volt moszkvai kapcsolatait illetően, hiszen választási programjában már csak az ország NATO tagságát ellenezte, az EU-hoz való közeledést nem. Január óta járta az országot és vagy 50 települést keresett fel. Beszédeit kétnyelven (orosz, ukrán) tartotta, és Ukrajnát az EU és Oroszország közti hídnak nevezte. Emellett elismerte, hogy Juscsenkó hatalomra kerülése óta a szólás- és sajtószabadság sokat fejlődött. Ugyanakkor maga Janukovics is sokat fejlődött, győzelmét amerikai tanácsadóknak köszönheti. Ez talán a legnagyobb szenzáció, hiszen a republikánus Paul Marafort segítette Reagan és George W. Bush kampányát is. Rick Ahearn pedig Reagan temetését vezényelte. Az amerikai kampánymenedzsereket Ukrajna leggazdagabb embere, a 40 éves acélmágnás Rinat Akhmetov hozta az országba.

Az Egyesült Államok közben üdvözölte a választás kimenetelét, megjegyezve, hogy - ellentétben a belorusszal – ez szabad és fair volt.



.
Előzmények


.

Magyar beruházás Szíriában

Damaszkuszból jelentik, hogy a Magyar Kereskedelmi Kamara delegációja látogatott az országba és megállapodtak egy 500 szobás szálloda-komplexum, valamint egy bevásárlóközpont építésében a szíriai Aleppo-ban.

Monday, March 27, 2006

Meleg figyelem

Részletes beszámoló olvasható a KDNP budapesti országos gyűléséről, és Semjén Zsolt melegek elleni kirohanásairól a brit melegek internetes lapjában, a Pink(Rózsaszín)News-ban.

Homofóbia ütötte fel a fejét a magyar választásokon” a címe az írásnak, mely szó szerint idézi Semjén Zsolt kitételeit, beleértve az SZDSZ elleni kirohanásait is. A tudósítás arról is beszámol, hogy Semjén helyeselte, hogy a jelenlegi lengyel államelnök Lech Kaczynski még Varsó főpolgármestereként betiltotta a varsói meleg parádét.


A brit hírportál szerint fej-fej melletti küzdelem várható a Fidesz és az MSZP között. A legutóbbi közvéleménykutatási eredményekre hivatkozva a tudósítás szerint az április 9.-i és 23.-i választást az MSZP nyeri egy hajszállal, vagy nagyon szoros végeredmény várható.

Sunday, March 26, 2006

Búcsú a 'G'-től



A "Dzsi" (G) a „Játékok” (Games), a Melbourne-ben vasárnap este véget ért Nemzetközösségi Játékok, az egykori brit gyarmatok olimpiájának helyi röviditése. Nem sokat írt róla a magyar média. Az éremtáblázatot magasan nyerték az ausztrálok. Szinte mindenben dobogósok lettek! Valóságos csoda. Jó bemelegítő volt a pekingi Olimpiára. Well done!

Fair Dinkum! C'Mon, Aussie C'Mon……

.

Megjegyzés

Az éremtáblázatban gyönyörködés közben találtam egy "kakukktojást": Mozambique-ot, mely soha sem volt brit, - többszáz évig portugál (gyarmat) volt. Kis kutakodás után rátaláltam a megoldásra. Amikor Dél-Afrikát (ismét) felvették a Commonwealth-be, akkor a szomszédos Mozambique-ot is felvételre javasolták a környező államok - egykori brit gyarmatok. A "nagytanács" végül úgy döntött, hogy - nem csinálva ezzel precedens ! - 1995-ben felvette tagjai közé.

Hazai tájékoztatás

Olvasom a magyar nyelvű hírekben, hogy átadták, felavatták Pécsett az új repülőteret. Lásd pl. HVG - 16:46-os keltezésű hír, az MTI-re hivatkozva.

Ugyanakkor az
MTI angol nyelvű jelentése, mely 46 perccel ezelőtt jelent meg a világhálón, arról számol be, hogy Pécs és a repülőtér Pogány közti út egy szakaszát II. János Pál pápáról nevezték el.


Megjegyzés

Mivel fizetős az MTI híre, ezért ide másolom:


Road section named after Pope John Paul II in Pecs


Budapest, March 26 (MTI) - A section of a road connecting the south Hungarian city of Pecs with its airport at Pogany was named after the late Pope John Paul II on Sunday.


The Holy Father pontificated a mass at the airport back in the summer of 1991, during his first visit to Hungary.

A memorial plaque depicting the Pope was unveiled by Speaker of Parliament Katalin Szili, local mayor Laszlo Toller, Apostolic Nuncio Juliusz Janusz and Poland's Ambassador to Hungary Joanna Stempinska.

Addressing the ceremony, Szili said the road section would symbolically connect the region with Europe, Hungary with Poland and believers with non-believers.

The inauguration ceremony was timed to coincide with the opening of Pecs-Pogany international airport.

Saturday, March 25, 2006

Durva

Olvasom az MTI jelentését a Keresztény Demokrata Néppárt (KDNP) szombaton Budapesten rendezett országos nagygyűléséről, benne a következőket:

„….A KDNP elnöke több ponton keményen támadta Gyurcsány Ferencet is. Bírálta például a miniszterelnök azon kijelentését, hogy a vallás magánügy. Semjén Zsolt - Mindszenty bíboros 1946-os szavait idézve - kijelentette: ahol a vallás magánügy, ott korrupcióba, bűnbe, kegyetlenségbe fordul az élet. Hozzátette: Hitlerék is magánügynek tekintették a vallást, "jött is utána Gestapo, Auschwitz, börtön". Megjegyezte, hogy Mindszenty próféta volt, mert beszéde után nem sokkal jött a kékcédula, Rákosi Mátyás……”

Azóta már tele van a hazai sajtó, hogy „Semjén Hitlerhez hasonlította Gyurcsányt”. Mint általában a magyar közéletben – pláne választások előtt, a „finisben” – megint óriási csúsztatásnak vagyunk (szem)tanúi. És ebbe most rendesen belejátszott a
róm. kat. egyház is! Ugyanis csak részleteket vettek ki a hercegprímás 1946-os pécsi beszédéből, (nekem megvan a teljes beszéd(gyűjtemény ) - és nem említik az előzményt, a körülményt!

Mindszenty, aki 1892-ben született, 1919-ben, a vörös diktatúra idején (27 évesen) vált antikommunistává. Nem csoda. A zalaegerszegi főgimnázium hittanárát többször letartóztatták. Elég beleolvasni egy tanulmányba:

".....(A Tanácsköztársaság idején)..... Alapelvként az alkotmányban kimondták, hogy az egyházakat elválasztják az államtól, a vallás magánügy. Az egyházi iskolákat államosították, az egyházi birtokokat szintúgy állami kezelésbe vették, a hitoktatást kitiltották az iskolákból. A klerikusoktól megvonták a szavazati jogot, a hitbuzgalmi és valláserkölcsi egyesületeket feloszlatták, intézményeiket, sajtójukat ugyancsak elvették. A nemegyszer primitív vallásellenes propaganda éppen ellenkező hatást váltott ki, a hívek készek voltak egyházuk, papjuk és hitük védelmére........"

A nyilasok által 1944 telén Sopronkőhidán fogva tartott antikommunista Mindszenty, 1945 tavaszán (nagyon) jól látta, hogy a zöld-barna diktatúrát elűző szovjettel visszatér a sokak által elátkozott proletárdiktatúra, azaz a 19-es Tanácsköztársaság. Ezt nyíltan nem mondhatta ki, ezért példálódzott Hitlerrel és a nácikkal a háború után másfél évvel. Hogy mennyire igaza volt/lett, arra jellemző egy másik tanulmány:

"........Az állam és a párt mindenható urai ragaszkodtak a lenini kijelentéshez: „A vallás magánügy az állam részéről, de nem az a párt részéről”, majd egy kissé eltorzítva így adták tovább: „A vallás magánügy az államon belül, de a párton belül nem az.” A későbbiekben ez az elgondolás tovább szigorodott, s gyakorlatilag a teljes magyar társadalom vallási aspektusának kiiktatását tűzte ki végső célul. ....." (Valóság)

A (nagy) baj ott van, - és ez a legszomorúbb a fiatal magyar demokráciában - hogy (már megint) a mai baloldalt történelmünk egyik legsötétebb diktatúrájával próbálják azonosítani. És ez DURVA !


Rossz időzítések (?)

„Ki kicsoda Magyarországon, és Lengyelországban?” Ez a kérdés vetődött fel bennem a pénteki (március 24.) nap eseményeit olvasva a magyar médiában. Már jeleztem, hogy a lengyel államfő, Lech Kaczynski egynapos magyarországi látogatását meglehetősen egyoldalúan, politikai beállítottságuknak megfelelően mutatták be a magyar média szereplői. Sokkal korrektebb képet kaptam a tegnapi nap eseményeiről, amikor elolvastam az orosz Pravda internetes kiadását, és benne az előzetest Kaczynski egynapos magyarországi programjáról.

Különösen a Népszabadság Álláspont rovatában „A lengyel vendég” című kommentár lepett meg (és zavart össze), hiszen a nap (március 24. péntek) vendége (Lech) Kaczynski lengyel államfő volt. Ugyanakkor a Népszabis aktuálpolitikai cikk irtózatosan lehúzta az ország vendégét, akit a cikkíró szerint Semjén Zsolt hívott meg. Kicsit furcsállottam a dolgot, de második nekirugaszkodással megtaláltam a rejtélyt, ill. a kommentárban eldugott egyetlen mondatot ("...Lech Kaczynski államfő, Sólyom László mai vendége, ugyancsak nem arról ismert, hogy lelkesedne az unióért....")

Ahá! Tehát, nem „a nap hőséről”, Lech-ről, a lengyel államfőről szólt a Népszabis „köszöntő” (A lengyel vendég), hanem, - mintegy előzetesként - a hétvégére Budapestre látogató ikertestvéréről, a jobboldali pártvezér Jaroslaw-ról, mely jó apropót adott a Népszabadságnak egy kis Orbán szapulásra.

De nem ez volt az egyetlen „idő- és képzavar”, ami tegnap félreértésre adott okot. A lengyel kormányfő pénteki programjának előzetesét a moszkvai Pravda az AP amerikai hírügynökségre alapozta. Eszerint a magyar miniszterelnök sajtóirodája azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc pénteken Brüsszelben lesz, és ezért nem tud találkozni a lengyel államfővel. Az MTI péntek esti (19:35) jelentésében,
viszont az áll, hogy Gyurcsány találkozott a Brüsszelből „munkalátogatásra” Budapestre érkezett román kormányfővel, Tariceanu-val. Ezt román hírportálok is megerősítették pénteken este (21:56-kor és jövőidőben!). Egy korábbi, - délutáni (17:45) - MTI jelentés szerint, viszont Gyurcsány sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben! Ki érti ezt? Egyik olvasóm, pedig azt jelezte, hogy a Kossuth Rádió szombat déli adásában azt hallotta: „….Szili Katalin se találkozott a lengyel elnökkel, mert "későn érkezett a megkeresés"..”

Ezek után felvetődik a kérdés:

1. Ki, és mikor hívta meg Lech Kaczynski államelnököt Magyarországra?
2. Ki állíttatta azt a győri emlékművet, és annak felavatásához mennyi köze van, mennyire érdekelt a lengyel államfő?
3. Egyáltalán mi indokolta ezt az egynapos villámlátogatást?
4. Valóban „csak” szervezési hiba eredménye ez a látható kapkodás, fejetlenség, vagy tényleg egy (jobboldali) politikai kavarás az elkövetkező magyar választások kimenetele érdekében?

Örülnék, ha valaki – őszintén! – meg tudná válaszolni ezeket a kérdéseket.



Friday, March 24, 2006

Amikor a Pravdából kell megtudni......

Meglehetősen ellentmondó hírek jelentek meg a magyar sajtóban Kaczynski lengyel államfő egynapos magyarországi látogatásáról. A jobboldali sajtó Orbán pártelnökkel történt megbeszélését hangsúlyozta, miközben Gyurcsány miniszterelnököt elmarasztalta, mondván a kormányfő „letagadta magát”. A baloldali sajtó Kaczynski korábbi kijelentéseire emlékeztetett és nem felejtette megemlíteni, hogy vagy húsz polgár- és emberjogi aktivista – erős rendőri készültség mellett tüntetett a látogatás ellen.

Hogy valójában mi történt március 24-én Budapesten, azt az orosz Pravda internetes kiadásából tudhatjuk meg.


".......A lengyel államelnök pénteken egynapos látogatást tesz Magyarországon, ahol napirendjén aktuális témák és a lengyel-magyar történelmi barátság megünneplése lesz.

Találkozni fog Sólyom László államelnökkel és a fő ellenzéki párt, a Fidesz vezetőjével, Orbán Viktorral.


A megbeszélések tárgya lesz többek között az EU alkotmány, az energiabiztosítás és a regionális együttműködés.

Délután Kaczynski és Sólyom a nyugat-magyarországi Győrbe utazik, ahol felavatnak egy emlékművet, amely a két nemzet többévszázados barátságának állít emléket.

Kaczynski nem fog találkozni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, mivel az pénteken Brüsszelben lesz – jelentette a kormányfő sajtóirodája.
....."


.
Mindez – moszkvai idő szerint – már a látogatás előtt olvasható volt a Pravda internetes oldalán.

.

.

Fejlemények

Az ukrajnai választások elé

A magyar média nem igazán tér ki Ukrajna történelmi hátterére, a politika mozgató rugóira. Pedig sok mindenre rávilágítanak, és sok mindent elárulnak az elmúlt hónapok, évek eseményei. Például, nem volt olyan történelmi megemlékezés Ukrajnában, ahol ne jelent volna meg a lengyel és a litván állami vezetés valamilyen formában. Sőt, már a narancssárga forradalom idején feltűntek, mint “békéltetők”. Juscsenkó segítségére sietett két lengyel és egy litván államelnök (Kwasniewski, Walesa és Adamkus) is. A magyar média szerint ezek az államférfiak az EU-t képviselték, a valóságban, pedig régi, történelmi “sebeket“. Nyugat-Ukrajna ugyanis csak 1939 szeptemberéig (amikor a Szovjetunió hátba támadta a nácik ellen két hete küzdő lengyeleket) ez a terület Kelet-Lengyelország volt. Lengyel ismerősöm minden év szeptember 17-én egy jelzővel emlékeztetett e nap tragédiájára: “fatal day“, azaz a “lengyel Trianon“.

Szóval, Lengyelország vigyázó tekintetét több okból is Juscsenkóra és a narancssárga forradalomra vetette. Akinek nincs kedve elolvasni a “lengyel Trianon” című írásomat, annak dióhéjban néhány történelmi tény. A lengyelek és litvánok évszázadok óta szoros kapcsolatban állnak egymással. Elég csak azt mondani, hogy a Jagellók (Jagelló-ház) litvánok voltak. Vagy, hogy Lengyelország 1772-es felosztásáig Vilnius épp úgy az ország része volt, mint Lwów (Lvov, Lviv, Lemberg), azaz Galícia. Tehát a lengyel és litván vezetők megjelenése a mai (Nyugat-)Ukrajnában sokkal többet jelent, mint csak egy bizonyos “szolidaritás” a forradalommal és az EU képviselete.

Érdemes emlékezni, hogy a lengyel születésű pápa csak Ukrajna függetlenné válása után látogathatott el Kijev-be és Lvov-ba. II. János Pál moszkvai útját a Kreml azért akadályozta meg a szovjet időkben, mert a pápa ragaszkodott az egykori lengyel területek meglátogatásához (is). Amikor 2001-ben (végre) megvalósulhatott az ukrajnai út, Lvov-ban otthon érezhette magát II. János Pál. Többen meg is jegyezték, hogy a pápa jobban beszél ukránul, mint sok állami alkalmazott. Ma is Nyugat-Ukrajnában összpontosul a római katolikus lakosság, valamint annak egy keleti változata (a latin szertartást követő) görög-katolikusok. A többség – főleg Kelet-Ukrajnában - az ortodox (pravoszláv) vallás és egyház hívei.

Ezzel a kis áttekintéssel talán jobban megérthető az ukrán választások tétje és megosztottsága.
Juscsenkó az EU- és NATO-barát “nyugati” érdekeket és értékeket képviseli. Az örök rivális Janukovics viszont az orosz érdek híve, és így Moszkva és Putyin favoritja. Juscsenkó nyugatbarátságát támasztja alá, hogy (második) felesége chicago-i születésű, amerikai állampolgár, aki az amerikai külügyben (State Department) dolgozott, és csak tavaly márciusban vette fel az ukrán állampolgárságot.

Apropos állampolgárság. Az oroszbarát Janukovics programjában szerepel a kettősállampolgárság! Azaz az Ukrajnában élő orosz anyanyelvűek Janukovics hatalomra jutása esetén jogosultak lennének az orosz állampolgárságra is. Mint látható, borzasztó nagy (és mély) ellentétek uralkodnak az ukrán társadalomban.

Elemzők szerint a Janukovics a szavazatok 30 %-át kapja meg, Juscsenkó 20, és a középbal Timosenkó ugyancsak 20 %-ra esélyes. Ha Juscsenkó elnök és volt miniszterelnöke (Timosenkó) kibékülne, akkor simán vernék a mezőnyt. Erre azonban nincs remény. Miközben egyre többen (nemcsak a bizonytalanok!) Janukovics mellé állnak. Ezt az elemzők Putyin sikerének tulajdonítják, aki az évelején igencsak nehéz próba elé állította a nagy hidegben az ukránokat a gázvezetékek elzárásával. A lakosság megosztott: van, aki az EU és a NATO közeledés híve, van, aki az Oroszországhoz való közeledést tartja az egyedüli kiútnak, és van, aki egyiket sem akarja, mert gyors gazdasági javulást, változást egyik fél sem tud Ukrajnának nyújtani.

Visszatérve a lengyel befolyásra, érdemes megjegyezni, hogy Putyin legutóbbi európai útja során Magyarország és Csehország mellett tüntetőleg nem látogatott el Lengyelországba. Ez a lengyelek számára komoly történelmi figyelmeztetés, hiszen tavaly ősszel jelentették be, hogy Oroszország a Balti-tenger alatt kíván újabb földgázvezetéket építeni a németekkel (Schröder). Talán az ukránok is elgondolkoznak ezen, és - szorult helyzetükben - inkább Janukovics mellett teszik le a voksot.

Megjegyzem, a legnagyobb emigráns ukrán közösségek az USA-ban, Kanadában és Németországban élnek. A választás tisztaságát felügyelő, hivatalos kanadai megfigyelők száma 40 fő. Ugyanakkor, ezenfelül a kanadai ukránok szervezete csütörtökön 150 ukránul és oroszul jól beszélő megfigyelőt indított útnak Ukrajnába.



Jó tanács

Az alábbi e-mail-t kaptam. Nem tudom, hogy valódi vagy "hoax", mindenesetre jó tudni.

.


Figyelem felhívás!!!

Ha a mobilodon bepötyögöd a

*#06#

jelsort, a kijelzőn megjelenik a készüléked gyári sorozatszáma (IMEI) - ez egy 15-jegyű szám.

Írd föl valahová és jegyezd meg, mert ha elveszik a telefonod, vagy ellopják, a szolgáltatódat felhívva a sorozatszám alapján blokkoltatni lehet a készüléket, még akkor is, ha kicserélték benne a SIM-kártyát.

Valószínűleg nem látod többet a telefonodat, de legalább így a készüléket az "új tulajdonos" nem tudja használni, sem eladni.

Az IMEI segítségével a rendőrség is megtalálhatja a telefonodat használó személyt, felelősségre vonhatja, elkobozhatja a készüléket és visszaadhatja eredeti tulajdonosának.

Minél több mobiltulajdonos tud erről a lehetőségről és él is vele szükség esetén, annál kevesebb esélyük marad a tolvajoknak. Éppen ezért minél több becsületes emberhez el kell juttatni ezt az üzenetet, hadd terjedjen a jóhír és csökkenjen a telefonlopások száma!



Fejlemény

Mint közben megtudtam, a profi telefontolvajok az IMEI kód átütésével kezdik a telefon feltörését. Ezt követően a telefon beazonosíthatatlanná válik, így bárki használhatja azt.

Ugyanakkor az IMEI kód lekérése telefonvásárláskor igen hasznos, mert így ellenőrizhető, hogy a készüléken levő ragasztott vagy az akkumulátor felöli hátlapján be(égetett, ütött, nyomtatott) IMEI kód azonos-e a telefon által kiírt IMEI kóddal, mert ha nem, akkor a készülék lopott.


Wednesday, March 22, 2006

Szemfényvesztés

Olvasom, hogy újra indítja a kormány a kárpótlást. Paranoiás első gondolatom azt sugallotta, hogy valami újabb, pontosabb "összeírás"-ról ("adatbázis") van szó, hiszen közel tíz éve már egyszer lezárták ezt a témát. Aztán, figyelmesen olvasva - különösen a végét - rájöttem, hogy nagy humbug az egész, hiszen a munkaszolgálatos örökösének kizárólag a "házastárs" szerepel a szövegben, nem, pedig a gyerek !!! – vagy egyéb hozzátartozó, családtag, leszármazott. Ebből az következik, hogy nagyon kevés túlélő, ill. annak "házastársa" jogosult valamiféle kárpótlási jegyre(?).

Majd megtaláltam a pontos, hivatalos szöveget:

TÁJÉKOZTATÓ

az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényben (1992. évi XXXII. törvény) meghatározott határidők ismételt megnyitásáról szóló 2006. évi XLVII. törvényt követő főbb ügyféli tudnivalókról (Forrás: Igazságügyi Hivatal)


Úgy látom, érzem, hogy ez csak alátámasztja aggodalmamat: nagyon kevesen igényelhetik, ill. kaphatják meg ezt az állami (kormány) gesztust.

A szövegből NEM világos, hogy kit tekintenek "életelvesztéses"-nek (milyen borzasztó szó!), és kit "munkaszolgálatos"-nak? Pontosabban: minek tekinthető a halott munkaszolgálatos? Sőt, az origo.hu hírére sem találtam utalást a hivatalos tájékoztatóban, az internetes hírportál ezt írta:
"......Igénnyel azok élhetnek, akiknek a hozzátartozója a magyar hatóság politikai önkénye miatt vesztette életét, málenkíj roboton volt, vagy a II. világháborúban faji, vallási vagy politikai okból munkaszolgálatot teljesített. ......"

Nos, a “málenkij robot” nem a magyar hatóság politikai önkényének következménye! Hanem a polgári lakosság hadifogolyként történő (jogtalan!) kezelése és elhurcolása a győztes fél részéről. Megjegyzem a hivatalos tájékoztató sem tesz utalást erre:

".....akinek a hozzátartozója 1939 - 1989 között a magyar hatóság politikai önkénye miatt életét vesztette, továbbá akinek hozzátartozója deportálás, kényszermunka ideje alatt halt meg, végezetül aki a II. világháború alatt faji, vallási, politikai okból munkaszolgálatot teljesített...."

Sőt, ez alapján a napjainkban oly vitatott Ságvári Endre leszármazottjai is beadhatják kárpótlási igényüket a többi antifasisztával együtt, beleértve Bajcsy-Zsilinszky Endre és Kis János altábornagy rokonságát is. Viszont - a fenti Tájékoztató alapján - nem jár kárpótlás a Szovjetunióba elhurcolt és ott elhunyt gróf Bethlen Istvánnak, vagy az elrabolt, majd a szovjet Gulag-ról visszatért kisgazdapárti Kovács Béla leszármazottjainak.

Ráadásul, mi ez a kárpótlási jegy biznisz? Meg életjáradék? - amit a munkaszolgálatosok, ill. élettársuk kap. Szóval, én "kampányfogás"-t sejtek e mögött a törvénymódosítás mögött. Hiszen, aki tíz évvel ezelőtt nem tudta igazolni az azt megelőző 50 évben történt igazságtalanságot, az most honnan szedi elő a bizonyítékokat, igazolásokat? Ugyanakkor az egész (kormánypárti) “akciónak” nagyon könnyen nagyon rossz visszhangja (szájíze) lehet a közvéleményben: "Már megint v. még mindig pénzt kapnak a zsidók…." Mikor lesz már ennek vége......? Vagy túlkomplikálom?
.
Szerintem, szemfényvesztés az egész törvényrendelet, módosítás, és csak "a zsidók elleni hangulatkeltésre" jó, - így választások előtt. Minden jószándék ellenére.

Monday, March 20, 2006

Rómában Internet és tv nélkül

Pedig megvolt a lehetőségem, hogy 10 euró letét fejében megkapjam a szállodai szobámban lévő tv távirányítóját, és negyedóránként 50 centért leülhettem volna az Internet elé valamelyik internet kávézóban. Minden megkezdett negyedóra számított, azaz egy kerek óra két euró lett volna. Mégis, megálltam, hogy elkerüljem ezeket a helyeket. Helyette bejártam a várost és felfedeztem néhány olyan érdekességet, amikről az útikalauzok nem számolnak be. Például 16 euróért lehet heti bérletet venni, ami minden járműre (metro-busz-villamos) jó a közigazgatási határon belül. Általában a közlekedés olcsó, hiszen 1 euróba kerül egy jegy, amivel az érvényesítéstől számított 75 perc (azaz egy és negyedóra) alatt annyit utazom, amennyit akarok valamennyi közlekedési eszközön. Ez meg is látszik, hiszen (főleg csúcsidőben) borzasztóan tele vannak a kocsik, alig lehet felférni rájuk. Ettől függetlenül a gépkocsi park is jelentős, a mopedekről nem is beszélve. A lopás nem ismeretlen, legalábbis erre utalnak a hatalmas láncok, amikkel a robogók kerekeit odaerősítik. Láttam olyan távirányítós csipogó villogó riasztót is ezeken a járgányokon, amiket Magyarországon csak autókra szerelnek.

Az árakban nagy eltérés tapasztalható a turisták által látogatott helyek és a perifériák („proli” negyedek) között. Ugyanaz a cappuccino, ami a „külvárosban” 70-80 centbe kerül, az „antik” Belvárosban 2,50-3,00 eurót is elkérnek érte. Érdekesség, hogy kétféle árat számolnak a pultnál és az asztalnál fogyasztásnál. Például, ha a szendvicset a pultnál kérem és (állva) fogyasztom el, akkor 1,50 euró, ha viszont leülök, és „kihozzák” („szervírozzák”) a pulttól kéznyújtásra lévő asztalhoz, akkor 2,50 euró, azaz 1 euró a felszolgálási díj. A legdrágább cappuccino-t a Cafe Argentina nevű helyen ittuk, ahol 4,20-at kértek érte. Igaz, ez egy szerdai nap volt, amikor valamilyen nemzetközi futballmeccs (rugby) volt a városban, és sok skót-szoknyás szőrös lábúval találkoztunk. A drága kávé talán annak is szólt, hogy „kupaszerdán” nem szolgálnak fel szeszesitalt Rómában! Az effajta kampánycsendet Magyarországon is be lehetne vezetni.

Apropos, kampány. Az olaszok is azon a hétvégén (április 9-10) választanak, mint mi. Érdekes, sehol a városban nem láttam olyan plakátot, hogy „négy évvel ezelőtt rosszabbul éltünk” vagy, hogy „négy évvel ezelőtt jobban éltünk”. Egyáltalán semmilyen agymosó plakátot nem láttam. Viszont annál több párt választásra buzdító falragaszát. Eleinte azt hittem, hogy az ellenfél emberei húzták át egy X-szel a párt jelképét, jelvényét, aztán rájöttem, hogy eleve így vannak nyomtatva, azaz ezzel jelzik, hogy hova is tegye a polgár a „keresztjét”. Fini és Berlusconi mellett feltűnően sok volt a kommunista párt választására buzdító plakát. Mussolini unokáját (Alessandra) a parlamentbe javasló plakátokkal is találkoztam. Kis kutakodás után megtudtam, hogy Alessandra Mussolini 1962-ben született. Papája (Romano) a diktátor Benito Mussolini harmadik fia, nagynénje, pedig Sophia Loren. Egy időben színészkedett, és a Playboy-ban is szerepelt. Majd elvégezte az orvosi egyetemet, és sebész lett. Jelenleg az Európa Parlamentben képviselő.

Jártam az egykori zsidónegyedben, amit ma is „Ghetto”-nak neveznek. Két dolog tűnt fel:
1. a mártírok nevei között alig akad német hangzású, amiből arra következtetek, hogy az itteni közösség szefardi, azaz spanyol és portugál területekről származók.
2. a Holocaust-ra utaló táblák szövegeiben „náci” vagy „nácifasiszta” szerepel. Ebből, pedig egyértelműen kiderül, hogy a deportálásokat és megsemmisítéseket a (hitleri) német megszállás számlájára írják.

A város másik részén található a Magyarország tér (Piazza Ungheria), amely állítólag a 30-as években a gazdag (olasz) fasiszták kedvelt találkozó helye volt. Különben ma is itt található a Cafe Hungária, ahol a személyzet közül senki sem tud magyarul. A Magyar Intézet épületét, pedig 1928-ban vásárolta a magyar állam, amikor az akkori magyar vezetés kereste a kapcsolatokat Mussolini Olaszországával. Ugyancsak magyar nevű utcára bukkantam az 1942-es világkiállításra tervezett új, modern városrészben (E.U.R.), ami ugyancsak Mussolini érdeme. A gigantománia és a szocreál keveréke ez a irodanegyed, ahol épp úgy hiányoznak az út menti, árnyékot biztosító, fasorjellegű fák, mint bármely magyar lakótelepen. Az utcákat híres zeneszerzőkről nevezték el, az egyik kis utcában Liszt nevét fedeztem fel. Sőt egy Liszt bár is található itt.

Az 1960-as olimpia színhelyén, az egykori olimpiai falu egyik utcája ma is a Szovjetunió nevét viseli (Via Unione Sovietica). Senkit sem zavar, épp úgy, mint Togliatti, akiről ugyancsak utcát neveztek el (Viale Palmiro Togliatti). Sőt, az ország címerében is megtalálható az ötágú (vörös) csillag.

Végül, még egy érdekesség. Egy római elővárosi vasútállomás, valamint egy út neve (Via) Nomentana. És ezzel, Internet és televízió nélkül sem tudtam teljesen kikapcsolódni, és egy hétig felejteni a magyar belpolitikát.

Thursday, March 09, 2006

Ki háborús bűnös ?

...…..a magyar törvények és joggyakorlat szerint. Ez foglalkoztat a magyar Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése óta. Csak a magyar médiában megjelent közleményekre tudok támaszkodni, és azokból bizony egyértelműen nem derül ki, hogy vajon a jelenlegi, hatályos törvények szerint kit tekint a magyar állam háborús bűnösnek. Pedig Charles Zentai Károly és Polgár Lajos esetleges kiadatása érdekében nem elhanyagolható ez a magyar döntés és jogi álláspont. Okfejtésem itt olvasható.

Tuesday, March 07, 2006

Pénzes zsákok

Az Oscar-ra való tekintettel a világ legjobban fizetett (vagy kereső?) filmcsillagait gyűjtötte egy csokorba a Forbes Magazin.
(Jennifer Aniston képe felett lehet beállítani a "vetítési sebességet")


Félmagyar elnökjelölt

New York állam kormányzója, George E. Pataki otthonában várja a teljes felépülést, miután vakbél operációját követõen nehezen akart a gyógyulás útjára lépni. Az elmúlt 18 nap alatt két kórházban is kezelték, ahol többször megoperálták. A hazaengedésérõl szóló hírek szerint az egyik orvosfeleség töltött káposztával ajándékozta meg a „félmagyar” kormányzót. És valóban! A Wikipedia-ban található életrajza tanúsága szerint édesapja (Pataki Lajos) volt magyar bevándorlók gyermeke, míg édesanyja (Margaret Lagana) félig olasz, félig ír származású. A 60 éves, római katolikus kormányzó 2008-ban a republikánus párt jelöltjeként kíván indulni az amerikai elnökválasztáson.

Saturday, March 04, 2006

Történelem elsőkézből

Azon kevesek közé tartozom, akik „szembe mertek nézni a múlttal” és képesek azt „feldolgozni”. Az 1944-es időkben az ország hangulatára jellemző volt, hogy a Magyarország felett lelőtt, lezuhant amerikai repülőgépek pilótáinak csak akkor volt reményük a túlélésre, ha német vagy magyar katonák találtak rájuk, máskülönben a magyar lakosság a helyszínen agyonverte a földetérőt. Ezt a sztereotip megállapítást csak szűkkörben mertem hangoztatni, mindaddig, amíg az Interneten több visszaemlékezést nem olvastam US veteránokról, veteránoktól.

Ma is egy ilyen visszaemlékezés jelent a net-en egy south carolina-i helyi lap (Myrtle Beach Online) jóvoltából. Három második világháborús veteránnal beszélget a The Sun News riportere a lap mai számában. Náci hadifogságban ismerkedettek meg egymással, és ott érte őket a felszabadulás Európában. A riport szerint az utóbbi időben járnak össze, hogy emlékeiket felidézzék egymásnak.

Egyikük, a 88 éves Earle Kelly alezredes, meséli, hogy 1944. szeptember 10-én (vasárnap) Bécs bombázására indult B-24-es ("Liberator") gépével. Elmondása szerint Berlin után Bécs volt Európában a legjobb légvédelemmel rendelkező náci város akkoriban. 1200 légvédelmi ágyú vette körül Bécset és nem lehetett úgy a császárváros fölé repülni, hogy különböző szögekből legalább 750 ágyú tüzeljen a behatoló bombázóra. Aznap 18 amerikai gépet lőttek le a nácik. Kelly-ék mintegy 8 ezer méter (25.000 láb) magasságban repültek, amikor a tízfős csapatot négy találta is érte. Earle Kelly katapultált és ejtőernyőjével magyar területen egy szántóföldön landolt. Földreérésekor a helybéliek elkezdték ütlegelni, és fel akarták akasztani az első fára. A szerencsétlen, félholtra vert amerikai ma sem tudja, hogy a kötél volt rövid, vagy az ág volt túl magasan, csak arra emlékszik, hogy kétszer-háromszor megpróbálták megismételni akasztását. Még idejében megjelent két magyar katona, akik fegyverrel oszlatták szét az összegyűlteket, Kelly-t pedig magukkal vitték. Étlen-szomjan egy kastély pincéjébe zárták patkányok közé, és őrzői csak szerdán adtak neki először egy pohár (cup – ami lehet csésze, vagy akár csajka is) bablevest és egy kőkemény kenyeret. Majd átadták a náciknak, akik tovább hajtották a Birodalom belsejébe. 1945. április 29-én amerikai csapatok szabadították fel, és májusban visszatérhetett az USA-ban.

Wednesday, March 01, 2006

Jönnek az oroszok ?

Eddig (20:17 – 01.03.06) még nem láttam a magyar hírportálok anyagában az Interfax és a RIA Novosti jelentését, mely szerint a budapesti Parlamentben tartott „négypárti” találkozón Putyin közölte: „Ha meghívnának, meghívást kapnánk az 1956-os forradalom 50. évfordulójára, Oroszország biztos képviseltetné magát. Hogy milyen szintű küldöttséggel, azt ma még nem lehet megmondani, de hogy ott/itt lennénk, az biztos.”

Kit szolgálnak?

Szinte egyszerre jutott el hozzám két hír. Az egyik szerint Hazánkban a megkérdezettek 68 százaléka ítélte jónak a rendőrség munkáját a másik szerint viszont NEM (Naív ügyfél vs. Putyin)

Ez utóbbi igencsak rávilágit a pártállami időkből itt ragadt gondolkodásra, hiába írják ki a rend őrei, hogy már pedig ők “szolgának és védenek”. Vajon kit szolgálnak? Az idelátogatót? Miközben kenyéradóikat, az adófizető polgárt durván megsértik, megalázzák a törvény nevében.

Szokatlan és meglepő, mi több, megdöbbentő látvány volt számomra jó pár évvel ezelőtt szemtanúja lenni, ahogy a rend őrei kihelyezték a megállni tilos táblákat és nyomukban már ott volt az “autómentő”. Tudtam, hogy nem “Nyugaton” vagyok! Sok helyen már elmeséltem, hogy ilyen esetben hogyan jár el, pl. a müncheni rendőrség.

A sors iróniája, hogy épp Magyarországon voltam, méghozzá repülővel. Kocsimat, a megszokott (nem fizetős) helyen hagytam. Mire néhány nap után visszaértem, a kocsimnak hűlt helye volt. A parkoló tövében lévő ház, pedig fel volt állványozva, és kitéve az építkezés miatt parkolni tilos, valamint a gyalogos forgalom a túloldalon tábla. Felhívtam a rendőrséget, bemondtam a rendszámot, és hogy mi történt: nem voltam itthon, közben elkezdődött az építkezés. A rendőr a telefonban rögtön mondta, nyugodjak meg, kocsim egy utcával arrébb áll, olyan helyen, amely nem fizetős.

Hogy ennek az úri módon (és ingyen) elintézett, “polgárbarát” rendőri akciónak mi volt a titka, költözködésemkor jöttem rá. Ugyanis az utcában tilos a második sorban parkolni, ezért a költözködést előre be kell jelenteni a rendőrségen. Majd a költözködés időpontja előtt három nappal kiteszik a rend őrei a “költözködés miatt megállni tilos” táblát olyan hosszúságban a járda szélére a bejárati kapu elé, amekkora hosszú a kamion. (aminek méretét ugyancsak meg kellett adnom!). A rendőrjárőr megérkezett, kitette a tiltó táblákat és felírta az akkor ott parkoló kocsik rendszámát. Majd a költözködés napján, ha még mindig ott parkolt valaki, ki kellett hívnom a rendőrt, hogy intézkedjék. A rendőr ilyenkor megnézi a tilosban parkoló jármű rendszámát, és ha megegyezik az általa három nappal korábban készített listával, akkor ingyen és bérmentve arrébb szállítják, hiszen a tulaj valószínűleg nem járt arra. Ugyanakkor, ha a listán nem szereplő rendszámú kocsi tulajdonosát kegyetlenül megbüntetik, - és természetesen elszállítják a (városszéli) “gyűjtő”-be.

Ezt a gyakorlatot mikor fogja bevezetni a magyar rendőrség? Hogy érezze az adófizető jó nép, hogy valóban szolgálnak, nem csak védenek.

A cigányok védelmébe szólt a Vatikán

A cigányság helyzetével foglalkozó jelentést adott ki a Vatikán. A dokumentum (PRESENTATION OF DOCUMENT ON PASTORAL CARE OF GYPSIES) teljes szövege még nincs meg az Interneten, de a Vatikán már jelezte, hogy hamarosan a Szentszék web-oldalán olvasható lesz.

A vatikáni kiadvány szerint Európában meg kell szüntetni a cigányság szembeni előítéletet. Sokkal több megértést kell tanúsítani a nomád népek iránt, akiket évszázadokon át üldöztek. A pápa tanácsadó testülete tanulmányozta a cigányok társadalmi helyzetét, és megállapítja, hogy a hagyományosan keresztény országokban üldözték a cigányokat, és ez a mélyen gyökeredző előítélet megmaradt, minek következtében a cigányok vándorlásának újabb hulláma elé néz Európa.

Az egyháznak a segítő híd szerepét kell betöltenie a nomádok és a helyi közösségek között. El kell oszlatni a közösségek bizalmatlanságát a cigányokkal szemben, a cigányságnak, pedig tisztelni kell a (helyi) törvényeket.

A vatikáni tanulmányt bemutató sajtóértekezleten egy frissen felszentelt pap, Osvaldo Morelli atya tiltakozott, hogy a dokumentum a cigány szót használja.Én egy roma vagyok Abruzzi-ból. Általában nem szeretnek minket, még a keresztények sem.” – mondta, majd így folytatta: „Azt hiszem nem szabadna használnunk a cigány kifejezést, mert a cigányok azok, akik lopnak és kéregetnek. Én roma vagyok.”

A dokumentum (egyik) szerzője, a pápai tanácsadó testület titkára, Marchetto bíboros, azzal védekezett, hogy habár sokan elvetik a cigány szót, mégis ezt találták a legjobbnak a sok más meghatározás közül, amit aztán mindenki szíve-joga szerint használ saját magára az életben (Roma, Sinti, Manouches, Kale, Gitans and Yeniches)

II. János Pál 1997-ben avatta boldoggá az első cigány mártírt, Ceferino Giménez Malla-t, akit a spanyol polgárháború idején kivégző osztag elé vittek, mert védelmébe vett egy utcán végig hurcolt papot.