Friday, September 30, 2005

Magyar légijárat Izland és Lengyelország között

Egy meg nem nevezett magyar légitársaság (feltehetően a Wizzair) komoly tárgyalásban van Izlandon, hogy vendégmunkásokat szállítson. Az izlandi hírügynökség szerint egymilliárd dolláros beruházásra - egy alumínium olvasztó építésére - az amerikai Bechtel céget választotta az Alcoa. Az izlandi munkafeltételek annyira kemények, hogy az amerikai cég végül is vendégmunkásokkal üzemeltetni gyárát. A munkaszerződés szerint munkásai szállításáról a Bechtel-nek kell gondoskodnia, és így jött a képbe a magyar légitársaság. A tervek szerint karácsony előtt indulnak az első járatok Izland és Lengyelország között, amikor a (vendég)munkások hazamennek ünnepelni.

Wednesday, September 28, 2005

A rockénekes nagykövet

Ismét koncertezett a „Hajlandók Koalíciója” nevű rock együttes, melynek gitárosa és vezető énekese a washingtoni magyar nagykövet Simonyi András. Mint az AP jelenti, Cleveland-ben állt össze (ismét) a banda, hogy jótékonysági koncertet adjon a Katrina hurrikán áldozatainak. A 25 és 50 dolláros jegyekből befolyt teljes bevételt a new orleans-i Hard Rock Cafe személyzetének ajánlották fel.

Tuesday, September 27, 2005

Get Smart

Don Adams, mint titkosügynök Maxwell Smart ........................ AP

Elment fiatalságom egyik kedvelt figurája: Maxwell Smart, a “Get Smart” című amerikai tv sorozat főhőse. A sajátos humorú Mel Brooks ötlete alapján készült James Bond paródia főszereplője: Don Adams. Szavajárásai fogalommá váltak az angol nyelvterületen, mint pl. "Would you believe ... ?" vagy "Sorry about that, chief" , és kedvencem: “Good thinking 99 !” Nekrológját olvasva, csak most tudtam meg, hogy igazi neve Donald James Yarmy volt, Bronx-ban (N.Y.) született, magyar (izraelita) apa és ír (katolikus) anya gyermekeként.

Ja, és a "Get Smart" zenéjét Irving Szathmary szerezte. Neve mindenegyes epizódnál ott volt olvasható a képernyőn.

Megpecsételődött az "Aranyvonat" sorsa

Egy floridai bíróság lezárta azt a több mint öt éve folyó pert, melyet magyar Holocaust túlélők indítottak az Egyesült Államok ellen, az úgynevezett „Aranyvonat” ügyben. A vád szerint a magyar zsidóktól összerabolt értékeket Németországba szállító vonatszerelvényt elfogta és lefoglalta a hitlerizmus alól Európát felszabadító szövetséges amerikai hadsereg. A lefoglalt javakat azonban nem szolgáltatták vissza jogos tulajdonosaiknak, hanem a vagonokat részben megdézsmálták, részben pedig az értékes műtárgyakat elárverezték, mondván tulajdonosaik ismeretlenek. A 60 éve történt igazságtalanságba nem nyugodott bele több Floridában élő egykori magyar Holocaust túlélő, és jóvátételi pert indítottak választott hazájuk, a második világháborúban győztes USA ellen. Márciusban már megszületett az elsőfokú ítélet, mely szerint az Egyesült Államok összesen 25,5 millió dollár kártalanítást fizet a világszerte még élő mintegy 62.000 Holocaust túlélő magyar zsidónak. Az ítélet ellen vagy 350 érintett élt fellebbezési jogával, azt követelve, hogy csakis a károsultak részesedjenek ebből az összegből. Patricia Seitz, szövetségi bíró hétfői jogerős döntése viszont kimondja: a 25,5 millió dolláros kártalanítást zsidó szervezeteken keresztül kell eljuttatni a rászorulókhoz. Az Egyesült Államoknak, pedig nyilvános bocsánatot kell kérnie a dicstelen katonai akció miatt. A pénz elosztását illetően, annak több mint 40 %-a Izraelbe, 22 %-a Magyarországra, 21 %-a az USA-ba, 7 %-a Kanadába, a fennmaradó részét pedig a világ többi országába kell szétosztani a magyar Holocaust túlélőknek, az elkövetkező öt évben.


Kiegészítés
A bírónő kiszámította, hogy ha ezt az összeget mindenegyes túlélőnek egyenként ítélték volna meg, akkor az ügyvédi és egyéb költségek levonása után fejenként USD 300.- jutott volna mindenkinek. Ugyanakkor, a US törvények szerint hasonló esetekben, mint ez (amikor az állam fizet), a maximális kárpótlás fejenként 10 ezer dollár. Ez a 62.000 túlélőt figyelembevéve 620 millió dollár lenne. Az amerikai kormány ekkora összeget nem fizetett volna. Így “fair” (salamoni) döntésnek tartják az ügy és az amerikai bírósági gyakorlat jó ismerői a hétfőn kihirdetett jogerős ítéletet.

Monday, September 26, 2005

Esélyegyenlő osztrák himnusz (?)

Az osztrák himnusz szövegének megváltoztatását kéri, javasolja a nőügyek minisztere Maria Rauch-Kallat. A néppárti miniszterasszony szerint diszkriminatív a nemzeti dal két helyen is. Ezérzt a “Haza Te nagy fiaid “ «Heimat bist Du grosser Söhne» helyett a “Haza nagy lányai, fiai “«Heimat grosser Töchter, Söhne» lenne a mai kornak megfelelő szöveg, valamint a Vaterland, helyett a Heimatland használata .

Ami még érdekes, a himnusz szövege egy osztrák írónő alkotása, és 1946 óta Ausztria állami himnusza. A szövegváltoztatással egyetért a horvát származású írónő Paula von Preradovic fia, Fritz Molden is. Habár maga a himnusz az osztrák állam tulajdona, mivel pályázaton választották ki annak szövegét, ezért csak a parlamentnek kell majd döntenie, ill. hozzájárulnia a szövegváltoztatáshoz.

Thürmer Kubában

A vietnami állami hírügynökség jelenti, hogy szeptember 24-én Kubába érkezett a magyar Munkáspárt delegációja, Thürmer Gyula pártelnök vezetésével, hogy erősítsék a kubai Kommunista Párttal való kapcsolatokat. Thürmer látogatása során találkozik a kubai vezteőkkel, hogy tanulmányozza az ország szociálgazdasági fejlődését – írja a Granma napilap. A Munkáspárt, mely a magyar kommunisták pártja, folyamatosan védelmezi a maxista-leninista elveket annak ellenére, hogy a szocialitsa kormány hatalmát vesztette Magyarországon.

(Az utolsó mondatot*, nem teljesen értem. Vagy félrefordítás, vagy „szocialista” alatt a kádári időket érti a havannai pártlap, a Granma.)


* The POH, which rallies Hungarian communists, continues to defend Marxist-Leninist ideals even though the socialist government lost power in Hungary, the newspaper said.

Opera Teller Edéről

Szombaton (október 01.) mutatják be az „Atom doktor” (Atomic Doctor) cimű operát San Francisco-ban. A zeneszerző John Adams öt évig dolgozott rajta. Zeneműve az atombomba születéséről szól, és főszereplője a Manhattan Project vezetője, a fizikus J. Robert Oppenheimer. A darabban jelentős szerepet kapott Oppenheimer felesége Kitty, valamint Teller Ede.

Sunday, September 25, 2005

Ki nevet a végén ?

Miközben a magyar média annak örül, hogy Lothar Matthäus nemet mondott a görögöknek, a német sajtóban újabb hírek, pletykák láttak napvilágot. Németországban ugyanis még mindig keresik a jövő évi világbajnokságra készülő válogatott edzőjét, azaz a szövetségi kapitányt. Tegnap (szombaton) a Bayern München elnöke Karl-Heinz Rummenigge azt nyilatkozta, hogy szerinte erre a posztra a legmegfelelőbb ember ("a legjobb megoldás") Lothar Matthäus lenne a jelenlegi edző, Jürgen Klinsmann, utódja.

A német sport-hírportál (Sport1), pedig a német sport tévére (DSF) hivatkozva arról számol be, hogy a Bayer Leverkusen (is) edzőt keres. Rudi Völler, aki ideiglenesen látja el az edzői feladatot, azt mondta, hogy „meglepetés lehet az új edző személye”, de ezt legkorábban – talán – jövő hétvégén tudhatjuk meg. A hírportál úgy tudja, hogy komoly tárgyalások folynak erről Morten Olsen-nel és a görögöket kikosarazó Lothar Matthäus-szal.

Apropó, Matthäus. A magyar média szinte kivétel nélkül az MTI jelentését
hozta le, aminek első kiadásából kimaradt a német nyelvterületen mindenhol megjelent hír, miszerint a görögök igen csak mérgesek Matthäus-ra, mivel a szerződése tényleg csak aláírásra várt, és a repülőjegyét is már megvették. A PAOK elnöke, Giannis Goumenos, azt ígérte, hogy nyilvánosságra fogják hozni a megállapodás teljes szövegét. Ezt a magyar hírportálok később pótolták, lásd hvg. Az MTI jelentéstől csak egyedül a Sport Fórum hírportál tért el, mely a Nemzeti Sport-ra hivatkozva közli, hogy az MLSZ valószínűleg már „megsúgta” Matthäus-nak, hogy szerződéshosszabbítás lesz, amiről hivatalosan csak október 13-án döntenek. Ha mégsem lesz hosszabbítás, akkor, mint látható, a 150-szeres német válogatott csatárnak nem lesznek "elhelyezkedési gondjai".

Hogyan lesznek a vesztesekből győztesek ?

Két kelet-európai virtuóz tartja izgalomban, és állítja nehéz döntés elé a szöuli komolyzene rajongókat. Ugyanis a két kiváló zongoraművész, a horvát Ivo Pogorelich és a lengyel(-magyar) Piotr Anderszewski, ugyanaznap (október 06-án), ugyanabban az időben (este nyolckor) koncertezik a dél-koreai főváros két különböző koncerttermében. Az erről beszámoló dél-koreai hírportál kiemeli, hogy mindkét zenei kiválóságra akkor figyeltek fel és lettek világhírűek, amikor épp nem nyertek zenei versenyt.

Ivo Pogorelich 1980-ban részt vett a varsói nemzetközi Chopin-versenyen, ahol a harmadik fordulóban a zsüri leszavazta, tehát kiesett. Erre föl a világ egyik leghíresebb élő női zongoristája, a zsüritagnak meghívott Martha Argerich mérgében és tiltakozásul otthagyta a versenyt, miközben zseninek nevezte a fiatal horvát zongoraművészt. A sajtó és a zenekedvelők ettől figyelik (rajongással) Pogorelich játékát.

A magyar anyától származó lengyel Piotr Anderszewski pedig a varsói Chopin-versenyhez hasonló értékű leeds-i zongoraversenyen, 2000-ben, játék közben állt fel azzal, hogy nem tetszik neki a saját előadása. És ezzel a hírnév biztosítva volt! Különben mostani szöuli fellépése - web-oldala szerint - nem szerepel a naptárában. Úgy tűnik, Japán túrnéja során "fűzték meg", hogy útban Európa felé Szöulban is álljon meg. Anderszewski játékáról a magyar kritikusok (is) megosztottak, mint az a hazai sajtóból kiderül.

Saturday, September 24, 2005

Quo vadis Germania?

Ezzel a címmel írtam egy kis elmélkedést a német választásról, ill. annak - véleményem szerinti - hátteréről. Talán sikerül más megvilágításba helyeznem az eseményeket, mint azt a (hazai) média tette. Kerültem a számmisztikát, helyette a "kisember" szemével, eszével próbáltam feldolgozni a történteket, mely szerintem jelentős változásokra fogja kényszeríteni az európai kormányokat, pártokat, ideológiákat. Elkezdődött a 21. század. A kérdés már csak az, hogy a társadalmi fejlődés milyen irányt fog venni............ részletek itt.

Friday, September 23, 2005

Vízumokról általában

A hvg.hu.blog írt arról, hogy államelnökünk, Sólyom László, beiktatásakor még azt mondta, hogy semmilyen formában nem megy az US-be, amíg ott ujjlenyomatot kérnek, vesznek az országba érkezőktől. Aztán kb. másfél hónap múlva már ott ült Bush elnök mellett az ENSZ közgyűlés idején.

Ekkor felvetődött bennem: ha Sólyom úr karakán ember, akkor ezt a mutatványt csakis ENSZ vízummal csinálhatta meg. Hiszen a kecske-káposzta (plusz a “face saving”) elve alapján így lehet csak ezt a gordiuszi csomót átvágni. Húúú, be szép képzavaros hasonlat! Az Egyesült Államok ugyanis 1947-ben kötelezettséget vállalt, hogy valamennyi ország vezetője számára biztosítja az ENSZ-be való eljutását, függetlenül attól, hogy az állam milyen viszonyban áll a US-szel. Persze volt bennem egy kis kétely, mivel hasonló trükkel jutott el New York-ba az iráni elnök is, akinek “priusza” van. Terrorista gyanús az illető. – legalábbis egykori amerikai túszok szerint. Szóval, ez a párhuzam meglehetősen furcsa szájízt adott Sólyom László Amerikában való váratlan feltűnésének.

Aztán egy olvasó hívta fel a figyelmemet az index.hu cikkére, mely megerősített gyanakvásom helyességében. A köztársasági elnök “ENSZ-vízum”-mal utazott Amerikába, az államfő sajtóirodája szerint. Ez adta az ötletet, hogy utánanézzek: mi is az az “ENSZ vízum”? Mit értünk “ENSZ-vízum” alatt? Mint kiderült, ez a US tranzit-(vagy átutazó) vízum egyik fajtája, az úgynevezett C2 típusú vízum, mely csak az ENSZ székházban, valamint attól 25 mérföldes (kb. 40 km) körzetben való tartózkodásra jogosít. Eddig ennek megadását egyetlenegy államfőtől sem tagadták meg az amerikai hatóságok (pl. Castro-nak sem). Ugyanakkor Arafat-ot 1988-ban még így sem engedték be a USA-ba.

Aztán elkalandoztam, surf-öltem a vízumok világába. Mint kiderült a US tranzit-vízumot meg lehet kapni bármelyik amerikai határátkelőnél, és az ott szolgálatot teljesítő határőrtől (bevándorlási tiszttől) függ, hogy mennyi időre adja. Arról nem szól az info, hogy ott is kell ujjlenyomat, és mennyibe kerül a helyben kiváltott átutazó vízum. (plusz fénykép stb.). Mindenestre érdekes, és jó tudni, hogy ha van megnevezett célország, és elég pénzünk az amerikai tartózkodásra, akkor így is el lehet jutni az “ígéret földjére”.

Aztán megtaláltam a US külügy web-oldalán azt az összeállítást, hogy az amerikai állampolgároknak hova kell vízum, és milyen feltétellel. Eszerint, aki Magyarországra akar jönni, mint turista, akkor 90 napos tartózkodásnál kevesebb időre nem kell vízum, viszont be kell mutatnia a retúr repülőjegyét és, hogy elég pénze van-e az itt tartózkodásra. Aki egy évnél tovább akar Magyarországon maradni, annak AIDS vizsgálaton kell keresztül esnie. Aki akár munkavállalás, akár bármely más okból hosszabb időt kíván eltölteni hazánkban, annak a szükséges engedélyeket még beutazás előtt, a US-ben kell kérvényeznie és elintéznie. Ehhez három cím van megadva: a washingtoni nagykövetség valamint a new york-i és a los angeles-i konzulátus.

Végül egy friss hír Szlovákiából. Az EU15 , azaz a “régi” EU-tagállamokban kiadott, ill. oda érvényes vízummal a jövőben a 10 “új” tagállamot is fel lehet keresni minden további nélkül. Igaz, az itt tartózkodás ilyen esetben csak öt napra érvényes, viszont az ilyen külföldieknek, “idegenek”-nek nem kell tranzit-vízum vagy tartózkodási engedély, pl. Magyarországra. Ezt a javaslatot még az EU parlamentnek és az új tagállamoknak el kell fogadniuk. Ha ez megtörténik, akkor jelentős bevételtől fog Magyarország elesni, hiszen vízummentesek lesznek a Nyugat-Európában élő és dolgozó vendégmunkások, pl. a törökök.

Thursday, September 22, 2005

Az asszony kezében Matthäus sorsa

A PAOK Saloniki elnöke, Giannis Goumenos, kedden már a görög rádióban is bejelentette, és ezzel megerősítette, hogy a csapat edzője Lothar Matthäus lesz. A két évre szóló szerződést jövő hétfőn fogják aláírni. A hétvégét Matthäus az észak-görög kikötővárosban fogja tölteni, ahol ismerkedik a csapattal és megnézi az Aigaleo Athen elleni meccset. Sajtójelentések évi keresete félmillió euró lesz (kb. havi 10 millió forint). A német hírügynökségek (DPA és SID) emlékeztetnek, hogy Matthäus az utóbbi időben többször említette, hogy hiányzik neki a csapatedzők mindennapi munkája.Mint szövetségi kapitány hiányolom a játékosokkal az állandó kapcsolatot” – majd a magyar futballról kifejtette: „a csapatedzőkkel az együttműködés, együtt dolgozás nagyon nehéz, mindegyik csak magára gondol. A professzionalizmus csak papíron létezik.” Majd a német hírügynökségek megjegyzik, hogy a pletykák szerint Matthäus azért vállalta el a magyar válogatott felkészítését, mert feleségének Budapesten van/volt butikja.

És ez az a pont, amit a Bild Zeitung is meglovagol. A német bulvárlap beszélt a magyar szövetségi kapitánnyal, aki a görög hírrel kapcsolatban azt mondta:Semmi sem biztos. A környezetnek, a körülményeknek kell stimmelniük, a családnak kell jól éreznie magát. Ameddig ezek nem tisztázódtak, addig semmit sem írok alá.” A fizetést már megtárgyalták, most már csak egy szép kis ház kell, ahol a feleség és a három gyermek is otthonosan érzi majd magát. Ebből vonta le azt a következtetés a Bild, hogy a döntő szót a hétvégén Marijana asszony fogja kimondani.

Wednesday, September 21, 2005

Tárgyalás februárban

A mai (szerdai) meghallgatáson a perthi bíróság úgy döntött, hogy Charles Zentai Károly kiadatási tárgyalása jövő február 13-án lesz. Zentai ügyvédje már most közölte, hogy a várhatóan egész napos tárgyalás nagy megterhelés lesz/lenne védencének, ezért annak megromlott egészségi állapotára hivatkozó tanúkat fog felsorakoztatni, magyarul: szeretne időt nyerni, illetve húzni.



.
A Zentai story

Lothar útrakész ?

A német sport hírügynökség (SID) úgy tudja, hogy Lothar Matthäus a görög PAOK Salonika edzője lesz – jelenti a TODAYonline.com singapore-i hírportál. "A PAOK-kal a tárgyalások előrehaladottak, de még néhány dolgot tisztáznunk kell." - mondta a jelenlegi magyar szövetségi kapitány a SID (Sport-Informations-Dienst) német sport hírügynökségnek. „Döntés az elkövetkező hét-tíz napban lesz” – tette hozzá. A magyar futball vezetők és szurkolók könyörögnek neki, hogy maradjon, de úgy néz ki, hogy a 44 éves mesteredző már a következő kihívás felé, Görögországra tekint. – olvasható a jelentésben, mely megjegyzi, hogy Belgrádból is igen hamar távozott Matthäus, és jött a magyar válogatotthoz.

Tuesday, September 20, 2005

A sorok között .....

Angela Merkel nemisége” címmel ismerteti a Tűsarok című hírportál berlini tudósítója elmélkedését a CDU kancellárjelöltjéről. Számomra nagyon zavaró, ahogy a szerző meglehetősen szélsőséges (balos) nézeteit próbálja becsempészni a sorok közé.

"........(Merkel) karrierjének legfontosabb mérföldköve minden bizonnyal a *hagyományosan férfiklub*-nak számító CDU pártelnökévé való választása volt...."

Ellenpéldának nekem rögtön beugrott Rita Süssmuth (CDU) , a Bundestag elnök(nő)ének neve.


de talán még ennél is feltűnőbb és meglepőbb ez a kijelentés:

"....2002-ben ugyan még a konzervatívok konzervatívja, a CSU-vezér Edmund Stoiber indulhatott a választásokon a kancellári székért, de *csúfos leszerepelése* ......"

Lássuk, hogyan is alakult a mandátumok száma az előző (2002) és a mostani (2005) választáson:

2002
SPD ..........................251
CDU/CSU ................248

különbség: 3

2005
SPD ..........................222
CDU/CSU ................225

különbség: 3

Akkor most miért nem írja, mondja a szerző, tudósító stb., hogy Schröder "csúfos leszerepelése" ????

Kis magyar kekeckedés

Ez felettébb érdekes!
Szeptember 08-án írtam, hogy más a neve a bolgár hírügynökség jelentésében szereplő magyar nagykövetnek (Faller Jenő), mint ami a külügy honlapján szerepel (Kolozsi Béla). A Magyar Rádió aznapi (szept.08) adásában Kolozsi Béla szófiai magyar nagykövet beszélt a bulgáriai áradásokról, miközben a bolgár hírügynökség szeptember 09-i, azaz másnapi hírében (már múlt időben!) jelenti, hogy Faller Jenő nagykövet írta alá a bulgáriai áradások megsegítésére küldött 81 ezer euró adományról szóló megállapodást.


Most került a kezembe a Magyar Közlöny szeptember 02.-i, pénteki 119. száma, amiben jó néhány külügyi vezetőcsere szerepel, többek között, Kolozsi Béla visszahívása, és Faller Jenő kinevezése rendkívüli és meghatalmazott szófiai magyar nagykövetnek.

Jogszabály:
126/2005. (IX. 2.) KE határozat
dr. Kolozsi Béla rendkívüli és meghatalmazott nagykövet megbízás alóli felmentéséről
Megjelent:
MK 2005/119. (IX. 2.)

Jogszabály:
134/2005. (IX. 2.) KE határozat
dr. Faller Jenő rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti kinevezéséről és megbízásáról
Megjelent:
MK 2005/119. (IX. 2.)

Ez azért is felettébb érdekes, mert ezek szerint a Magyar Rádió még nem tudta, hogy ki a szófiai magyar nagykövet, vagy Kolozsi Béla elfelejtette jelezni? (habár ez utóbbit kétlem!) Mégis úgy tűnik valami “suba alatti vezércsel” van emögött, hiszen Faller Jenő kinevezését még egy fél éve sincs, hogy az ellenzék kifogásolta, és ellenezte. (lásd Népszabadság 2005. április 13)
A külügy honlapján már különben, most már Faller Jenő neve szerepel, Kolozsi Béla helyett.
A Népszabadság cikkét olvasva, felvetődik a kérdést: Hogyan is van ez?


Különben a külügy honlapján, főoldalán sehol sincs utalás a külképviseletek vezetésében történt változásokra, ami a Magyar Közlönyben már szeptember 02 óta olvasható!

Monday, September 19, 2005

Ami a hírekből kimaradt

1. Musharraf pakisztáni elnök elfogadva az Amerikai Zsidó Kongresszus meghívását múlt szombaton New York-ban ellátogatott és beszédet mondott a befolyásos szervezet estéjén.

Ez volt az első eset, hogy egy olyan iszlám ország vezetője találkozott vezető amerikai zsidókkal, melynek nincs semmilyen kapcsolata Izraellel. Pontosabban – nagy meglepetésre – szeptember elsején először találkozott a pakisztáni és az izraeli külügyminiszter Istanbulban egy “informális” összejövetelen, melyet Musharraf elnök kezdeményezett Erdogan török miniszterelnöknél.

A jelenlévők felállva tapssal köszöntötték a pakisztáni elnököt, aki beszédében leszögezte: „Meggyőződésem, hogy a béke Palesztinában mind az izraeliek, mind a palesztinok számára lezárja a Közel-Kelet történetének szomorú fejezetét, és új történelmi kapcsolatot teremt majd az Iszlám és a Judaizmus között”. A rendezvényen jelen volt a 77 éves amerikai képviselő Tom Latos, aki nagyra becsülte Musharraf elnök látogatását, megjegyezve, hogy ezzel a tettével „tetemes politikai kockázatot” vállalt magára, olyan időben, amikor a civilizált világ globális harcot indított az extrém iszlám terrorizmus ellen.


2. Martin Hohmann visszavonult

A német parlamenti képviselő neve 2003-ban került a világlapok első oldalára, amikor egy ünnepi beszédében a „tettes nép” („Tätervolk“) kifejezést használta, és azt ecsetelte, hogy a Nagy Októberi Szocialista Forradalom idején elkövetett bűnök elsősorban a kommunista vezetésben és a titkosrendőrségnél (Cseka) lévő zsidók számlájára írhatók. Hohmann beszédét akkora felháborodás fogadta, hogy a CDU kizárta tagjai sorából. A volt képviselő nagyon reménykedett, hogy függetlenként visszakerül a (német) parlamentbe, hiszen az előző választáson Fulda város körzetében a szavazatok 54 %-át szerezte meg, az akkori legjobb CDU eredményt Hessen tartományban. Mostanra azonban népszerűsége igencsak megcsappant. A győzelmet idén is a CDU képviselője szerezte meg, 39,1 %-ot, második az SPD jelöltje lett 29,7 %-kal. Hohmann a szavazatoknak csak a 21, %-át kapta, minek láttán azonnal bejelentette távozását a politikai életből.



3. Kelet-Európa Angela Merkel-nek drukkolt.


Ezt elemzők állítják. A CDU kancellár(nő) jelöltje az új EU-tagokhoz, valamint az US-hoz való közeledést ígérte, melyben a volt kommunista (szocialista) országok Európa biztonságát látták. Ebben volt egy nagy adag bizalom egy olyan kancellár iránt, aki maga is „Kelet”-ről (NDK) jött, így jól ismeri ezeknek az országoknak a múltját, jelenét és problémáit. Ugyanakkor egy jobboldali német győzelem reményeket táplál a volt kelet-európai országokban is, hiszen ott jelenleg baloldali kormányok vannak hatalmon (Lengyelország, Csehország Magyarország), melyek hamarosan választások elé néznek.

Ezzel szemben, Schrödernek felróják, hogy miatta kell(ett) felemelni a vállalkozási adót a kelet-európai országokban, mert a kancellár így akarta megakadályozni német gazdaság további hanyatlását, és vállalatainak elvándorlását Keletre. Ugyancsak Schröder volt az, aki nem jó szemmel nézte, hogy a kelet-európai országok támogatták az US-t Irak ügyében. Schröder és Putyin barátságát, és ezen keresztül az orosz-német kapcsolatok alakulását meglehetősen rosszul élték meg a lengyelek és a balti államok (Észtország, Lett ország és Litvánia). Ez a négy ország, mely évszázadok óta a két nagy birodalom árnyékában élt, most úgy érzi, hogy Schröder feláldozta a négy új EU-tagot, és azok érdekeit, a kétoldalú jó orosz-német kapcsolatokért.

Sunday, September 18, 2005

Petschauer

Olvasom a Népszabadság részletes beszámolóját – az MTI-re hivatkozva – Petschauer Attila földi maradványainak „állítólagos” megtalálásáról, és a kiváló sportember halálának körülményéről.

„…..A Londonban élő Josef von Dombovary-Treuenburg (...) szombaton azt mondta: a munkaszolgálatos társak tanúvallomásából azt tudja, hogy Petschauer Attilát nem tömegsírba temették. Amikor a munkaszolgálatos századot kísérő osztag parancsnoka megbizonyosodott róla, hogy a volt olimpiai bajnok halott - ez úgy történt, hogy fához kötözték, és egy leveses kondérból forró vizet zúdítottak rá -, utasította a többi munkaszolgálatost, hogy "ássák el"……”
(......)

„…a (londoni magyar) követségnek nincs értesülése, hogy a sírt valóban megtalálták……”


Egy kis kutakodás a net-en, és érdekes dolgokra bukkan az ember. Míg a hivatalos magyar hatóságok, beleértve a külügyet, a londoni magyar nagykövetséget (és az MTI-t), azt állítják, nem tudnak a sír létezéséről, megtalálásáról, addig a Sulinet „Sporttörténelem” rovatában idén (2005) év elején írt cikkében ilyeneket lehet olvasni:

„……A munkaszolgálatosként a frontra vezényelt sportember ismeretlen helyen nyugszik.

A MOB néhány évvel ezelőtt a Farkasréti temetőben obeliszket állított Petschauer Attila és további öt, ismeretlen helyen nyugvó sportember emlékének, most pedig hamvainak hazahozatalát tervezik. ….”
(….)
Halálának hatvan éves évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási megemlékezésen Várlaki György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének korábbi alelnöke írásbeli dokumentumokkal igyekezett bizonyítani, hogy, az egykori kiváló sportolót nem közös sírban temették el. A MOB ekkor az olimpiai bajnok nyughelyének megállapítását, pontosítását kérte a Hadtörténeti Intézettől. Várlaki György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének korábbi elnöke írásbeli dokumentumokat talált arra nézve, hogy Petschauer Attilát nem közös sírban temették el. Mindezt a hadisírgondozó iroda próbálja ellenőrizni, és kedvező esetben a tervek szerint hazaszállítanák az olimpiai bajnok hamvait…”


Attila halálának 60. évfordulója 2003. január 20-án volt. Tehát a különsír gondolata, létezésére való – komoly, megalapozott – utalások már legalább két és fél éve a hivatalos intézetek, intézmények rendelkezésére állnak. Ha eddig az MTI vagy a külügy, esetleg a londoni magyar nagykövetség még nem nézte volna meg a Sulinet web-oldalait.

Ami pedig a kegyetlen halál körülményeit illeti. Meglehetősen bizarr (vagy képmutató?) ugyancsak a Sulinet-en olvashatók:

„….a jeles olimpikon életét vesztette az ukrajnai hadszíntéren....”
(....)
„..."Szívbajából eredő menetképtelenség miatt" 1943. január 14-én, a doni arcvonal Novogran Hresztiki településnél esett hadifogságba. Feltehetően emberi méltóságában megalázva, több ezer társához hasonlóan a doni áttörés során vesztette életét 1943. január 20-án……”


Megdöbbentő, a fentiek (Népszabadság, MTI) ismeretében ezt olvasni, mint „ismeretterjesztés”-t a fiatalok számára! Azt a látszatot teszi, mintha Petschauer szovjet fogságba esett volna, ennek ellenére a halál időpontját pontosan jelöli meg. Megjegyzem, az MTI verziója is eltér egy egykori muszos bajtárs, a birkózó olimpikon Kárpáti Károly vallomásától, visszaemlékezésétől, mely több helyen is megtalálható a net-en, angol nyelven.

Az (egykor) ünnepelt sportember (Petschauer) kapott egy „kivételes dokumentum”-ot, mely mentesítette a munkaszolgálat alól. Egy utcai rutin ellenőrzés során kiderült, hogy néhány papírt ezek közül otthon felejtett, melynek következében hamarosan egy ukrajnai munkatáborban találta magát, Davidovka-ban. Az egyik sorakozó alkalmával a táborparancsnok Cseh Kálmán honvéd alezredes, aki ugyancsak ott volt az 1928-as olimpián, felismerte egykori sporttársát és barátját, majd az őrséget (keretlegényeket) egy „kis gúnyolódásra” buzdította. Kárpáti visszaemlékezése szerint:

„Az őrség (keretlegények) odakiáltották Petschauer-nek „Te, olimpiai érmes vívó…..lássuk, tudsz-e fára mászni?” Kemény hideg tél ellenére ráparancsoltak, hogy vetkőzzön le, és úgy másszon fel a fára. Majd az őrök megparancsolták neki, hogy kukorékoljon, miközben vízzel locsolták. Nem sokkal ezután a hidegtől meghalt. (megfagyott)”



.

Úgy látom Petschauer Attila ma jó üzlet, az itt található képek azonban betekintést adnak nemcsak egy család életébe, de abba a korbal is, amiben éltek.

Saturday, September 17, 2005

Két világ, két szemlélet

Hát ez vicces. Aznap, amikor a Népszabadság beszámol az ausztrál külügyminiszter budapesti látogatásáról, és interjújának azt a címet adta, hogy „Ausztrália kiadná Zentait”, a ”Murdoch féle” ausztrál lapok – élükön a The Australian – „Fasiszta felügyelte a zsidók kínzását” címmel közölnek egy leleplező budapesti jelentést, mely szerint a melborune-i Polgár Lajos 1944-ben a nyilas pártszékház, a Hűség Háza (ma Terror Háza), parancsnoka volt, mint ahogy erről már beszámoltam.

Furcsa egy interjú, vagy inkább nyilatkozat, ahogy a Népszabadság cikkét nevezi. Gyakorlatilag semmit nem tudunk meg belőle, csak egy blikkfangos, sokat sejtető, de semmit mondó cím. „Ausztrália „kiadná”…..”, így, feltételes módban, miközben a „nyilatkozat” végén ott áll, hogy „…..Az ausztrál kormány természetesen nem szól bele a bíróságok munkájába, ez felettébb szerencsétlen dolog lenne….”. Magyarul, sokan vannak, akik szeretnék, ha Zentai elhagyná az országot, (így a kormány, és a külügyminiszter is), de az állampolgárság szent, és a törvények tiszteletbetartása felett a Justiciát képviselő bíróság őrködik. A Népszabadságban közölt „nyilatkozat”-ból kimaradt, hogy Downer megemlítette: szeretnék megváltoztatni a törvényt, hogy meg lehessen fosztani (ausztrál) állampolgárságuktól azokat a bevándorlókat, akik gyűlöletre ösztönöznek és/vagy bűnözői múltjuk van.

Ugyanakkor a cikkből még azt sem tudjuk meg, hogy pl. miről tárgyalt az ausztrál külügyminiszter Gyurcsány Ferenccel, vagy hogy Ausztrália mennyire konzekvensen kiáll az USA és Nagy-Britannia mellett az iraki „rendezést” illetően. Csak összehasonlításképpen, Downer előzőleg Csehországban járt, és az ottani média például olyanokról is beszámolt, hogy Ausztrália érdeklődik a cseh gyártmányú Vera nevű radarrendszer iránt.
Ennek a rendszernek a különlegessége, hogy anélkül tudja követni, bemérni és azonosítani az ellenséges radarokat, hogy őt magát érzékelni lehetne. A rendszer egyszerre akár 200 repülőgép magasságát és távolságát meg tudja határozni. A Vera, a neves és híres Tamara radarrendszert utóda, és a rendszert már eladták az USA-nak, ill. Észtországnak. A kínai és vietnami érdeklődést elutasították. Downer prágai látogatása idején cseh kollegája felvetette a vízumkényszer eltörlését. Az ausztrál külügyminiszter szerint – ausztrálokon kívül -mindenkinek kell vízum, aki Ausztrália földjére lép. Az ügyintézés egyszerűsítéséről, könnyítéséről lehet beszélni, tárgyalni. Ennek keretében hamarosan megállapodást kötnek, hogy a cseh diákok egyéves munka, ill. tanulási vízumot kaphassanak, - úgy ahogy már erről Új-Zélanddal megállapodtak a csehek.

Érdekes, a magyar médiát csak Zentai izgatja? Csak emiatt jött ide az ausztrál külügyminiszter? Miközben az ausztrál média Polgár Lajos múltját kutatja, igen hatékonyan.

Ehhez, egy megjegyzés. Amikor senki sem vállalta az interjút, mert fogalmuk sem volt a hazai illetékeseknek, hogy ki Polgár Lajos, a Klubrádió megkeresett, és a műsorvezető a beszélgetés során rákérdezett: „Lesz Polgár ügy?
Válaszom akkor ez volt:

„Csak akkor, ha a magyar hatóságok lépnek, hiszen nekik kell tudni, hogy ki (volt) a háborús bűnös. Az elmúlt 60 évben semmit sem tettek. Ha Balázs Péter édesapja nem szedi össze fia gyilkosainak tárgyalási feljegyzéseit, jegyzőkönyvét, nem végez magánnyomozást, -kutatást, akkor most nem lenne Zentai ügy sem. Ha ez a (magán)„vádirat”, gyanúsítás nincs, akkor kiadatási kérelem sem lenne. A magyar hatóságok tehetetlenségére jellemző, hogy kizárólag az édesapa által összegyűjtött anyagokat küldték el Ausztráliában a kiadatási kérelem alátámasztására, és ezzel gyakorlatilag egy szimpla brutális gyilkosság lett a vád Zentai ellen, nem pedig „háborús bűnös”. …”

Úgy tűnik tévedtem? Mégis lesz Polgár ügy? Nem! A hétvégi (ausztrál) újságcikk azt bizonyítja, amit eddig is állítottam: a magyar felet ez a történet sem érdekli. Érdekében nem tesznek semmit. Még Polgár személyére vonatkozó adatokat is távoli internetes hírportálok alapján közli a magyar média. Az ausztrálokat érdekli egyedül, hogy ezek a kétes múltú emberek hogyan kerültek az ötödik kontinensre. Ezért képes utánajárni az ausztrál sajtó, és megkeresni a bizonyítékokat. Bevallom, erre nem számítottam. De nagyon büszke vagyok rá! I am proud to be Aussie!



.
A Zentai story






.

Fordulat Polgár ügyben !

Megdöbbentő bizonyíték és cáfolat. Megdöbbentő, mert magyar részről azt állították, hogy nincs semmilyen bizonyíték a Melbourne-ben élő 89 éves Polgár Lajos állítására, hogy ő a magyar Nyilaskeresztes Párt magas rangú tagja lett volna. A hazai szakértők, történészek mind hallgattak. Számukra ismeretlen volt ez a név. Sőt, a Budapest Sun angol nyelvű lapnak a budapesti Holocaust Dokumentációs Központ munkatársa, Kovács Tamás azt nyilatkozta, hogy nincs semmilyen információjuk nincs Polgár Lajos vagy Kardos nevű egyénről. Majd hozzátette: „...Ez azt jelenti, hogy nem tölthetett be nagyon magas posztot, pozíciót a Nyilaskeresztes Pártban...." Igaz, én jeleztem, hogy Randolf Braham A Magyar Holocaust című több száz oldalas könyvében kétszer is előfordul Polgár Lajos neve.

Ameddig magyar részről szinte semmit sem akarnak tudni az egykori nyilasról, a The Australian hétvégi számában arról számol be, hogy Budapesten az ausztrál újság megtalálta a Városi Levéltárban a kivégzett dr. Gera József nyilas vezető aktáját! Ebben, pedig az szerepel, hogy Gera személyesen bízta meg Polgárt a Hűség Háza (Andrássy út 60. – ma Terror Háza) vezetésével a nyilas hatalomátvételt követően. Gera rendőrségi vallomásából kiderül, hogy az addig Debrecenben vezető pozíciót betöltő Polgár Lajost nevezte ki a párttagsági részleg főnökének és ezzel egyidejűleg a nyilas főhadiszállás, központ vezetőjének. A pártszékház őrségparancsnoka Trucka András vallomásában elmondta, hogy a ház pincéjében rendszeresen kínozták, verték az utcáról naponta behurcolt zsidókat gumibottal és puskatussal, amelyekben ő is részt vett. A kihallgatási jegyzőkönyv szerint Polgár parancsba adta, hogy a zsidókat vigyék a gettóba, ahelyett, hogy az épületben tartsák fogva. Ennek a parancsának azonban nem volt foganatja. A rendőrségi vallomás első lapja hiányzik, valamint a dátum is, viszont a hitelességet Gera és a kihallgató tiszt Kalmár László aláírása bizonyítja.

Gera vallomásából az is kiderül, hogy Polgárt bízta meg a nyilas párttagok szálláscsinálójává az ország elhagyásakor. A jegyzőkönyv szerint Gera azt mondta: „Kapuvárott adtam ki a parancsot Polgár Lajosnak a párttagsági részleg fejének, hogy utazzék Bayreuth-ba és gondoskodjék az oda kivonuló tagság elhelyezésről. Az ő feladata volt a többi szálláscsináló összehangolása, akik Breslau, Oberdonau és Drezda körzetében voltak.”



Szégyen, hogy ezt (hivatalos) magyar részről nem tudják, tudták, és egy ausztrál újságnak kellett kinyomoznia Budapesten !!!

Thursday, September 15, 2005

50 milliárd euró

Ötven milliárd eurót fizetett ki eddig a spanyol állam a 2004 márciusi madridi terrortámadás áldozatainak és hozzátartozóinak. 1668 igény érkezett a 191 halálos áldozatot követelő barbár elővárosi metró és HÉV kocsirobbantást követően, és 1307 személy kapott kártalanítást. - jelenti a török Zaman internetes újság.

A nagykövet esete a magyar médiával

Egy malájziai hírportál olvasói levelében a beíró követeli Magyarország kuala lumpur-i nagykövetének kiutasítását az országból. A levélíró szerint a magyar nagykövet, brit társával együtt megsértette az ország (muzlim) lakóit, amikor a volt miniszterelnökük, Mohammed Mahathir, beszéde közben felálltak és elhagyták a termet.

Bevallom meglepett ez a hír, és rögtön keresgélni kezdtem a net-en. Az egyik malájziai hírportál szerint három európai diplomata hagyta el a termet, amikor Mahathir azt mondta, hogy hazugságon alapult az Irak elleni háború, mivel nem találtak tömegpusztító fegyvereket. A három diplomata: a brit nagykövet Bruce Cleghorn, a magyar nagykövet Tamas Toth és a holland nagykövet helyettese Luc Schillings.

Egy másik malájziai web-oldal kiemeli, hogy mindez egy nyilvános előadás sorozaton történt, amelyet a malájziai Emberjogi Bizottság rendezett mintegy 350 meghívott vendég részvételével. Eszerint akkor hagyta ott a volt miniszterelnök beszéde alatt a termet a brit és a magyar nagykövet, amikor Mahathir azt mondta: “Az invázió következtében több ember sebesült meg és halt meg (gyilkoltak meg), mint amennyivel Saddam Hussein-t vádolják.” Az kuala lumpur-i amerikai nagykövetség szóvivője szerint a délelőtti programon, ahol az “incidens” történt, az Egyesült Államok részéről nem volt jelen senki.

A brit Telegraph délkelet-ázsiai tudósitóját idézi, aki viszont szemtanúkra hivatkozva írja, hogy a a brit, és magyar nagykövet mellett a szlovák nagykövet is elhagyta a termet, a holland ügyvívővel egyetemben.

Egy olaszországi szerverről müködö “pro-iszlám” hírportál szerint is a brit és a magyar nagykövet hagyta el a termet.

A hírt átvette (és ezzel megerősítette) két vermont-i (US) hírportál is, mely bírálja a US iraki politikáját.

Ezek után megnéztem a magyar oldalakat is. Legnagyobb meglepetésemre, az aznapi (szeptember 09) hírekben csak a Magyar Nemzet hozta az MTV Híradóra hivatkozta. Majd a Híradó honlapján találtam egy hosszú beszámolót az “incidensről”, ahol az MTI-re volt utalás. De, ami a legérdekesebb volt: egyetlen szó sem esett benne a magyar nagykövetről! Sőt, az MTI jelentése szerint “amerikai és brit diplomaták” hagyták el a termet.

Hogy valóban mi történt, csak három nappal később a HírTv közölte, ill. ennek alapján egy fórumozó bemásolta a szöveget a 168 óravitaanyagai” (10027. Sógun 2005-09-13 08:30:14) közé. A HírTv anyagában már elmagyarázza a külügy szóvívője, hogy “magánrendezvény” volt és a nagykövet helyesen cselekedett, mert a volt malájziai miniszterelnök, aki ugyancsak “magánvéleményét” hangoztatta, “gyilkosnak nevezte az Irakban szolgáló szövetséges katonákat, így a magyarokat is”. Mivel ez az “egész” “magán” volt, ezért nem foglalkoznak vele. És való igaz, sem a külügy, sem a malájziai magyar nagykövetség honlapján szó sem esik az “incidens”-ről.

Az MTI-t meg valószínűleg előre értesítették, hiszen az beszámolt erről a “magánrendezvényről”, a “magánvéleményekkel” együtt, sőt arról is, hogy a brit (no meg az ott sem volt) amerikai diplomaták elhagyták a termet.

Wednesday, September 14, 2005

Fogalom- és képzavar


Ezt találtam a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség honlapján.
Erről az "Üres zseb program" jut az eszembe, mintsem az átlátható üvegzseb.

Ennyire szegények vagyunk ?

Először azt hittem elírás, amikor megláttam Magyarország (Hungary) nevét a világ legszegényebb (és háborúval küszködő) országai között, amelyek ennek ellenére felajánlották segítségüket az USA-nak a new orleans-i természeti katasztrófa okozta károk enyhítésére.
Egy svájci hírportálon olvastam a német DPA hírügynökség jelentését, mely kiemeli, hogy a világ egyik legszegényebb országa Ghana százezer dollár értékben ajánlott fel kakaó italt és csokoládét a US-nek. Aztán a szegény országok között megláttam Magyarország (Hungary) nevét. Rövid keresgélés után rátaláltam arra a listára, amelyen közlik, hogy a világ országai mit ajánlottak fel a new orleans-iak megsegítésére. Ebben ez áll: „Magyarország: ötezer dollár és ötfős orvos csapat:” Érdemes, és érdekes a listát tanulmányozni.

Érdemes odafigyelni

Munkavállalási csalókat kaptak el Floridában. Vezetőjük egy lengyel származású férfi bevallotta, hogy több mint 550 kelet-európait (lengyeleket, cseheket, szlovákokat és magyarokat) hozott az Egyesült Államokba dolgozni illegálisan. A munkára jelentkezők azt hitték, hogy papírjaik rendben vannak, ill. azt mondták nekik, hogy a munkaközvetítő mindent elintéz(ett).
A 39 éves Pavel Preus és társai által1995-ben létrehozott és működtetett munkaközvetítő iroda több szövetségi államba is kiközvetítette munkásait, ahol elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban van/volt munkaerőhiány. A kelet-európaiaknak azt mondták, hogy munkavállalási vízumot szereztek nekik, miközben csak turistát kaptak. Az amerikai vállalatokkal, cégekkel olyan szerződést kötöttek, mely alapján a munkások órabérét az irodának fizették. Ebből a pénzből kellett volna a munkaközvetítőnek levonni, illetve befizetnie az adót, a társadalmi és betegbiztosítást valamint a többi járulékos költségeket, amit „elmulasztottak”. A csalásból az államnak hat millió dolláros hiánya keletkezett a bírósági iratok szerint. Ezenkívül az állam szerint a csalók 33 millió dolláros jogtalan vagyonra tettek szert, ingatlanok és márkás járművek formájában.
A miami-i államügyész kifejtette:
„Nemzetünk a bevándorlók verejtékére és álmaira épül(t), valamint a jogra. A bevándorlási jog(ok) megsértőit keményen meg fogjuk büntetni.”
A töredelmes vallomásra való tekintettel a férfire valamivel enyhébb ítélet vár, az ilyenkor kiszabható 20 év börtön helyett.


Monday, September 12, 2005

A joghézag áldozata

Stephen Kovács és felesége Sharon . . . . . . Tribune Photo/GENE KAISER


Ki akarnak toloncolni az USA-ból egy közel ötven éve ott élő magyar származású férfit. Stephen Kovács 11 éves volt, amikor az 56-os forradalom idején szüleivel együtt elhagyta Magyarországot és az Egyesült Államokban telepedett le. Tíz évvel később, 1966-ban a 21 éves srác egy társával kirabolta a helyi háborús veterán klubot. 1968-ban két év félévre ítélték, amiből 21 hónapot letöltött. Az egész ügyet elfelejtetve élte az amerikaiak mindennapi életét. 1994-ben az amerikai Kongresszus elfogadott egy törvényt, mely szerint azokat a bűnözőket, akik nem amerikai állampolgárok, bűntetésük letöltése után ki kell toloncolni az országból.

Stephen Kovács erről mit sem tudva 1997-ben jelentkezett a rendőrségen, hogy elvesztette zöldkártyáját, és újat kér. Ekkor derült ki, hogy már volt büntetve és ügye azonnal átkerült a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bírósághoz. Szinte megmagyarázhatatlan, hogy az idén 60 éves férfi miért nem kérte meg az állampolgárságot az elmúlt közel ötven évben. Ő azzal védekezik, hogy azt hitte szülei után az automatikusan járt, hiszen, mind szülei, mind három testvére US állampolgárok. Stephen Kovács nem tartotta ezt annyira fontosnak, hogy utána járjon. Most azonban a hatóságok ő utánajártak. 1998-ban a chicago-i bíróság az ország elhagyására szólította fel, amelyet megfellebbezett. Ezt elutasították, de ügyvédje erről elfelejtette értesíteni. 2001-ben aztán kapott egy levelet, melyben közölték vele, hogy kitoloncolják Magyarországra. Ismét fellebbezett. Tavaly szeptemberben egy közúti ellenőrzést követően januárig fogva tartották, és azóta várja további sorsa felett a bírósági döntést.

Stephen Kovács valamit beszél magyarul, de írni, olvasni nem tud. Nős, két felnőtt fia van, valamint 80-as éveikben járó szülei. Felesége és ő maga is súlyos beteg, ha kitoloncolják, akkor a helyi újság szerint, mint munkaképtelent a magyar társadalombiztosításnak kell majd eltartani. Szakértők szerint egy „joghézag” van a sokak által helyeselt és támogatott törvényben, melynek lényege: az USA-ban bűnelkövető külföldiek kitoloncolása az országból. A jogalkotók nem gondoltak arra, hogy mi történik a Stephen Kovácshoz hasonlókkal, illetve azok családjával.

A kitoloncolásra ítélt Kovács István sorsa felett november 17-én dönt a bíróság.

Saturday, September 10, 2005

Gyurcsány kínai útja

Több okból is figyelemmel kisérem a magyar miniszterelnök kínai útját, amiről eddig csak a magyar és kínai média számolt be. Valahogy a „világ”, a vezető hírügynökségek még nem. Talán még korai. Hiszen van egy bizonyos átfutás, amíg egy-egy hírt, eseményt felkap a világsajtó. Ha felkap. Most még Irak is háttérbe szorult a new orleans-i természeti katasztrófa miatt. Ezért nem csodálkozom, hogy még nincs „nemzetközi visszhangja” ennek a látogatásnak, ha egyáltalán lesz.

Ami feltűnt a két országban eddig megjelent hírekben, hogy amíg a magyar fél szinte kizárólag Gyurcsányra összpontosít, addig a kínai jelentésekben legalább annyi szó esik Kóka Jánosról. Például a kínai MTI, a Xinhua kiemeli, hogy Kóka szerint „Magyarország azt akarja, (inkább kívánja), hogy a kínai vállalatoknak hazánk legyen a legfontosabb célországuk, ha külföldre terjeszkednek. Magyarország biztosítja a legjobb befektetési környezetet, körülményeket, infrastruktúrát, munkaerőt és menedzsmentet a kínai vállalkozások, üzletemberek számára.”

Nem kis meglepetéssel olvastam az MTI jelentését Gyurcsánynak az egyik pekingi egyetemen tartott beszédéről. Talán a legmellbevágóbb a vízummentességre tette javaslata. Szerintem túllőtt a célon, több szempontból is. Minek kellett ebben belekeverni az EU-t? Néhány nappal Gyurcsány előtt járt Pekingben Tony Blair, mint az EU soros elnöke és a „melltartó háború”-ról tárgyalt. Érdekes, a kínai textiláruk európai problémáiról egy szót sem ejtett Gyurcsány. Ugyanakkor komoly támadási felületet adott magának azzal, hogy ahelyett, hogy Ukrajna és Szerbia felé próbálná elérni az EU-ban a vízummentességet, ő Kínának lobbizik.

Tony Blair szavait, vízióját hallottam vissza Gyurcsány magyarázatában, amikor Európa lemaradását ecsetelte az USA-val és Ázsiával szemben. Pontosan ugyan ezzel érvelt Blair is az EU költségvetési válságakor néhány hónappal ezelőtt, elsősorban a franciák felé: a K + F terén tapasztalható iszonyatos európai lemaradást az USA-hoz képest, és Ázsia (Kína, India) szédületes előrehaladását ugyancsak a kutatás+fejlesztés terén. Csak, azt nem értem, ha Gyurcsány ennyire Blair párti – hiszen látványosan a brit harmadik utas szociáldemokrata vonalat képviseli – akkor miért nem szólt az EU-val fennálló gazdasági problémákról, valamint az emberi jogokról? Elég körmönfont volt az állítani, hogy „a gazdasági-társadalmi modellnek, amelyet Európa és az Egyesült Államok követ, a kritikátlan exportja, a világ más táján való változatlan formában másolása, nem lehetséges.


Arról nem szólt sem Gyurcsány, sem a magyar média, hogy Kínában még mindig zavarják a BBC, a VOA * és a RFA** adásait. Vagy, hogy az Internet hozzáférést szűrik és cenzúrázzák, és ebben a Yahoo és a Google is segédkezik. A hatalmon lévő kommunista pártot nem lehet bírálni, és az Amnesty International szerint jelenleg 23 újságíró és több mint 50 „cyber”-ellenzéki van börtönben. Nem is beszélve a Falun Gong szektáról(?), mozgalomról(?), melynek Magyarországon is vannak követői. Nemrég beszámoltam egy Ausztráliába politikai menedéket kért kínai diplomatáról, akinek, mint sydney-i kínai főkonzulátus alkalmazottjának, feladata volt az ötödik kontinensen élő Falun Gong hívők megfigyelése.

Láthatólag Gyurcsány és csapata kerülte a konfrontációt vendéglátóival, és kimondottan a gazdasági együttműködésre koncentrált – legalábbis a magyar média jelentéseiből ez vehető ki. Érdekes, a gabona eladásról szóló hír, amelyet ha figyelmesen olvassuk, kiderül, hogy még csak az „üzleti tárgyalások kezdődhetnek meg”. Amikor nemrég (júliusban) Indonéziában járt Gyurcsány, ott is felajánlotta a magyar gabonát, amit az indonézek finom elutasítottak. Pontosabban, azt mondták, hogy a „szállítási költségeket kell tanulmányozniuk”, hiszen Ausztráliából aránylag kedvező áron szerzik be a szükségleteket. A magyar gabona szállítási költségei – gondolom – Kína irányába sem lesz olcsóbb.

A Gyurcsány látogatással kapcsolatban a magyar sajtó nem említette meg, hogy az idén a kormány több minisztere is járt Kínában a Kínai Kommunista Párt vendégeként. Amiről bolgomban annak idején beszámoltam.

Egy emberről, pedig teljesen megfeledkezett nem csak a magyar sajtó, de maga a kormányfő is! Medgyessy Péterről. Ő volt az, aki ezt az egész kínai kapcsolatfelvételt előkészítette, és szorgalmazta. Nagyon szépen és részletesen írt róla akkoriban a Piac és Profit hírportál, valamint az utazó nagykövet web-oldalain is találunk utalásokat idén májusi kínai útjára.



* Amerika Hangja (Voice of America)

** Szabad Ázsia Rádió (Radio Free Asia)


.
Kapcsolódó anyag
Gyurcsány Gömböcöt küldi Shanghai-ba
(Thursday, September 06, 2007)


.

Thursday, September 08, 2005

Ami a nevek mögött van

Vicces, találós kérdésnek szántam az alábbi három nevet, amelyet egy angol nyelvű bolgár hírportálon találtam. A hír arról szól, hogy a bolgár miniszterelnök helyettes, aki egyben a katasztrófaelhárítási miniszter is, hamarosan aláír egy megállapodást, melynek értelmében Magyarország kb. 81.000 euró adományt ad az árvíz sújtotta bolgár területeknek. Az aláírási ünnepségen a következő személyek vesznek részt

Vajon kik ők (magyarul)?

Hungarian Ambassador to Bulgaria Yenyu Foller
The Hungarian Consul to Bulgaria, Bella Gardosh
Hungarian Military Attaché to Bulgaria Ondor Benkyu

A logika azt diktálta, hogy megnézzem a külügy honlapját
Legnagyobb meglepetésemre ott csak a nagykövet nevét találtam meg, de az dr. Kolozsi Béla. Hamar kiderült, hogy valóban ő a szófiai magyar nagykövet, hiszen a Magyar Rádió mai (szept. 08) adásában is szerepelt, még pedig a bulgáriai áradásokkal kapcsolatban.
„……kilépett a medréből a Marica folyó…(...)..Kolozsi Béla szófiai magyar nagykövet arról tájékoztatta a távirati irodát....."
2005. szeptember 8., csütörtök

De, akkor milyen beosztása van, lehet Faller Jenőnek? Feltételeztem, hogy helyettes, vagy „ügyvivő”. Aztán hamar kiderült, hogy „zűrös” fickó.

".......A külügyi bizottság fideszes tagjai egy héttel ezelőtt a szófiai magyar misszió vezetésére felkért Faller Jenő esetében is azzal indokolták "nem" szavazatukat, hogy "egy szocialista nagyvállalkozónak nem kell feltétlenül nagykövetté válnia". Faller Jenő többek között a Vértes Energia Befektetési és Fejlesztő Kft. tulajdonosa, Kapolyi László MSZP-s parlamenti képviselő, volt ipari miniszterrel együtt. ......" Népszabadság
2005. április 13.

Érdekes, mégis ott van Szófiában! *
Gárdos Béla konzulról nem sokat tudott a keresőprogram
Benkő Andorról pedig, hogy pozsonyi katonai attasé volt a 2002-ben

"....A Magyar Köztársaság pozsonyi nagykövetségének képviseletében az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Benkő Andor, alezredes, katonai attasé és felesége...." Putnok, 2002. március 15.

Tehát, a helyes megfejtés (beosztások nélkül)

Yenyu Foller Faller Jenő
Bella Gardosh Gárdos Béla
Ondor Benkyu Benkő Andor




* Nem értem, egy másik bolgár hírügynökség, hírportál is azt írja mai (09.09.) dátummal, hogy Faller Jenő a nagykövet. Nem helyettes, nem ügyvivő stb. hanem nagykövet. Sőt, egy képet is közöl a frissített web-oldal, az aláírás egyértelmű, vajon a képen látható férfi személye is? (milyen kár, hogy külügy honlapján nem tüntetik fel a nagykövetek képeit)



Aztán a Szerencsejáték Rt, Igazgatóság angol nyelvű web-oldalán is feltűnik Dr. Jenő Faller neve, mint igazgatósági tag. Azt hittem régi oldalra találtam, de nem a legfrissebb magyar oldalon is szerepel. Vagy csak névrokonság?

Kinek mi a fontos?

Olvasom a paksi atomerőmű üzemidejének meghosszabbításáról szóló MTI hírt, amit – a keresőprogramok szerint egyelőre – csak a hvg.hu vett át, ott láttam. Ebben a hírben mindenről szó esik, különösen a Bátaapátiban épülő hulladéktárolóról, meg “holdingolásról”, “centralizálásról”, “privatizálásról”, “pr-fogásról” stb. A számomra legmeglepőbb László Boglár szóvivő kijelentése volt:

“…. több könyvvizsgáló és piackutató cég vizsgálatai egyhangúlag megállapították, hogy az üzemidő meghosszabbításához minden biztonsági követelmény teljesíthető, a projekt műszakilag megoldható és egyértelműen gazdaságos……”

Nem értem, egy atomerőmű biztonságának megállapításához miért (több) könyvvizsgáló és piackutató cég véleménye a mérvadó?

Közben megnéztem a Dow Jones jelentését ugyanerről az MTI hírről. Ez ugyan rövidebb beszámoló, de többet tudtam meg Paksról és az erőműről. Itt nincs szó pártok viszályáról, helyette tények olvashatók, olyanok, mint Paks adja a magyar villamos energia 40 %-át. Magyarország legolcsóbb elektromos áramforrása, és elsősorban a háztartásokat látják el belőle. Az erőmű első blokkját 2012-ben zárják le, a többit 2017-ben. A meghosszabbítás kb. 704 millió euróba kerül.

Wednesday, September 07, 2005

Ha a média beindul.......

Úgy tűnik rászállt az ausztrál média a melbourne-i Polgár családra. A mai lapok most a ( magát vezető nyilasnak valló) Polgár Lajos fiát – Lou-t – vették elõ, mintegy bizonyítva, hogy nem esett mesze az alma a fájától. Az ifjabb Polgárt ugyanis csalással, hamisítással vádolják. Egy ausztrál veterán szervezet még júliusban írt neki, hogy csaló, mert két évvel ezelõtt egy katonai ünnepségen (ANZAC Day) a ruháján egy vietnami háborús kitüntetést viselt, pedig nem is volt Vietnamban, mint katona. A szervezet feladatának tûzte ki, hogy védi a katonákat és azok hõsi cselekedeteit és emlékeit. Az ausztrál törvények szerint, bűntettnek számít, ha valaki jogtalanul visel (katonai) kitüntetést. Ilyen esetben maximum háromezer ausztrál dollár pénzbüntetés vagy hat hónapi elzárás jár.

Lou Polgárnál már kint is volt a szövetségi rendõrség (Australian Federal Police - AFP), hogy az esetet tisztázzák. Az ifjú Polgár elismerte, hogy két évvel ezelõtt a jobboldalán valóban viselt egy kitüntetést, de az egy második világháborús érdemrend volt, amit egy barátja helyett viselt, akinek egy barátjáé volt, aki már meghalt. Ráadásul – tévedésbõl – a jobb oldalára tûzte ki, a bal helyett. Az ausztrál elõírások szerint, a háborús kitüntetéseket viselõjének a baloldalon kell hordani, a rokonnak, ismerõsnek, barátnak az érdemérmét viszont a mellkas jobboldalán kell viselni. Elismerte, hogy hibázott, mert késõn világosították fel errõl a szokásról. Egyúttal megígérte, hogy soha többé nem fog ilyen előfordulni . A szövetségi rendõrök elfogadták ifj. Polgár magyarázatát.

Tuesday, September 06, 2005

Tájékoztatni, csak pontosan, szépen.....

Néhány alapvető infót szerettem volna megtudni Schönthal Henrikről és arról, hogy miért került most hirtelen a magyar média középpontjába. Persze tudom, csak a hazai lapok internetes oldalait hasonlítottam össze, hogy vajon abból mit tudhat meg a hazától távol élő olvasó.

1. Schönthal kora

“….a ma 65 éves üzletember….” (Hírszerző)
“….a 67 éves vállalkozó ….” (Népszabadság)
“…, Schönthal Henrik (69),…” (Blikk)


2. Hol volt?

A sejtelmes Népszava:
Schönthal állítólag eddig az Amerikai Egyesült Államokban bujkált.
a még sejtelmesebb index.hu
Egyelőre azt sem tudni, honnan érkezett a repülőtérre az egykori üzletember, aki a hírek szerint sokáig az Egyesült Államokban élt.



3. Elfogatóparancs, kiadatás, körözés stb. mindegyik mást és mást jelent, a magyar médiát azonban ez a legkevésbé sem érdekli.

TV2 Tények
".....Schönthal Henrik ellen 2003-ban adtak ki nemzetközi körözést.

Népszabadság
".....adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság...."


Magyar Nemzet
".....Schönthallal szembeni nemzetközi elfogatóparancsot, illetve kiadatási kérelmet.

Index.hu
".....ő tárcájának feladata volt Schönthal nemzetközi elfogatóparancsának kiadása is. A Fidesz több alkalommal is bírálta Bárándyt, amiért az ellenzék szerint a miniszter késleltette a Schönthal elleni körözés kiadását......"


4. Ki írta alá a nemzetközi elfogató parancsot?

Népszabadság
"....A vállalkozó védelmét az a Bárándy Péter ügyvéd látja el, aki egy éve, még a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztereként a nemzetközi elfogatóparancsot aláírta......"

Magyar Nemzet
".....Az üzletembert Bárándy Péter védi, aki igazságügy-miniszterként hónapokon keresztül nem írta alá a Schönthallal szembeni nemzetközi elfogatóparancsot, illetve kiadatási kérelmet. Ez utóbbit végül utódja szignózta......"

Hírszerző
"......Schönthalt az a Bárándy Péter védi, aki a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztereként a 2004 tavaszán kiadott elfogatási parancs aláírója volt......" (a TV2 Tények szerint ez 2003-ban volt! - lásd feljebb)

Index.hu
"......az ellenzék szerint a miniszter késleltette a Schönthal elleni körözés kiadását......"

.

.

5. Végül, néhány részlet a már idézett magyar sajtóból, amiből a kedves olvasó maga bogózza ki, hogy ki is Schönthal Henrik, hány éves, hol volt, hogyan tért haza, és itthon hogyan kerestették, "üldözték", jártak a nyomában stb..... Jó szórakozást!

.

Népszabadság "........A vállalkozó ellen egy éve a brókerbotránnyal összefüggésben pénzmosás gyanújával adott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság. (....)
A magyar hatóságokat nemrég értesítették, hogy a 67 éves vállalkozó nem kíván tovább bujkálni,......(...)
A vállalkozó védelmét az a Bárándy Péter ügyvéd látja el, aki egy éve, még a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztereként a nemzetközi elfogatóparancsot aláírta.......(...)

Az igazságügyi szervek több száz magyar állampolgárt köröztetnek a világban. Nem vezetnek róluk külön nyilvántartást, de számuk összességében nem éri el az ezret - közölte Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője. Többségüket hosszabb-rövidebb idő elteltével elfogják a hatóságok abban az országban, ahol bujkáltak. Az viszont csak ritkán fordul elő, hogy több hónapos bujkálás után valaki önként repülőre szálljon, és itthon feladja magát a magyar hatóságoknak.

Magyar Hírlap "....A tranzitváróban a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai vártak rá védője, Bárándy Péter társaságában. Az ügyvéd lapunknak azt mondta, hosszabb ideje közvetített az ügyészség és Floridába élő védence között, ennek köszönhetően tért haza Schönthal. A kettős állampolgárságú férfi ellen pénzmosás megalapozott gyanújával indult eljárás, de még az előtt elhagyta Magyarországot, hogy meggyanúsíthatták volna......"

Magyar Nemzet "....Az üzletembert Bárándy Péter védi, aki igazságügy-miniszterként hónapokon keresztül nem írta alá a Schönthallal szembeni nemzetközi elfogatóparancsot, illetve kiadatási kérelmet. Ez utóbbit végül utódja szignózta.
Igazságügyi forrásokból úgy tudjuk: Schönthal közvetlen járattal érkezett Magyarországra az egyesült államokbeli Floridából, és miután amerikai állampolgársággal is bír, a helyi hatóságok nem vizsgálták a nemzetközi körözési listákat, és nem tartóztatták fel a repülőtéren, amikor az üzletember el kívánta hagyni az országot.

A Fővárosi Főügyészség tavaly júniusban kezdeményezte, hogy a Fővárosi Bíróság (FB) adjon ki nemzetközi elfogatóparancsot Schönthal Henrik ellen. Az FB ezt augusztusban teljesítette, a parancs 4-én érkezett meg az Igazságügyi Minisztériumhoz. Az Interpol közlése nyomán a tárca megtudta, hogy Schönthal nagy valószínűséggel Floridában tartózkodik, s a bíróság ezt rögzítve intézkedett az ügyben. Tanúkat is meghallgattak a bírák, hiszen az amerikai jog szinte a teljes bizonyossággal megegyező valószínűséget ír elő a bűncselekmény elkövetését illetően a kiadatás feltételeként. A kiadatást – az elfogatóparancs alapján – az igazságügy-miniszter kérheti. Ez Petrétei József idején történt meg. A Bárándy Péter vezette IM ugyanis az aktát kiegészítésre viszszaadta az ügyészségnek. Az elfogatóparancs tavaly november 3-án érkezett meg ismét a minisztériumhoz. Petrétei József november 5-én írta alá a kiadatási kérelmet, s azt idén január 24-én adták át a Külügyminisztériumnak. A külügy 26-án továbbította az iratokat a USA diplomáciai vezetéséhez.

Hírszerző "....A nyolcvanas években az IBUSZ londoni irodáját vezette a ma 65 éves üzletember, akit tegnap, miután önként hazatért az Egyesült Államokból, őrizetbe vettek a fővárosi főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai. Schönthalt az a Bárándy Péter védi, aki a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztereként a 2004 tavaszán kiadott elfogatási parancs aláírója volt.

Blikk ".....A Blikk információi szerint hosszú hetekig tartó "rábeszélés” után döntött úgy a brókerbotrány másfél éve az USA-ban tartózkodó gyanúsítottja, Schönthal Henrik (69), hogy feladja magát a magyar hatóságoknak.
Schönthal - aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki pénzmosás gyanúja miatt - előzetes egyeztetés alapján tegnap érkezett meg Ferihegyre,
......"

index.hu "......Egyelőre azt sem tudni, honnan érkezett a repülőtérre az egykori üzletember, aki a hírek szerint sokáig az Egyesült Államokban élt. Schönthal ellen tavaly március óta volt érvényben nemzetközi elfogatóparancs, de az igazságügyi szervek az Egyesült Államokba csak tavaly nyáron küldték el hivatalos megkeresésüket.

Bárándy Péter ügyvéd 2002-től 2004-ig a Medgyessy-kormány igazságügy-minisztere volt, így tárcavezetőként az ő tárcájának feladata volt Schönthal nemzetközi elfogatóparancsának kiadása is. A Fidesz több alkalommal is bírálta Bárándyt, amiért az ellenzék szerint a miniszter késleltette a Schönthal elleni körözés kiadását. Bárándy Péter egy parlamenti interpellációra adott válaszában a sikeres eljárás lefolytatására hivatkozva nem is válaszolt arra a kérdésre, hogyan áll az ügy......"

Besenyei Péter volt a pánikkeltő

Annak a kisrepülőgépnek a pilótája, amely szombaton akrobata mutatványokat hajtott végre Budapest felett, közel a US nagykövet rezidenciájához, hétfőn bocsánatot kért. – jelenti (ugyancsak) a BosNewsLife.com hírportál. A fizetős oldal úgy tudja, hogy a pilóta hatóság tudtával és jóváhagyással végezte mutatványait. Viszont a hír szerint a környék lakói közül valóban voltak, akik félelmükben elhagyták otthonukat a hétvégére.

Időközben sikerült megszereznem a teljes cikket. Ebből kiderül, hogy Besenyei Péter volt a tettes, aki egy vállalat családi hétvégéjén lépett fel a nagyköveti rezidenciához közeli parkban, ill. felett. Mint kiderült nem értesítették előre a II. ker. lakóit a 10 perces bemutatóról, ezért a rendőrség is kapott jó néhány kétségbeesett telefonhívást. Besenyei nem csak a US nagykövettől, de a kornyék valamennyi lakójától bocsánatot kért. A bemutató engedélyezése 400.000 forintba került. A tököli repülőtér igazgatója elmondta, hogy Besenyei gépe tőlük szállt fel, és a jövőben is lesznek hasonló bemutatók pénzért, hiszen ezek az események is hozzájárulnak a repülőtér és a cég fenntartásához.

Monday, September 05, 2005

Van mit tanulni .....

Ha bárki (ausztrál – állampolgár) úgy érzi, hogy a kormány/állam magára hagyta, akkor azt én nagyon sajnálom” **– mondta John Howard ausztrál miniszterelnök a parlamentben, mivel azt beszélik, hogy a Katrina hurrikán után New Orleansban rekedtek állítólag mérgesek, hogy nem kaptak segítséget kormányuktól/államuktól/hazájuktól. A miniszterelnök ezért kért minden ausztrál állampolgártól bocsánatot, akik azt hiszik, hogy hazájuk bármilyen mulasztást követett volna el.
Jó néhány ausztrál család szerint az ausztrál hatóságok nem megfelelően kezelték ügyüket, amikor hozzátartozóik után érdeklődtek.


Közben egy hölgy, akinek a bátyja és társai a Superdome-ban vészelték át a hurrikán utáni napokat, azt mondja, hogy testvére Bud, soha sem fogja tudni túltenni magát azon, amit ott látott.

Hihetetlen, hogy az emberi természet hogy megtud változni ilyen helyzetben. Be voltak zárva ebbe a pokoltornácába, ahol nem volt se villany, se víz, se (friss) levegő és minden úszott a szennyben, az ürülékben, és az emberek úgy viselkedtek, hogy azt elképzelni nem lehet.” – adta vissza bátyja szavait az ausztrál hölgy.


Megjegyzés

Nem tudom, hogy magyar került hasonló szituációba, mint néhány ausztrál. Nem hallottam egyetlenegy beszámolót “túlélők”-től. Nem találok semmi nyomot, jelet a külügy honlapján. Továbbra is a jobb alsó sarokban a Válságkezelő Központ “Jelenleg készenléti állapotban” – olvasható. Az az érzésem, hogy mind a média, mind az ország vezetői tanulhatnának az ausztráloktól.

És a budapesti US nagykövetségtől is !


** "If any Australian feels the Government let them down I regret that," Mr Howard said.

Aranyköpések


Kaszálnak az M1-esen
(Útinform, Infó Rádió)

.

az ítéletvégrehajtás halottja
(sírfelirat, Farkasréti temető)

.

A tűzoltók (…..) megtalálták a nő élettelenül fekvő holttestét.
(Női holttest Kelenföldön - MNO
HavariaPress)

.

A választási kampány nem csak a nyilvánosság előtt folyik, hanem nyilván van egy internetes része is.
(Varga Mihály volt pénzügyminiszter)

.

A fia ölte meg brutális kegyetlenséggel apját, Taczman Eleket az ismert fogathajtót és nevelőanyját - közölte a rendőrség Szolnokon. Február 4-én éjjel jászberényi családi házukban, a 21 éves ifj. T. Elek tettéről néhány órával ezelőtt részleges beismerő vallomást tett.
(MTI)

.

Minden urna hazatér külföldről
(választás 2006 – Népszava, 2006.04.27)

.

Gyurcsány sajnálja Szájer nemét
(index.hu - 2006. december 21)

.

Havránek Ferenc közölte: apja születése előtt másfél évvel volt tagja a Nyilaskeresztes Pártnak. Ezt azonban nem beszélhették meg egymással, hiszen édesapja négyéves korában meghalt.
(index.hu - 2007. június 07)

Hiábavaló .......

…....fölösleges időpocsékolásnak tartja ennyi év után a melbourne-i Polgár Lajos elítélését az ugyancsak melbourne-i Fürst András – olvasható a Herald Sun helyi kiadásában.

Ugyanakkor a nyilasterrort Budapesten átélő Fürst, Polgár Lajos háborús (bűn)tetteinek kivizsgálása mellett van. Polgár múltját egy helyi (melbourne-i) magyar nyelvű újság cikke alapján hozta elő és fel a canberrai parlamentben Michael Danby munkáspárti képviselő, az ausztrál képviselőház egyetlen zsidó származású tagja. Danby képviselő Polgár múltjának kivizsgálását kérte, tekintettel a Nyilaskeresztes Párt-ban betöltött szerepére 1944-ben és 1945-ben. A canberra-i magyar nagykövetség tegnap közölte, hogy Danby levelét megkapták és továbbították a budapesti külügyminisztériumnak.

Polgár azt állítja, hogy semmi rosszat nem tett, és a pártvezetők nem szankcionálták az egyes párttagok cselekedeteit, tetteit. Polgár fia – Lou – közölte, hogy a parlamenti képviselőkhöz fordul, és segítségüket kéri, hogy rábírják Danby képviselőt javaslata visszavonására. „Az öregfiú semmi rosszat nem tett” – jelentette ki Polgár fia, és megjegyezte, hogy családja jogi útra kívánja terelni a dolgot rágalmazás, becsületsértés, rossz hírbe keverés címén.

A 78 éves, izraelita vallású Füst elmondta, hogy teenager volt 1944-ben és látta, hogy a nyilaskeresztesek zsidók és katonaszökevények után kutattak Budapesten. Füst azt is elmondta, hogy hullákat látott a Dunában. „Gyilkoltak baloldalit, jobboldalit és középpártit, - mániájuk volt az emberölés.”